![IMG_9573](http://farm7.static.flickr.com/6159/6141406315_f8b9fc684d_z.jpg)
Dneska vám poradím, jak si ušít upéct mrkvový dort. Já jsem totiž ta kočka, která sice neumí šít jako ostatní, ale zato ráda mlsá peče .
Upekla jsem ho Lole k narozeninám. Chutnal všem kromě Loly. Byla celý den smutná. To asi proto, že nechce vyrůst.
Lolu sice mrkvový dort dohnal k zoufalému breku, já ho ale zbožňuju. Inspiroval mě David Lebovitz, jeden americkej šéfkuchař žijící v Paříži. Recept v plný parádě naleznete tady. Možná tam radši jděte rovnou, já jsem přece jenom děsnej amatér. Recept jsem si taky upravila podle svýho. Jestli mi ale věříte, na Lebovitze zapomeňte a čtěte dál.
Ingredience:
- 4 vajíčka
- rostlinný olej (půl deci)
- rozpuštěné máslo (200 g na korpus + 100 g na krém)
- vanilkový výtažek
- hladká mouka (2 hrnky, přibl. 280 g)
- cukr (2 hrnky, přibl. 400 g)
- jedlá soda (1 lžička)
- skořice (1 lžíce)
- mletý muškátový ořech (1 lžička)
- perníkové koření (hlavně aby tam byl mletý hřebíček; 1 lžička)
- sůl (1 lžička)
- zlaté rozinky (půl hrnku, asi 60 g)
- mrkev (4-5 větších)
- 5x100g balení Lučiny (nebo podobný smetanový sýr; ve Státech samozřejmě kraluje Philadelphia cream cheese)
- moučkový cukr na krém (1 hrnek)
Postup:
- smíchejte všechny sypké ingredience na korpus (mouku, 2 hrnky cukru, lžičku perníkového koření, lžičku muškátového oříšku, velkou lžíci skořice, lžičku soli a 2 lžičky jedlé sody)
- vejce rozšlehejte s rozpuštěným máslem (200 g) , olejem a lžičkou vanilkové esence (extra doporučení: máslo můžete nechat pozvolna rozpouštět až do jemného zhnědnutí, t.j. do doby, kdy se u dna objeví hnědé drobečky a ucítíte lahodnou oříškovou vůni; důležité je máslo sem tam promíchat a nechat jej na co nejmírnějším plameni, aby se nespálilo. celý proces výroby "hnědého másla" trvá tak 10 minut a chuťově dort rozhodně pozdvihne)
- postupně vmíchejte sypkou směs do tekuté
- nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a rozinky
- upečte ve vymazané dortové formě (kolem 45 minut ve 180° C)
- než dort v půlce rozříznete, nechte jej úplně vychladit
- krém vytvoříte smícháním smetanového sýra (ideálně v pokojové teplotě) se změklým máslem a moučkovým cukrem, můžete kápnout i trochu vanilkové esence
- krémem pomažte rozkrojený korpus a pak opatrně navrchu a po stranách (doporučení: nechte krém na dortu několik hodin zatuhnout v ledničce a pak naneste ještě finální vrstvu; před podáváním dejte znovu na chvíli do ledničky)
- pokud chcete, můžete dort ještě ozdobit marcipánovýma mrkvičkama toxicky vypadajících barev jako já
Chcete vidět, jak se to dělá?
![IMG_9384](http://farm7.static.flickr.com/6195/6141324577_5dd541ff68_z.jpg)
![IMG_9426](http://farm7.static.flickr.com/6208/6141347095_5cdf9b3502_z.jpg)
![IMG_9409](http://farm7.static.flickr.com/6077/6141340163_4458813c67_z.jpg)
![IMG_9427](http://farm7.static.flickr.com/6190/6141378437_86424368e5_z.jpg)
![IMG_9384](http://farm7.static.flickr.com/6195/6141324577_5dd541ff68_z.jpg)
![IMG_9426](http://farm7.static.flickr.com/6208/6141347095_5cdf9b3502_z.jpg)
![IMG_9409](http://farm7.static.flickr.com/6077/6141340163_4458813c67_z.jpg)
![IMG_9427](http://farm7.static.flickr.com/6190/6141378437_86424368e5_z.jpg)
![IMG_9444](http://farm7.static.flickr.com/6183/6141477563_b2f0981dc4_b.jpg)
![IMG_9445](http://farm7.static.flickr.com/6197/6142017202_b6acf35119_z.jpg)
![IMG_9452](http://farm7.static.flickr.com/6063/6141933708_779a656840_z.jpg)
![IMG_9461](http://farm7.static.flickr.com/6206/6141934254_0e1c2fc359_z.jpg)
jdu vyzkoušet, vypadá výborně.
OdpovědětVymazat..ale hlavně si chci recept na to co leží na prkénku na poslední fotce!:)....M*
Mrkvový dort?No páni, to musím vyzkoušet! :) děkuju
OdpovědětVymazatMarcelo: jestli myslíš ten zeleninový quiche, brzy sem na něj dám recept. jestli myslíš ten rajčatový koláč, recept je tady >
OdpovědětVymazathttp://luciedvorakova.blogspot.com/2011/09/kolac-s-karamelizovanou-cibuli-rajcaty.html
Absolutely gorgeous photos! Thank you so much for sharing ^^
OdpovědětVymazatmrkvové dorty mám nejradši :) a moc se mi líbí marcipánové mrkvičky
OdpovědětVymazat