7. 9. 2011

holky


v roce 1968 natočila švédská režisérka Mai Zetterling film Flickorna ('holky'), takovou feministickou alegorii Aristophanovy Lisistraty. kritika film strhala (na 'ženskou otázku' bylo tehdy možná ještě moc brzo?) a v kinech se neohřál ani měsíc. dneska je z toho ve švédsku kult, a asi to nebude jenom proto, že tam hrajou 'bergmanovy herečky' Bibi Andersson, Harriet Andersson a Gunnel Lindblom (na fotkách odshora dolů).
všem se nejvíc líbila Bibi, mně Gunnel (ten výraz! ty brýle! jako jediná z nich neměla nic s Bergmanem!).
všichni se obdivovali provokativnímu obsahu a odvážné a hravé formě, mě to popravdě až tak nebralo, rozohněná intelektuálka ze mě už nebude, zato mě jako správnou fashion bloggerku nenechaly chladnou nádherný šedesátkový interiéry (nábytek! porcelán!!) a kostýmy (kabáty! prádlo!!).
už aby byl podzim.

5 komentářů:

  1. cve, jakto, že jsem to ještě neviděl? nechápu.. asi jsem moc (málo) feminista

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip, na to určitě podívám. .)

    OdpovědětVymazat
  3. bonnit: jestli máš ráda bergmana, nebudeš zklamaná.

    bob: stejně tě to zajímá jenom kvůli nahatý bibi...

    m.h.: koukala jsem na tvůj čsfd účet (ano, stalking je můj dlouhodobý koníček) a mezi top 10 máš samý výborný filmy, takže si troufnu tvrdit, že se ti to určitě bude líbit. plus vzhledem k tomu, že studuješ gender studies, tak to už máš vlastně jako studijní materiál. mai zašla prostě o něco dál než pozdnější bergman, taky to má docela podobnou poetiku...

    OdpovědětVymazat
  4. To je ake skvele, ved o tom som este ani nepocula!

    Inak pozyvam ta moju prvu giveaway - parfum CK!
    http://cookieswardrobe.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat