20. 5. 2016

kam zmizely kočky?

asi jste si všimli, že jsme si daly takovou menší, neplánovanou, přestávku. jak k tomu došlo, vlastně samy nevíme. fakt ale je, že pocit blogerskýho vyhoření se za náma plížil už delší dobu - něco málo jsme na tohle téma napsaly už předloni.
tehdy jsme řekly, že se budem snažit na svět nahlížet pozitivně, asi se nám to ale tak úplně nepovedlo, alespoň co se našeho blogu týče. 

když budu mluvit za sebe, tak se tenhle blog stal takovou neplacenou prací... občas jsem měla pocit, že o nějaký akci napsat musím, spíš než že bych chtěla, a vidina probírání se stovkama fotek se prostě nezdála tak atraktivní jako sledovat půl série house of cards v kuse. 
fakt, že jsme párkrát něco napsaly z pocitu, že tak nějak musíme, se určitě odrazil taky na kvalitě, nebo nám to tak alespoň připadalo.

a popravdě nám někdy taky trochu chyběl feedback; co nám na blogování 'vadilo' asi nejvíc, byl pocit, že naše čtenáře moc neznáme; byla to pro nás především čísla ve statistice. naše chyba. a přitom jedna z věcí, které bychom si přály, je poznat ty, kdo sem k nám pravidelně chodí, ať už kvůli fotkám, rozhovorům, nebo našim názorům.

postupně, aniž bychom si toho samy všimly, jsme začaly naše rozepsané články ukládat hlouběji do šuplíku. ničemu taky nepřidával pocit viny, když nám zveřejnění článků a odpovídání na mejly trvalo nějak moc dlouho. nešlo o žádné vědomé rozhodnutí, prostě se to stalo - náš čas jsme začaly trávit jinak, než úpravou fotek a apdejtováním fejsbuku. 

po nějaké době nám ale kočky začaly chybět. posledních pár měsíců jsme si s petrou vždycky povzdechly nad tím, že 'je fajn mít trochu extra času, ale...' a řekly jsme si, že takhle to nechceme. že jedenáct koček bude žít dál, musí nás to ale hlavně bavit.

kočky tedy vlastně nikam nezmizely, jenom byly doma. už se ale nechceme schovávat, i když to třeba pro mě osobně bude celkem výzva.

p.s.: fotky jsou z údolí glendalough a pláže ve wicklow v irsku, kam jsem na pár týdnů utekla během loňskýho podzimu

31 komentářů:

  1. Budu hrozne vdecna za tipy na veganske recepty a jak delate to domaci tofu?;) at zijou hracky z blesaku, hadry ze sekacu a jidla bez vykoristovani...a pak vsichni co tvori krasne veci nebo i nich pisou':)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. <3333
      moc děkujem, asi nejsme úplně ty blogerky, co zvládaj vyjadřovat náklonnost k čtenářům, ale fakt jsme za komenty jako je tenhle hrozně rády.
      s tím tofu se pokusím, i když jsem teda poslední dobou zlenivěla a tofu kupuju. experimentuju ale s konopným...a s receptama se taky polepším. snad to tu nepřeměním ve foodblog.

      Vymazat
  2. To uplně chápu, ale pro mě byla vaše verze blogování jedna z neuspokojivějších, ačkoliv teda moc nekomentuju. Jenom kvůli vám se jakžtakž orientuju v českém designu, mám hrozně ráda vaše tipy na cokoliv a jídlo podle vašich receptů už jsem dělala mockrát. Dík, fakt!

    Nevím jak se teda odanonymnit, ale obrazkově žiju tady https://cz.pinterest.com/zkamenelina/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujem hlavně my! a je nám jasný, že často není moc jak komentovat, my taky nepatříme k nejaktivnějším komentátorkám ať už blogů, co čtem, nebo na fejsbuku. jen si tu občas připadáme trochu osamělý. plánujem si pro ty, co nás čtou, připravit pár otázek, tak snad nám někdo odpoví.
      a za odtajnění pinterestový identity moc díky! aspoň vidíme, že nejsme sami se slabostí pro tetování, romantický skleníky(!), comme des garçons a vůbec oversized věci. no a ten no knead chleba s rajčatama a bylinkama!? tyjo.
      tak ahoj, králičí noro, moc rády tě poznáváme.

      Vymazat
  3. Jste snad jediny blog, ktery pise o udrzitelne mode a zivotnim stylu, a zaroven ke clanku nepripojuje vystajlovane fotky s outfitama z haemka a botama nike. Libi se mi, jak dokazete komentovat cesky design bez toho, abyste znely arogantne. Jednou jsem si od vas koupila neco na blesaku, ale to uz je davno... a na akcich vas obcas zahlednu, ale na pozdrav jsem moc stydliva. Kazdopadne jsem rada, ze jste zpet :)

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj jano!
      docela se tady teď červenáme, ještě si budem muset natrénovat přijímání komplimentů. každopádně opravdu děkujeme za všechna ta milá slova, budeme se snažit tě nezklamat i do budoucna.
      pamatuješ, co sis na tom blešáku koupila? snad se někdy pozdravíme i naživo; akce vymetá teda především pipilotti, rozhodně je z nás ta míň stydlivá a určitě se neboj zavést řeč. se mnou je to horší, jednak se často na něco vymlouvám (jakože musim pracovat, žeano) a zůstávám doma, jednak jsem teda kromě stydlivosti ještě extrémně socially awkward. pokusim se na tom zapracovat.

      Vymazat
  4. Jo, chyběly jste mi. Jsem ráda, že jste zpět na značkách. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chybělo mi, vás potkávat. Jste zázračná vize, že žena může dělat to co miluje, mít dobrý vztah k sobě i celému světu a hlavně, že i úspěšná žena může mít tři děti. Pomohly jste mi zformulovat moje životní názory, pomohly jste mi dospět. Jsem hrozně ráda, že jste zpátky. Ukazujete mi nové možnosti, jiné možnosti a jiné, lepší cesty než ty, které se valí z médií, facebooků a z maloměstské morálky. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i když je tady spíš nasnadě, aby odpověděla pipilotti, chtěla bych za nás za obě říct, že si toho vážíme - i když je to pro nás vlastně těžko pochopitelné, že máme nějaký vliv. ono se to špatně hodnotí a zpoza klávesnice to člověk (a teda ani kočka) nepozná. děkujeme.

      Vymazat
    2. díky moc, durduin. i nám psaní blogu pomáhá formulovat si vlastní názory a pokud v tom inspirujeme i ostatní, máme radost. není to žádná falešná skromnost, ale jako úspěšná žena si moc nepřipadám. snad až si najdu nějakou dobrou (a placenou) práci.

      Vymazat
  6. Stýskalo se mi po vás, ale plně chápu! Těším se na nové články, třeba jich bude méně, ale to vůbec nevadí... :) Jste příjemnou změnou na poli splývajících a nic moc neříkajících "fashion blogů", díky za spoustu inspirace a vůbec za váš inspirativní životní styl a postoje.
    p.s. fotky z Irska jsou nádherné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (v irsku je nádherně, ani se to špatně vyfotit nedá)
      moc děkujeme, trochu nám všechny tyhle komentáře plné hezkých slov vyrazily dech. opravdu jsme to nečekaly. úplně přesně nevíme, kam se budem ubírat. uvidíme, kam naše kroky budou směřovat, ale záměrně se nechceme do ničeho nutit. snad to bude inspirativní i dál - vlastně to, že dokážeme někoho inspirovat, je ten nejlepší důvod, proč pokračovat dál. ještě jednou díky.

      Vymazat
  7. Sice mi samovolné odumírání některých blogů až tak žíly netrhá, ale zrovna Vy jste vyjímka. Jsem ráda, že jste zpět, a moc se těším na další články :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle komentar bude s nejvetsi pravdepodobnosti desnej patos ale - whatever.
    Jste Kocky, kterym odpovedi na mejly ci komentare trvaji dlouho, ja jsem ctenarka, kterou na komentovani prilis neuzije. Moc rada bych ale uvedla na pravou miru jak velkej vyznam pro me Vas navrat ma.
    Na Vas blog jsem narazila v roce 2011,v dobe, kdy jsem se zacala zajimat o udrzitelnou modu a arogantni udrzitelny zpusob zivota, diky Vam a stastne nahode, pri niz jsem narazila na tenhle blog, pro me oboji bylo tak o sto procent snazsi. Kocky me provazely zivotnimi ups & downs poslednich peti let, a kdyz to vidim takhle napsany, fakt JE to dlouha doba.
    Takze kdybyste se snad nakonec rozhodly nechat uz blogovani spat*, obrecim to sice ale - ta prace, kterou jste odvedly, je neuveritelna uz ted.
    DEKUJU.
    Eva

    *toto ale NENI ponuka k tomu, abyste uz neblogovaly!! Skutecnost ze jste zpet mi zlepsila vecer ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj evo, fakt moc děkujeme a máme pocit, že si takový velký slova nezasloužíme! nechceme, aby to znělo jako nějaká falešná skromnost, ale můžu mluvit za nás za obě, když řeknu, že nás to jednak moc těší, a jednak vlastně překvapuje - příjemně, samozřejmě. sedíme si za klávesnicí, něco si píšeme, a prostě nám nedochází, že to někoho ovlivní. samouzřejmě, že je to jeden z důvodů, proč to vlastně děláme. psát jsme tenhle blog začaly, abychom něco změnily, ať už přístup ke konzumu nebo ke zvířatům. a že se nám to vlastně tak nějak daří, je pro nás fakt hodně.

      Vymazat
  9. Vlastně skoro nikdy nikam nekomentuju, ale kočky čtu už snad dýl než 4 roky a když jste se na delší dobu odmlčely, bylo mi to fakt líto, až mě to samotnou překvapilo. V českým prostřední je opravdu těžký narazit na originální, autorskej obsah, navíc s hezkýma fotkama a najít vizuální blog o módě a designu, u jehož čtení by se člověk nechtěl střelit do hlavy fakt není sranda. Jste skvělou inspirací pro lidi, kteří mají slabost pro krásné věci, ale zároveň se chtějí krotit a utrácet jen za to, co má alespoň trochu smysl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nám samotným připadá neuvěřitelný, jak dlouho ten blog už vlastně píšeme. moc děkujeme za slova chvály, jsme z toho ohlasu popravdě trochu překvapené - samozřejmě příjemně. budeme se snažit tuhle důvěru do budoucna nezklamat. jsme fakt vděčný, že se nám dostává takový povzbuzení, že jdem správnou cestou.

      Vymazat
  10. Asi jsem s vámi v symbióze, milé kočky, protože jsem si vaší pauzy ani nevšimla...to ze mě nedělá nejlepšího fanouška, ale mě prostě stačí, že "tam někde" jste a že občas zamňoukáte. Jako u většiny předchozích komentářů jste i u mě zanechaly nesmazatelnou stopu a díky vám jsem si i já vyrobila tenká vlákenka sympatií s tvůrci, místy a chutěmi...za to velký nesmazatelný dík! Pište dál s radostí a chutí a kdy budete chtít, já "tady někde" budu stále s vámi. caotica (p.s.-fotky jsou boží)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tohle se fakt moc hezky čte... jsme moc rády, že tu pro někoho můžem být, i když tu vlastně nejsme - a odteď víme, že máme i čtenáře, který tu s náma jsou, i když třeba nic neříkají. děkujeme. (doporučuju irsko navšívit, v reálu je to ještě krásnější)

      Vymazat
    2. A ještě jedna nenadále nostalgičnaja vzpomínková...první setkání s vámi bylo díky článku o Ditě Rakouské...je to dokonce velkými písmeny v jednom z mých tisíců deníčků plné postřehů, které nechci zapomenout..od té doby ji zbožňuji a s vámi od té doby chodím:-)

      Vymazat
  11. - ó ♥
    tomu ovsem rikam zprava mesice !
    ono totiz nebyt vas, stoji cela nase blogosfera za prd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, díky, mag!!
      s tou naší blogosférou to snad není tak hrozný, popravdě se úplně neorientujem, zvlášť po našem několikaměsíčním exodu, ale zdá se to o dost lepší, než když jsme před těmi dlouhými pěti lety začínaly.

      Vymazat
  12. Jsem moc ráda, že máte zase chuť psát. Díky Kočkám jsem si našla pár tvůrců, jejichž práce se mi moc líbí a našla jsem si cestu k dalším, které teprve objevuju. Tenhle blog pro mne byl vždycky skvěle objektivní místo, když jsem chtěla utéct z mainstreamu a najít něco novýho a zároveň kvalitního. Takže, díky a těším se na nový články!
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem ráda, že jste zpátky. Mě jste moc chyběly moc. Pauzu chápu. Váš blog je jeden z mála, který jsem schopná sledovat. Zajímá mě to, o čem píšete. Vyhovuje mi způsob, jak píšete. Kristýna

    OdpovědětVymazat
  14. Vlastní, přirozený tempo je mi blízký. A ve svým věku už vím, že něco nepočká a něco zase jo... Každopádně vás zase ráda vidím.

    OdpovědětVymazat
  15. mám radost, že jste zpátky.

    v komentářích se pěkně ukazuje, jaký diváctvo přitahujete - zdá se, že většina z nás pravidelně nekomentuje, ale posloucháme vás. díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj,bavite mne,mate dobre tipy,zajimaji vas podobne veci jako mne,taky mate pocit,ze materstvi neni konecna zajmu o styl a obleceni. Zkuste to byt tu dal,snad vam tobude zase davat vic nez brat,sarka duchackova

    OdpovědětVymazat