7. 5. 2015

domácí deodorant s vůní bylin

jaro už je v plným rozpuku, kočky se ale ze zimního spánku probouzejí pomalu, a tak jsme se rozhodly trochu tomu pomoct osvěžující domácí kosmetikou. celou tu mírnou zimu jsme marně vyhlížely přeživší bylinky na zahrádce, sníh nikde, zeleň nikde. jenom kadeřávek se statečně držel. a najedou to všechno vypuklo tak nějak moc najednou. v době, kdy jsme sepisovaly tenhle recept, na zahradě rašily první výhonky máty, a my se rozhodly, že naše kosmetický diy musí být právě ve znamení týhle zahradu zaplevelující byliny. k tomu trocha tymiánu, rozmarýny a exotickýho eukalyptu.

nemáme připravený žádný eko proslovy o tom, jak jsou ty komerční deodoranty plný škodlivin a karcinogenů (protože to psali na nějakým lajfstajlovým webu). máme prostě radši přírodní věci, místo krému klidně použijeme třeba konopný olej. nerady podporujem produkty zbytečně zabalený v plastech, nad domácí kosmetiku prostě není. pravdou ovšem je, že nás k výrobě diy deodorantu donutil hlavně fakt, že nám žádný z dostupných biokosmetických deodorantů nevoněl. naše důvody k vyzkoušení domácí verze esenciálního hygienického produktu byly veskrze povrchní, už bychom ale neměnily. once you go diy... 
a není třeba zdůrazňovat, že tenhle domácí deo je lepší nejen pro vás, ale i pro planetu. dvojnásob to platí v případě, že máte všechny suroviny doma a jako obal použijete nějakou starou krabičku.  

k výrobě domácího deodorantu budete potřebovat:
  • čtvrt hrnku panenského kokosového oleje*
  • čtvrt hrnku bambuckého másla
  • čtvrt hrnku tapiokového škrobu**
  • čtvrt hrnku jedlé sody
  • asi 30 kapek esenciálních olejů aromatických bylin. my použily směs máty, eukalyptu a tymiánu.
naše suroviny jsme sehnaly na domaci-kosmetika.eu

*pokud si chcete vyhrát a s přípravou nespěcháte, můžete stejně jako my předem v kokosovém oleji několik hodin při zahřátí macerovat mátu. vůni máty ale spolehlivě dodá i esenciální olej

**můžete použít i jiný škrob, například kukuřičný. my jsme ale lepších výsledků a konzistence dosáhly s tapiokovým. seženete v obchodech s asijskýmy potravinami (v sapě, holešovické tržnici, nebo doporučujeme 'thai's asian food shop' na francouzské, kde mají taky spoustu čerstvých bylinek)

v misce smíchejte škrob s jedlou sodou. ve vodní lázni spolu rozehřejte bambucké máslo a kokosový olej, než budou obě složky tekuté. k nim pak důkladně vmíchejte směs škrobu a sody, přikapejte esenciální oleje a znovu promíchejte, dokud není směs krásně hladká. pak ji jenom vlijte do kýžené nádoby a máte hotovo. 
my použily staré krabičky od mentolek. upcycle or die.  

deodorant je nejlepší uchovávat v lednici - to kvůli konzistenci, vyhovuje nám tužší. používáme ho od zimy a za ten kupovaný bychom ho už neměnily. každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, za nás každopádně diy deo 4ever. 

2 komentáře:

  1. Chci se jen zeptat, množství oleje a másla je v tuhém nebo tekutém stavu. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uff, moc se omlouvám za tak pozdní odpověď, koment nám ale bohužel spadl do spamu. množství je uvedeno v tekutém stavu

      Vymazat