9. 12. 2014

sbírejte šípky!

takhle krásně olistěný už je sice nenajdete, i tak ale ještě není na sběr šípků pozdě
my kočky jsme velký zastánkyně sbírání darů přírody, a to klidně i v modifikovaných podmínkách velkoměsta. pěstujem si trošku vlastní zeleninky, pro některý věci chodíme na trh, pro jiný třeba za roh do chodský (lískáče z turecký lísky, hojně vysazovaný ve městech jako okrasná dřevina). je sice krásný si vyjet pryč z města na houby nebo třeba na lipový květy (na sušení na čaj nebo na sirup), ale spousta se toho dá pořídit i v samým srdci prahy.
jako například šípky. v dětství nás takovej šípkovej čas nechával ledově chladnými, specifickou chuť šípků jsme docenily až v pozdějších letech, kdy jsme poprvé ochutnaly domácí šípkovou zavařeninu. pokud jste někdy šípkovou marmeládu dělali, asi chápete, proč si jí většina lidí radši koupí. taky ale nejspíš víte, že kupovaná marmeláda prostě nikdy není tak dobrá jako ta domácí. a o šípkový to platí obzvlášť. chceme proto na všechny apelovat - sbírejte šípky! 
v době druhý světový války byly lidem v británii rozdávány letáky vybízející ke sbírání šípků a vyrábění sirupu - šípky obsahují vysoký podíl vitamínu c, což se v době přídělů celkem hodí. po přečtení skvělý knížky how i live now od spisovatelky meg rosoff nám došlo, že válka se nemusí týkat jen civilistů na blízkým východě - může přijít i do naší zdánlivě nedotknutelný evropy a upřímně si nedokážem ten chaos a bezmoc představit. tím nutně nechceme říct, že se hodí mít doma pár skleniček šípkový zavařeniny pro případ války (knížku každopádně doporučujeme). dobrý je to prostě ve všech aspektech - jednak jste při sbírání šípků pěkně na vzduchu, jednak něco sami produkujete, čímž se alespoň trochu vymaníte z konzumního systému. a domácí šípková marmeláda je skvělej dárek třeba i pod stromeček. detailní popis a recept na šípkovou marmeládu najdete na kopci

šípky ale nejsou jenom sirup nebo marmeláda. můžete je taky usušit a přidat do domácí směsi na čaj, nebo zkusit něco víc fancy - z usušených šípkových 'skořápek' vyrobit šípkový prášek neboli rosehip powder, za který se ve světě superfoods platí téměř zlatem. sušení je nejšetrnější způsob, jak v šípku zachovat vitamíny a můžeme vás ujistit, že příprava je snadná - z šípků před usušením odstraníte semínka a usušené je párkrát projedete v mixéru. pokud se vám nechce do domácího čištění a sušení šípků, můžete si koupit už sušené šípky a rosehip powder si vyrobit i tak. a pak třeba vyzkoušet tyhle skvělý vánoční raw kuličky podle green kitchen stories.

nebo se můžete na dlabání a vaření šípků i šípkovej prášek vykašlat a šípky usušit vcelku a použít je k výrobě vánočních ozdob.

pro nás jsou ovšem šípky především surovina pro švédskou šípkovou polívku
pokud jako my občas sledujete herbář (a jako my se vždycky trochu rozčilujete nad nedostatkem vege receptů), možná jste se už se šípkovou polívkou setkali. nechcem teda káče s lindou lézt do zelí nebo je vyzývat na souboj receptů, my jsme se ovšem ve švédsku naučily tu polívku trochu jinak. hlavně víc šípkovou. sice jí tam málokdo připravuje jinak než z pytlíku nebo kupovanou v tetrapaku, jenže domácí je prostě domácí a recept na ní je strašně jednoduchej (i když pravda, to pasírování je skoro stejně náročný jako u marmelády):

potřebujete
  • šípky
  • cukr
  • škrob
  • vodu
protip 11k: nejlepší jsou velký buclatý šípky růže svraskalé. sice neobsahují tolik vitamínu c, v polívce zato chutnají báječně
a takhle krásně to u vás bude vypadat
šípky vložte do vody v poměru 1:2 (my dáváme 4 hrnky šípků do 8 hrnků vody) a vařte do jejich změknutí. sbíráte-li šípky už promrzlé a změklé, usnadní vám to práci. potom se obrňte trpělivostí nebo audioknížkou* a změklé šípky propasírujte přes jemný cedník - chloupky uvnitř v šípku totiž můžou nepříjemně škrábat v krku (hádejte, z čeho se vyrábí tzv. svědící prášek). propasírovanou šípkovou směs povařte s cukrem podle chuti - my na uvedené množství dáváme asi půl hrnku rapadury/agáve sirupu/cukru (cukr je prostě cukr a ani agáve sirupem z toho neuděláte dietku, takže použijte sladidlo, co vám chutná. můžete vyzkoušet i stévii a pak nám poreferovat), nakonec přidejte asi lžíci (či podle množství šípkové směsi) škrobu na zahuštění. podávejte s ovesnou smetanou, popřípadě s nějakýma dobrýma sušenkama. 

*pokud jste náročný a odpočinek u audioknihy ve vás vyvolává pocity viny, zkuste nějakou vzdělávací, doporučujeme třeba sync od matematika stevena strogatze. nebo si můžete na youtube pustit náš nejmilovanější cosmos carla segana
a pokud byste radši něco oddechovějšího a hlavně v češtině, zkuste to se skandinávskýma detektivkama v audiopodobě. to je taková srdcovka a pro některý z nás asi nemoc z povolání. přestože na pražský skandinavistice by asi víc ocenili třeba audioverzi hamsunovo mystérie. možná se někdy dočkáme, zatím ale české audioknížky sází na jistotu. tuzemská produkce audioknih je ještě tak trochu v plenkách, nejlíp má našlápnuto one hot book a my si myslíme, že s takovou millenium trilogií namluvenou martinem stránským nebo harry hole sérií jo nesbøho vedle nešlápnete.

sbírejte šípky, čtěte/poslouchejte knížky. 

3 komentáře:

  1. nechci býti rýpalem, ale vloudil se vám překlep :) konkrétně *vyzívat :)
    Jinak o šípkové polévce jsem nikdy ani neslyšela, ale dost mě to nadchlo, protože ostatní šípkové věci mám moc ráda. Snad se k tomu dokopu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my se rýpalům nebráníme, naopak moc děkujeme za upozornění, opravíme.
      trochu se vlastně divím, že tam byl překlep jenom jeden, ono je to pasírování šípků fakt náročný žejo, člověk pomalu ani neví, co píše..hah
      a šípkovou polívku fakt nemůžem než doporučit, vážně je to lahůdka.

      Vymazat
  2. - nase mamina si v pasirovani sipku patrne libuje a do marmelady se pousti casto a rada. statecna to zena !

    OdpovědětVymazat