23. 12. 2014

last-minute vegan cukroví - švédské ovesné čokokuličky

tyhle vánoce je u nás všechno tak nějak na poslední chvíli, nejen na blogu, ale i jak se říká v ríl lajfu. některý diy dárky jsme dodělávaly při sledování mumínků (polských loutkových z konce sedumdesátek, na nichž spolupracovala sama tove jansson, ne tý slaboduchý japonský verze) ještě tohle ráno, a stejně je to s cukrovím. to, co jsme stihly napíct začátkem prosince, jsme totiž už rozdaly (no dobře, a taky snědly), a tak ještě narychlo doháníme cukrovím nepečeným.

když jsme byly malý, vedly na celý čáře včelí úly (kterým jsme ovšem neřekly jinak než vosí hnízda) s meruňkovou marmeládou a bez náplně. ty nám ovšem takhle na poslední chvíli přijdou trošku moc involved, a tak volíme rychlejší a neméně chutné čokokuličky, tak, jak jsme se naučily ve švédsku. je to náš pokus o reprodukci oblíbenýho dezertu, který pod vlastním brandem kopírujou třeba i v ikee (ano, víme, že zkratky se takhle neskloňujou, ale když může dr. hartlová, tak my taky...a přečtěte si dubnovou čarodějku od majgull axelsson). zatímco originál - slavný delicatoboll - je přirozeně veganský, většina ripoffů přidává nějaký ty živočišný produkty. takže zatímco ve švédsku můžou pořádat závody v pojídání vydampstřených delicatobolls, v čechách si musíte vystačit s diy. není to ale vůbec nic těžkýho - zvládnete je za několik desítek minut a jelikož se jedná o nepečený cukroví, můžete u přípravy pěkně ujídat. 

na slušnou dávku (cca na množství na obrázku nahoře) kuliček budete potřebovat:
  • 3 a půl hrnku ovesných vloček / ovesné mouky
  • 200g alsanu (či jiného rostlinného tuku) pokojové teploty
  • hrnek moučkového cukru
  • 6 lžic silné kávy, popřípadě kombinace kávy a rumu
  • 4 vrchovaté lžičky kakaa
  • 3 vrchovaté lžíce vanilkového cukru
  • 50g rozpuštěné tmavé vegan čokolády
  • + poleva a kokosové vločky na ozdobení
ovesné vločky rozmixujte na co nejjemnější drť - pokud máte doma ovesnou mouku, můžete použít tu. v misce si rozetřete alsan s moučkovým i vanilkovým cukrem, přilijte kávu a rozpuštěnou čokoládu a nakonec vmíchejte ovesné vločky. směs dobře promíchejte, vytvarujte kuličky a ty nechte chvíli odstát v chladu, nejlíp v lednici. mezitím si připravte polevu - my si vyrábíme vlastní čokoládovou polevu z kakaového másla, kakaa, sušeného ovesného mléka a trochy kokosového oleje (všechno tak nějak od oka), použít ale samozřejmě můžete kupovanou polevu nebo vaší oblíbenou čokoládu rozpuštěnou s trochou tuku. vychladlé kuličky pak už jenom vyválejte v polevě a následně obalte strouhaným kokosem. ochutnejte, jestli se vám to povedlo a uchovejte na nějakém nepříliš frekventovaném místě, aby vám něco zbylo taky do zítřka. 


2 komentáře:

  1. jé kočky a dají se sehnat loutkoví mumínci a v jiném jazyce než polštině?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. verze z youtube, kterou jsme linkly, je vyprávěná v angličtině :)

      Vymazat