27. 11. 2014

prague coffee festival 2014

jak je naším špatným zvykem, dnešní report přinášíme s více než týdenním zpožděním. sice jsme si všechny dojmy zatepla sepsaly ještě ten samý den, co jsme letošní prague coffee festival navštívily, jenže nám do toho hned den poté tak trochu neplánovaně vlezlo stěhování (jenž se mělo uskutečnit o pár týdnů později). čas dát dojmům formu proto přišel až teď, v novým bytě, kde každý ráno voní kafe pořízený minulou sobotu v jedný industriální budově holešovický tržnice.
a jaký to teda na coffee festu bylo? za nás lepší, větší a celkově příjemnější než loni. chápem, že někomu může víc než bývalej(?) holešovickej obchoďák s nábytkem imponovat renesanční novoměstská radnice nacházející se navíc hezky v centru, my si ale umístění coffee festivalu v holešovické tržnici chválíme - větší prostor, věnovaný všemu od pražíren po alternativní přípravy kávy nám bohatě vynahradil prodírání se stánkama s pochybnou sweatshopovou produkcí a ráno jsme si k tomu ještě zašly pro zeleninu do naší oblíbený haly č.22. 
u espresso i brewers barů se sice k odpoledni stály celkem nepříjemný fronty, i tak nám ale připadalo, že atmosféra byla příjemná, nikdo nevypadal otráveně a kdo chtěl, mohl si pro uvolnění zaskočit do horního patra ke třem skřivanům pro nějaký ten kávový drink - o tom ale později. na místě se dalo sehnat něco k zakousnutí, oproti loni nám chyběly skvělý plněný vegan bagely od mama coffee. jelikož jsme předtím navštívily restaurant day v knihovně a zásobily se zákuskama, ani jsme nezkoumaly, jestli nějaké ze sladkostí byly čistě rostlinného původu. absence bagelů je ale asi jediná naše výtka, přestože kočky nejsou úplně easy to please. naše štěstí patrně spočívalo v tom, že jsme na místo dorazily poměrně časně. zaznamenaly jsme totiž pár negativních ohlasů na způsob, jakým se řešilo vpouštění návštěvníků do prostor - pokud se naplnila denní kapacita prodaných lístků, měli ti, kdo přišli pozdě, zřejmě prostě smůlu (a to i v případě, že třeba někdo už odešel). vybavila se nám loňská odpolední mačkanice v novoměstský radnici a popravdě řečeno jsme vděčný, že se nic takovýho neopakovalo letos v holešovicích. i když to asi není úplně fér, z pozice těch, kdo přišli dostatečně brzo a nemuseli se prodírat nepříjemnými zástupy, nemáme moc co kritizovat. 
ale teď už něco o tom kafi. pakliže jsme si loni postěžovaly, že nám v sekci alternativních příprav káv scházel vacuum pot, letos jsme se kromě něj v brewers baru dočkaly i cold dripu. obojí vzbuzovalo mezi návštěvníkama značnou pozornost a my si myslíme, že zaslouženě. od té doby, co loni ježíšek nechal pod stromečkem set malýho alchymisty aka vacuum pot, se na v60 i aeropress jenom práší. pakliže všechny alternativní udělátka jako chemexy a filtry v podobě holubic vzbuzovaly zvědavost a odhalovaly nadšenectví hraničící s nerdstvím, fronty u espresso barů s rotujícími baristy/kavárnami působily především dojmem, že espresso u nás má svoje široké publikum. to bylo ostatně znát i u prodeje zrnkové kávy, kdy nám espresso směsi z pultu mizely přímo před očima. mimochodem oproti loňskému ročníku rozhodně oceňujeme rozšíření nabídky jednotlivých pražíren a těšíme se, že příští rok bude ještě širší. náš letošní objev: rebel bean a brněnská pražírna gill's, kterou najdete na veveří 9. kávu z jejich produkce doporučujem všema deseti, teď nám ještě zbývá zajet na pořádnou návštěvu brna
samozřejmě bylo na programu spousta dalšího - stihli jsme jedno minipředstavení la putiky z nových trendy jatek 78 a venkovní ukázku pražení. utekly nám naopak přednášky, cupping a workshopy o tom, jak připravit dobrý kafe doma. jen tak mezi náma - i když je čerstvě namletá etiopská coffea arabica bublající po ránu ve vaccum potu jedna z nejkrásnějších vůní, nemyslíme si, že když někdo trvá na turkovi v nádražce nebo insta kávovině, je nutně buran nebo idiot. stejně jak hlásalo jedno z triček produkce zoot pro prague coffee festival, 'že piju dobrý kafe ze mě hipstera nedělá'. takže pls toleranci, mír a lásku. 
kromě triček od zootu se na akci propagovala taky čokoláda, filtrovací konvice britta a potěšil nás stánek alpro s řadou sojového mléka určenou pro profesionální baristy. většina espresso barů ovšem namísto rostlinného nabízela kravské mléko z biofarmy. 
no a jak jsme nakously ty drinky... v horním patře na návštěvníky čekal vystajlovanej bárek s fancy proprietama à la lékarnický nádobíčko cirka 1850, všechno jako vystřižený z reklam na karlovarský bylinný likér. becherovka si tu zařídila bar 'u tří skřivanů', kde exhibující barmani míchali spešl koktejly s kávou a becherovkou, popřípadě cordialem, zatímco nenápadný barista připravoval espressa a filtrovanou kávu ze zrn la boheme. pochopily jsme to tak, že bohemian bar je projekt, jak dostat becherovku do podvědomí barmanů (a tedy konzumentů) za hranicema. má vlastního ambassadora, jedou se barety a další atributy 'bophemian chic' v chlapským barmanským podání. budeme upřímný - barmanskou kultůru a kluky jednou rukou šejkující za zádama jsme nikdy moc nechápaly, ale ok, od becherovky je to asi chytrej marketingovej tah. a co vám budem vykládat, becherovka je takový naše malý guilty pleasure; koktejlu 'bohemian coffee' z espressa, becherovky a černýho piva jsme prostě nemohly říct ne. nakonec jsme na baru strávily několik desítek minut a krom bohémskýho kafe jsme si daly taky moravský s hroznovým džusem. obojí bylo (trochu oproti očkávání) výborný a jako bonus jsme si odnesly dva becherovkový promo plecháčky, v nichž hodláme nějakej ten kávovej koktejl zkusit reprodukovat. spojení becherovky a kávy dáváme každopádně thumbs up. 
bylo nám v tu sobotu v holešovický tržnici krásně. a jsme rády, že kavárny a pražírny u nás rostou jak houby po dešti. i když si radši asociálně připravujeme kávu 'alternativně' a doma, do kaváren vždycky rády zajdem alespoň nakoupit balíčky voňavých zrn. 

3 komentáře:

  1. krásny článok, ďakujem za tých, čo neboli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rádo se stalo a děkujeme. za návštěvu tahle akce podle nás určitě stojí, tak jsme třeba navnadily na příští rok

      Vymazat