26. 11. 2014

kočky a modrotisk: studentský workshop


když jsem minulý týden jela na moravu podívat se do strážnické modrotiskové dílny jochových, nedalo mi to a připojila jsem se druhý den i ke studentskému workshopu. celý výlet pořádaly alice klouzková (návrhářka, která učí módní design na scholastice) a darina zavadilová (ředitelka 'suproše') a byly tak hodný, že mě vzaly s sebou. 

původně jsem chtěla jenom pozorovat a fotit, nakonec jsme se však taky dala do práce. od jedné ze studentek jsem dostala metr plátna, protože by prej stejně všechno nestihla potisknout a  udělala jsem z brambory tiskátko ve tvaru kapičky ve dvou velikostech. mezi studenty uměleckých škol jsme si ve svý snaze připadala dost legračně, vědomí, že budu mít kousek svýho vlastního autorskýho (lol) modrotisku mi ale dodávalo odvahu. s alicí jsme se smály, že kdyby nás na výlet vezl autobus, určitě by se do workshopu zapojil i pan řidič (třeba by si udělal potisk s autíčkama).
tiskání bylo fajn, už chápu, proč to ty moje děti tak baví, ještě víc  mě ale bavilo nakukovat ostatním přes rameno, tak jak to ostatně dělám pořád... 

kromě bramborovým nebo mrkvových tiskátek dělala většina lidí i šablony z papíru. to se mi moc líbilo, ale bylo to na mě asi moc složitý. třeba jindy...
alice coby vedoucí workshopu
nejkrásnější penálek jedné ilustrátorky
takhle vypadá rezerva aka pop - vykrývací směs, která má zabránit tomu, aby se ke vzorku dostala modrá barva neboli indigo. to už si ale asi pamatujete z minula, kdy jsme tu o modrotisku povídaly podrobněji...  
rybička 
nakonec jsem se zakoukala do zelenýho odstínu rezervační směsy. škoda, že to pak bude modrobílý. haha.
mrkvová kolečka
haha, můj pokus o látku, ze který se pak zase pokusím ušít dětem polštář. nejdřív by to ale chtělo naučit se s tím šicím strojem, co jsem dostala k vánocům. předloni... ale slibuju, že se o to pokusím.
tady je můj oblíbenej projekt: petra pluháčková, studentka posledního ročníku magisterskýho studia na umprum (ateliér módní tvorby), nazvětšovala tradiční vzorek strážnickýho modrotisku a tenhle mikropohled se pak pokusila přenést na svoji látku.
skvělý nápad: štětcem obtáhnout nahodilé přehyby na látce vzniklé jejím záměrným zmuchláním
z dílny nám půjčily i dvě původní formy. většina studentů si ale vytvářela svoje vlastní vzorky.
výsledky workshopu uvidíte na letošním designsupermarketu (11-14.12.). my kočky jsme na to pořádně zvědavý, těšíme se ale i na úplný novinky od alice, která plánuje kromě sistersconspiracy (oblečení pro kluky, na kterém pracuje ve dvojici s janou jetelovou) navrhovat i pod svým vlastním labelem alice klouzkova, a to pro holky. nějaký halenky a šaty jsme sice viděly už pod hlavičkou sisters, teď ale alice chystá speciální kolekci heritage využívající tradiční textilní techniky, včetně zmiňovaného modrotisku, paličkování a korálkové krajky. zkoumání tradičních textilních řemesel je taky tématem jejího doktorského studia na umprumce a heritage tak bude i vizuálním doprovodem k její chystaný dizertaci. především však bude něčím, po čem budou kočky toužit a co budou chtít nosit. prostě další důvod, proč se těšit na 'suproš'.

4 komentáře:

  1. Pipilotti, ušít polštář opravdu není žádná věda, není třeba to odkládat! A jinak jsem na Designsupermarket s modrotiskama fakt zvědavá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky myslím, že to nebude tak hrozný, jen že jsem to ještě nikdy nezkoušela :).

      Vymazat
  2. Tak to je výborný! Já myslela, že ten pop je tužší, ale koukám, že se s tím dá krásně pracovat. Měla jsem za to, že je to něco jako vosk. Úžasný! Na jaře zkusím. Díky moc za report! :)

    OdpovědětVymazat