20. 11. 2014

kočky a modrotisk: report ze strážnické dílny





do strážnické dílny modrotisku jsme se vydaly na pozvání dariny zavadilové, ředitelky designsupermarketu (a dalších projektů) a módní návrhářky alice klouzkové (polovičky dua sistersconspiracy a vedoucí ateliéru módního designu na holešovické scholastice), které společně uspořádaly dobrodružnou poznávací výpravu za touhle tradiční textilní technikou. seznámení se základy modrotisku i následný workshop se uskutečnily v rámci evropského projektu 'the roots of european design'.
modrotisk je stará řemeslná technologie barvení a zdobení látek původně importovaná z číny, jeho specifická evropská podoba ale patří k našemu kulturnímu dědictví.  jedná se o metodu zdobení tkanin pomocí dřevěných nebo kovových forem, při kterém se vzor vykryje takzvanou rezervou a v následné indigové lázni se tak uchrání od modré barvy. jde tedy o negativní tisk. ve strážnické dílně na jižní moravě se tak tiskne od roku 1906, ještě starší je ale dílna rodiny danzingerů v moravské olešnici (1816). naši skupinu, zpětně nazvanou 'přátelé modrotisku', uvedlo do problematiky  několik členů rodiny jochů, která je s modrotiskem spjata od dob rakouska-uherska a ve strážnici působila i během několika dekád existence takzvaného 'úluvu' aka ústředí lidové umělecké výroby od padesátých do devadesátých let. v té době navrhovaly vzory pro modrotisk výtvarníci úluvu, například arnoštka eberhardová (btw arnoštka nejlepší jméno ever) a péčí jejich i péčí etnografů se strážnický repertoár obohatil o řadu tradičních, historických i autorských motivů, mnohdy inspirovaných jinými lidovými technikami, přesně v duchu úluvu.  v současné době patří strážnická dílna pod firmu arimo, která sice v první řadě vyrábí konfekci pro rakušáky, rozvíjí ale nadále tradici ruční výroby. kromě suvenýrů a bytového textilu si ve stážnici můžete pořídit i metráž s rozličnými vzorky (naštěstí mají i eshop) a pokud byste nad výběrem motivu váhaly, paní binderová z klanu jochů radí: 'puntíky se líbily vždycky'.

více z výletu 'skupiny přátel modrotisku' si ukážeme příště! zůstaly jsme totiž do druhého dne, kdy se všichni ti šikovní studenti umprumky, ujepu, uud a scholastiky (dejte mi vědět, jestli jsem na někoho nezapomněla) jaly vyřezávat bramborová a mrkvová tiskátka, vystřihávat šablony a navrhovat vlastní autorský modrotisk. na výsledek se budete moct podívat na předvánočním designsupermarketu, momentálně látky s krásnými dezény čekají ve strážnici na vymáchání v indigu a následném vykoupání v roztoku, který z nich sloupne rezervu a odhalí jejich modrobílou podobu.
výhled na zamlženou zahrádku  našeho hostelu 'jedna báseň'. tenhle hostel rozhodně doporučujeme, oproti tomu se nám moc nezdál o dost dražší hotel panelákového typu, ve kterém se musela ubytovat část naší skupiny. skupinu jsme nazvaly 'přátelé modrotisku' a jsme i na fejsbuku. 
největší pastvou pro oči přátel modrotisku byla rozhodně rozsáhlá sbírka strážnických raznic, pomocí kterých se na plátno nanáší rezerva. původní raznice byly vyřezány pouze do dřeva, v průběhu 19.století se ale objevily i jemnější motivy, takže k řezbě přibyly mosazné nýtky a hřebíčky. 
tady se suší látky s nanesenou rezervou. lázeň v indigu je teprve čeká. jelikož se jedná o formu negativního tisku, nanesené motivy budou nakonec bílé, jejich okolí modré.
pan mič je jedním z mála lidí, kteří umí pracovat s modrotiskem.
pokračovatel rodinné tradice barvířství a modrotisku františek joch ml., kterému byl v roce 2004 udělen titul 'nositel tradice lidových řemesel' za jeho zásluhy o uchování ohrožené technologie  modrotisku
paní binderová také patří do rodiny k jochových. ukázala nám všechna zákoutí modrotiskařské dílny a se složitějšími dotazy ohledně historie téhle staré technologie nás odkázala na svou dceru, která nám přednášela ten den odpoledne. pokud vás dějiny i současnost modrotisku zajímají hlouběji, pořiďte si její knihu 'modré z kypy'.  
obsáhlá 'knihovna' raznic, kterou jsme si celou projít nestačily. některé kusy na nás byly moc těžké, některé zas byly hodně vespod. nevšimly jsme si tak oblíbených tradičních motivů jako 'slimáky' nebo 'páví perí'.
jeden z moderních motivů pro děti, tzv. 'pexeso'
místečko pro indigovou  lázeň
symbol 'ústředí lidové umělecké výroby' (úluv), pod jehož hlavičkou strážnická dílna působila od roku 1954 do 90.let 
františek joch ml.  při práci
s veronikou ruppert z českého rozhlasu a s jejím mikrofonem už mám vlastně pěknou sérii fotek. jednou bych asi mohla udělat nějaký časosběrný článek 'veronika s mikrofonem'. ještě tomu dám pár let. 
starodávný čínský motiv aka naprostá nádhera
síto se ve strážnické dílně používá od 70. let, dříve se tisk prováděl pouze pomocí raznic.
hodně devadesátkovej vzorek
při držení tohodle kousku jednoruč mi málem upadla ruka
tady se pro arimo šijí halenky. vozí se pak hlavně do rakouska. zatímco v tradiční modrotiskové dílně pracují jen 4 zaměstnanci, konfekce zaměstnává na 60 lidí.
a tady se se prodávají modrotiskové suvenýry, které jste dřív mohli najít i ve folklorních prodejnách 'krásná jizba'. pořídit si tu můžete i metráž, kterou ale naštěstí nabízí arimo i v eshopu, takže pokud si chcete něco ušít z tradiční ručně tištěné tkaniny, neváhejte! nelekejte se toho, že na první pohled/dotek působí poněkud naškrobeně, na zjemnění prý stačí dvě vyprání.

14 komentářů:

  1. Jednu modrotiskovou velkou formu shodou okolností vlastníme, myslíte, že se s ní dá "NĚCO" natisknout i v domácích podmínkách?:)krása je to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj zuzano, to si bohužel nejsme moc jisté. rezervační směs se dá prý objednat ze strážnice, pak by se to asi dalo v něčem vymáchat, když si obstaráš indigo a nakonec je ještě třeba ten roztok, který rezervu z látky odstraní... ale asi by to chtělo zjistit si podrobnější návod :). určitě s tím ale půjde nějaký 'pozitivní' tisk barvou přímo na látku, ale to pak není ten kýžený modrotisk.

      Vymazat
  2. Kočeny, modrotisk je boží! Miluju ho a vždycky jsem ho milovala! Tak je jen otázka času, kdy se toho chytně nějaký český návrhář. No, moh by. Něco autenticky našeho by to v naší módě chtělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na workshopu, ze kterého chystáme reportáž, k modrotisku přičichla celá parta mladých designérů (nejen oděvních). před dvěma lety se ale strážnický modrotisk objevil například u našeho oblíbenýho pavla ivančice (nemá to prý nikde nafocené, ale něco z jeho modrotiskových halenek a šatů jsme fotily tady).

      Vymazat
  3. Kráááásnééé !!! Budete absolvovat ještě někdy příště takovou návštěvu ? Mohla bych se přidat ? Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj! podobné výlety a workshopy pro designéry/studenty designu se snad ještě konat budou. pravděpodobně je bude zaštiťovat scholastika a designsupermarket, takže vám doporučíme obě instituce sledovat. jakmile se něco dozvíme, uvědomíme naše čtenáře prostřednictvím facebooku.

      Vymazat
  4. Já bych se taky přidala!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné. Podobné věci mám ráda, tam by se mi také líbilo. Děkuji za krásnou reportáž.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já teda žasnu. Každý den tam jezdím do práce a ani jsem netušila, že něco tak krásného a zajímavého se tady tvoří.

    OdpovědětVymazat
  7. - o modrotisku jsem uz neco cetla / naposlouchala z rozhlasu
    a o to vic vam tenhle doslova pohadkovej vylet zavidim .)

    OdpovědětVymazat
  8. Genius loci! Arnoštka a zátiší se špendlíkama je bomba :) . Tiše závidim a díky za odkaz na eshop! Ten moc ráda využiju.

    OdpovědětVymazat
  9. František je jak dědeček z kouzelné pohádky! :) Techniky s vykrývací rezervou jsou super, dost mi to připomíná voskovou batiku, v domácích podmínkách lehce proveditelnou, hmmm. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ta mě taky napadla!ale jak chceš aplikovat vosk na formuuu?

      Vymazat