20. 6. 2014

kočky v plzni podruhé

kočky říkaj: když cestovat, tak někam, kde maj vegeburgry

nedávná rychlovýprava koček + modeschau do plzně za klauzurama fakulty designu a umění zču kočky navnadila k nabourání našeho hluboce zakořeněnýho pragocentrismu reportem jak se tady říká 'z regionů'. tentokrát jsme chtěly opustit zdi fakulty a prohlídnout si západočeskou metropoli proslavenou kromě prazdroje a škodovky taky michalem davidem a sagvanem tofu aka diskopříběhem a větrem(?) v kapse (tímto se omlouváme všem plzeňákům, ale tyhle noční můry našeho dětství jsme si nemohly nepřipomenout...rudolf hrušínský nejmladší na plzeňským náměstí republiky anyone?) pěkně zblízka a pokud možno třeba s pivem v ruce. 
na návštěvu věhlasnýho pivovaru v marném pokusu nepůsobit tak okatě turisticky nakonec nedošlo, zato jsme si daly skvělý jídlo, výborný kafe, nakoupily v legendárním kořenářství a vystoupaly 300+ schodů na věž katedrály svatého bartoloměje (a s definitivní platností jsme si potvrdily, že už jsme fakt starý neboco, jelikož na nás nahoře krom skvělýho výhledu čekala spíš závrať znemožňující pořízení byť jen jediný fotky). hlavně jsme se ale šly vyzevlit na náplavku. na tu plzeňskou, která je teď tak v kurzu. 

jasně, cestu jsme měly i kolem slavný plzeňský synagogy a stejně jako německá skupinka jsme tuhle photo op nemohly promeškat
bývalé kino hvězda
plzeň se příští rok zařadí mezi města honosící se titulem 'evropské hlavní město kultury', místní tedy nelení a rozjíždějí projekty na podporu zdejšího kulturního dění. v květnu se zde konala pechakucha night (kde pro svých plánech o plzeň hovořili například naši srdcoví posedlí), právě probíhá festival 'náplavka k světu', jehož cílem je oživit prostor v srdci plzně a využít okolí řeky radbuzy, sbírají se peníze na staronový zvony pro věž katedrály (ty původní byly za války roztaveny) a každý má navíc možnost podobné projekty podpořit na plzeňském crowdfundingovém portálu everfund

kočky samořejmě nejvíc zaujala právě náplavka k světu. zevlení na tý pražský nám jde celkem obstojně, tak jsme si chtěly vyzkoušet, jak nám to půjde v plzni. oproti pražský sice nemůže nabídnout místa jako bajkazyl (co není, může být!), můžete si tam ovšem půjčit koloběžku nebo loďku za ceny, na který tady v praze nejsme úplně zvyklý (spoiler alert: je to levný). narozdíl od prahy tu taky narazíte na spoustu zeleně (doufáme, že případné plány na vydláždění náplavky alespoň nějakou ponechají) a hlavně - houpačky! (který by dle našeho skromnýho názoru měly oživovat veřejný prostor úplně všude. skvěle vyčistí hlavu a procvičí svaly a tak).
festival trvá do konce tohoto víkendu, takže ještě není pozdě projekt svojí návštěvou podpořit, třeba na nedělním slavnostním zakončení. 

miakarina (to jsem já a můj best time ever). po zkušenosti z plzní chceme rozjet projekt 'houpačky do každého parku'

pokud náplavku k světu nestihnete, i tak pro vás máme jeden absolutně must-visit tip, prostě něco, díky čemu stojí do plzně jet, i kdybyste neměli stihnout nic jinýho. řeč je pochopitelně o jídle - satyr, vegetariánský bistro nacházející se kousek od samýho centra plzně, má na svědomí legendární kebaby z fluffu (report z naší loňský návštěvy najdete tady), na než se (marně) snaží získat hárdkór vegani recept už leta. my jsme kromě kebabu vyzkoušely i seitan burger s domácíma hranolkama a máme pocit, že vzhledem k tomu, že se jednalo o největší vegeburger, který kdy kočky měly možnost zkonzumovat, si za tvrzením 'do plzně klidně i jenom pro jídlo' stojíme. mimochodem souboj kebab - burger dopadl nerozhodně, takže určitě vyzkoušejte obojí. bistro satyr servíruje denně vegetariánský bufet (týdenní menu i s veganskýma možnostma najdete na jejich stránkách) a v lednici krom plechovkový plzně narazíte na hip drinky stejně jako v každým vyvoněným pražským bistru, vedle wostoku a club-mate je samozřejmostí i česká limoška z produkce františka huberta prágra
legenda mezi návštěvníky fluff festu - seitan kebab od satyra
jako důkaz našeho výšlapu na věž jsme zvěčnily jeden z kostelních zvonů ukrytých v jejím nitru. na focení rozlehlých plání kolem plzně se nám nějak moc zamotala hlava.
momentka z historických trhů konaných na náměstí republiky - asi nějaká bývalá plzeňská mocipaní
krom obligátního turist-style výšlapu na věž a brouzdání historickým centrem jsme si nemohly ujít návštěvu zřejmě nejproslavenějšího tuzemskýho obchodu kořením. koření od antonína  vlastní doménu koření cé zet a my mu vděčíme za úspěch našeho signature dish - španělský ptáčci vegan style (díky vaření sojových plátků v kořenící směsi mletá masa). objednávat můžete mimochodem i přes internet. 
obsluha ví přesně, kde se jaké koření nachází, což je podle nás dost mind-blowing

co se dalších plzeňských zařízení nabízejícíh rostlinnou stravu týče, měly jsme trochu smůlu s vegetariánskou restaucí guru village na náměstí republiky, která byla v době naší návštěvy z nějakého důvodu zavřená. místo toho jsme tedy zašly hned vedle na výborný turecký kafe (zahoďte předsudky, tohle bylo s kardamomem, servírovaný na fancy servisu) v kavárně orient coffee, kde si vlastní zrna také sami praží. v jídelně a obchodu se zdravou výživou vegetka jsme pořídily vynikající vegan chlebíčky (řepová pomazánka <3) a skvělý čerstvý saláty, který jsme pak zkonzumovaly na plzeňský náplavce spolu s neplzeňským pivem. 
docela smolík
orientální kafe u gorana aka ten nejlepší turek, jakýho jsme kdy měly. fakt. 
chlebíčky z vegetky na náplavce
krom zmíněných vegan-friendly podniků se v plzni mimochodem nachází také v česku (zatím) jediná mimopražská pobočka fast foodu loving hut a pizzerie forty's pizza nabízející vegan sýr. pizzu jsme nezkoušely, pokusíme se testovat ji při nějaké naší další plzeňské výpravě. rády si samozřejmě necháme poreferovat, má-li někdo zkušenost. stejně uvítáme všechny tipy na to, co v plzni rozhodně nesmíme minout příště!
prozatím jsme to musely zvládnout samy, i když jsme tak nějak doufaly, že plzeňský přírustek do rodiny use-it map bez reklamního bullshitu, které píšou pro turisty sami místní, přijde o něco dřív (podle posledních informací to vypadá na léto). pokud use-it mapy ještě neznáte, můžete si přečíst náš krátký report z pražské centrály, popřípadě tuhle sobotu navštívit jejich stánek v rámci letního dyzajn márketu.

14 komentářů:

  1. Nádherné fotky a to jídlo...mňam.

    OdpovědětVymazat
  2. hmm...je zajímavé, co všechno plzeňák přehlédne. díky za tipy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rádo se stalo, nějaký tipy od plzeňáků by se nám ale každopádně taky hodily!

      Vymazat
  3. A co takhle známé dříve vyhlášené bramboráky, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. popravdě řečeno veganský bramboráky jsme asi ještě neměly, ale pokusíme se je třeba vytvořit samy. existujou nějaký plzeňský bramborákový specifika?

      Vymazat
  4. Díky za tipy. Občas se do Plzně taky dostanu, tak se mi tipy hodí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač. a kdybys mělas zase nějaký tip ty pro nás, tak sem s ním

      Vymazat
  5. Když nevyšlo guru village, kousek je indická everest, kterou milujou snad všichni.. tak snad příště :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tip, příště určitě vyzkoušíme!

      Vymazat
    2. obávám se, že guru village se asi už nebude otevírat. byla jsem tam častým hostem a obvykle sama. majitel na jaře varoval, že celé toto kulturní centrum dlouho neudrží, nevynášelo. nechal se zaměstnat v techmanii. škoda :(

      Vymazat
    3. ad magda - tak to nás teda mrzí.. fakt škoda, že se podobný podniky nedokážou uživit.

      Vymazat
  6. Můj komentář se nějak ztratil, asi kvůli odkazům...
    Každopádně Mexickej seitan burger je nejlepší jídlo ve známym vesmíru!
    Taky potvrzuju, že Everest všichni milujeme. Dál je u Vegetky za rohem Slunečnice a kousek dál směrem k náměstí hodně oblíbená kavárna Regner, kde mají sójový mlíko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a nás zas blogger zapomněl informovat o novým komentáři, omlouváme se za tak opožděnou reakci, každopádně děkujeme za tipy, pokusíme se je při naší další návštěvě všechny prubnout. a speciální díky za tip na kavárnu, šli jsme kolem, ale nedokázali jsme úplně určit, jestli by to stálo za to nebo ne

      Vymazat