27. 6. 2014

kočky v babicích: tereza houdková, design na venkově a fair-mining



kočky poslední dobou nějak hodně cestujou, všimli jste si? v rámci našich výprav do regionů jsme se za designem vydaly dokonce i na venkov. v babicích u říčan (vlastně je to kousek za prahou, ale když uvážíte, jaký jsou kočky peciválky...) jsme navštívily naší oblíbenou, vždycky dobře naladěnou a dobrými nápady hýřící terezu houdkovou, mimojiné autorku broží na jedno použití, prstenů ze stahováků na kabely a kancelářských sponek.
v babicích tereza bydlí se svým ondřejem a dvěma psy, bambulí a kokoskou a nově i partičkou slepic. jelikož nedávno odešla z lidovek, kde psala několik let o designu v online rubrice, kterou sama založila, má teď hodně času na to, co jí baví: na šperk (a když jsou peníze tak i na surfování a v zimě na lyže, žejo).  
tereza nás vyzvedla úžasnou obytnou dodávkou na nádraží v říčanech, odkud je to do babic ještě pár kiláků. duchapřítomně sehnala i autosedačku pro matildu, takže jsme nemusely pěšky. po cestě jsme se musely stavit v řeznictví pro kosti, to aby bambule a kokoska měli co dělat, zatímco se budou dospělí bavit o důležitejch věcech (třeba o prstenech z klaunskejch nosů). celý rozhovor s terezou si přečtěte na molo7 TADY!


Oro Justo - Aurelsa - English version from Matt Collett on Vimeo.

s terkou jsme si hodně povídaly i o materiálech, který na výrobu šperků používá. miluje věci, které se dají sehnat zadarmo, nikdo si jich moc nevšímá a jsou tudíž esteticky nedoceněný. jelikož má ke svým materiálům blízký vztah; jednou se například pustila i do svýho starýho prkna, přemýšlela, co udělat s drahými kovy, který potřebuje na klasickou zlatnickou práci. moc se o tom u nás nemluví, ale zlato a stříbro, stejně jako levnej textil z asie, nepochází zrovna z férovýho prostředí (mrkněte se na krátký video nahoře). tereza tak začala pátrat po někom, kdo by jí poskytl zlatou cihlu, kterou ze země nevydolovali děti a která je fair trade certifikovaná podobně jako třeba naše oblíbený kafe. její fér cihla už je prý na cestě...
(nebudeme se rozepisovat o tom, jak si myslíme, že je skvělý, že se o to zajímá, že to je potřeba, postavit se krvavejm diamantům i krvavýmu zlatu atd. radši si to celý necháme na nějaký další rozhovor!) 

...bysme tam chtěly bydlet, daly bysme na ní pozor, fakt
víc o brožích na jedno použití najdete na spešl webovce: http://broznajednopouziti.cz/

na molo7 můžete tenhle týden vyhrát náušnice, který měla terka  při naší návštěvě čistě náhodou na uších (pokud chcete, najdete ji tady); ten prsten - ring - je z domácí, babický edice street ring (kterou si můžete pořídit domů i vy). rozhovor najdete tady a jak to v babicích vypadalo se můžete podívat ještě na tomhle videu:
tereza houdková from elva katter on Vimeo.

1 komentář:

  1. Kocky- jako vzdy kvalitni report! Moc dekuji, Tereza me velmi zaujala a jeji tvorbu neznam. Rozsiruji povedomi o nasich skvelych designerech. Navic ty letni fotky! To musel byt krasny den...

    OdpovědětVymazat