30. 1. 2014

lentilkovej loaf aka čočková sekaná


je nám zima a máme hlad. jediný co nás momentálně baví, je být doma, poslouchat audioknihy a jíst. v tomhle lenivým módu zimního spáče jsme posledně sepsaly seznam 11 nej zimních receptů z netu (...a neskromně tam zařadily i vege chilli 11 koček) aka 11 tipů na jídla, se kterými přežijete zimu. dneska jsme se zmohly dokonce na recept na vlastním blogu, který - ač nafocen v době, kdy ještě nebyl sníh - nejlépe chutná právě v těch nejchladnějších dnech,  když za oknem vládne třeskutá zima a vy se válíte doma v pletenejch ponožkách.

jako malá jsem neměla ráda čočku ani špenát. předsudky z dětství ale v dospělosti vzaly za své; čerstvý  listový špenát rychle zahnal všechny vzpomínky na hnědozelenou břečku ze školní jídelny a když člověk přestane jíst maso a obrátí své prosebné zraky k luštěninám, (pseudo)obilovinám a semínkům, aby se nasytil, objeví všechny ty módní a mnohdy kontroverzní superplodiny jako merlík čilský aka quinoa, cizrnu, mnohé druhy fazolí a jiné zázraky. já jsem v prvý řadě objevila obyčejnou čočku. sekaná z čočky, ořechů, listového špenátu a hub patří do mnohačetné kategorie 'falešná sekaná', tedy 'no meat loaf' a taky patří k našim oblíbeným zimním jídlům.

díkybohu za ten kečup a hranolky! bez nich by to bylo až moc zdravý.

jak na lentil loaf, čočkový bochníček, chlebíček či sekačku z pravý čočky a jinejch zdravejch dobrot? 

připravte si: 

hrnek čočky (před uvařením jí byl hrnek)
dvě hrsti listového špenátu (edit 4.2. - když se tam dá víc špenátu, je to ještě lepší, takže jestli máte špenát rádi, nešetřete.)
1 velkou mrkev
2 celerové řapíky 
1 červenou papriku
2 hrsti nahrubo nasekaných žampionů (nebo jiných hub)
hrstku sušených brusinek
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
3 lžíce lněných semínek+půl hrnku vlažné vody
půl hrnku strouhanky
1 velkou cibuli
1 stroužek česneku
hrst sušených/čerstvých bylinek (např. tymián, bazalka)
S+P podle chuti

na polevu: 5 lžic bio kečupu, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce balsamica  (pokud se vám bude zdát, že je toho málo, klidně přidejte, ať máte pořádnou krustičku. pokud vám trochu zbyde, můžete servírovat s hotovým lentil loafem. na oh she glows tam dávají jablečnou omáčku; někdy to třeba taky zkusíme, zatím u nás ale vede tahle kombinace.)

semena lnu setého aka linum usitatissimum, tedy 'nejužitečnější' linum celýho světa.  dobrý na žaludek a proti zácpě. kdysi si semínko dokonce vysloužilo zájem pana cuketky a ten vám taky poví, na co všechno to je. případně můžete zkusit wiki.
semínka nechte tak dvacet minut odmočit ve vlažné  vodě

naše obrázková příloha nevynechává téměř žádný úkon, přesto ale zrekapitulujeme postup:
nejprve si uvařte čočku, kterou jste předtím ideálně na několik hodin namočili. na pánvi osmažte najemno nakrájenou cibulku a  rozmačkaný stroužek česneku, vše na oleji dle vlastního výběru (my použily klasicky olivový). přidejte nadrobno nakrájený celer, houby, papriku a nastrouhanou mrkev a chvíli v pánvičce poduste. na konec přidejte listový špenát, osolte a opepřete a nechte zchladnout. do velké mísy dejte uvařenou čočku, zeleninovo-houbovou směs, ořechy, brusinky, strouhanku a lněné semínko, které jste předtím nechaly nějakou chvíli namáčet ve vlažné vodě (vodu slijte). na vrch přihoďte čerstvé nebo sušené bylinky (my jsme tam daly tymián, co se ještě dal najít na zahrádce. teď, když je zasněžená, bysme se smířily s hrstí sušenejch.) 
formu na pečení hezky  vyložte pečícím papírem a všechno do ní napěchujte. vršek potřete polevou a dejte do trouby tak na hoďku (bude stačit třeba 45 minut, záleží, jakou máte formu/troubu).  jako přílohu doporučujeme hranolky z trouby, případně bramborovou kaši a zeleninový salátek. 
ha, vidíte vzadu toho žampiónovýho vetřelce?
jak vidíte, čočku se nám tentokrát podařilo trošku rozvařit. vypadá samozřejmě líp, když si zachová alespoň trochu svůj tvar.
největší dobrota je ta poleva z javorovýho sirupu a kečupu (použily jsme bio kečup z déemka, jinak u nás chuťově vede rapunzel, kterej seženete třeba v prodejnách country life, nebo samozřejmě kečup domácí. ten bychom si někdy mohly udělat společně na kočkách. tak třeba příště!). 
před pečením
po vyndání z trouby
sekaná jak vyšitá. k ní jsme si naservírovaly pečený hranolky podle gwyneth paltrow - to je ta britská herečka, co se kdysi zamilovala do shakespeara a taky založila lajfstajlový web goop.com.  ve zkratce - musíte ty hranolky nechat asi hodinu namočený v teplý vodě, pak vysušit, naolejovat a nasolit a dát do trouby na půlhoďky asi na 220.

3 komentáře:

  1. Hmmm to je zajímavý recept, možná o víkendu vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Uz jsem ten recept nekde videla, ale az ted me to nakoplo to vyzkouset! Ve vasem podani to nevypada slozite:-) dekuji.
    Jinak blog chvalim, nadherna grafika!

    OdpovědětVymazat
  3. Milé kočky - máte čupr hrnec! A tu sekanou vykouším, na čočce jedu celou zimu. Dost často si vařím červenou nebo černou z Alnatury, jen tak s majoránkou a vmíchaným ume octem. A hranolky od pani, co se zamilovala do Shakespeara musím taky zkusit, knížku mám pár dní, tak tohle asi bude můj první recepis. Krásnej víkend!

    OdpovědětVymazat