19. 12. 2013

kočky pečou (vegan) cukroví: vanilkové košíčky s oříškovou náplní

do štedrýho dne sice už zbývá jen pár dní a stres a přípravy vrcholí, my ale jako obvykle nemáme o okolním dění moc ponětí a tak klidně pečem vánoční cukroví i takhle za pět minut dvanáct. máme na to ale samozřejmě i výmluvu - u některých druhů cukroví obzvlášť hrozí, že připravuje-li se moc brzo, do vánoc nezbyde ani jeden kousek (jak si to pamatujem z našeho žravého dětství).
zveganizovaný recept na tyhle košíčky miakarina shraňuje už nějaký ten pátek na ušmludlaným papíru, na nějž ho opsala z ručně vyvedený knihy rodinných receptů. tam se některé z nich dostaly ještě za dob, kdy se v sudetech nemluvilo česky - tradičně český původ je tedy značně nejistý, ale kdo kdy ochutnal, řekl si o recept...do budoucna tak všechny uchutnávače našeho ultimátního best ever vánočního cukroví odkazujeme sem. 

na pár desítek (nepočítaly jsme, ale je to solidní dávka) košíčků budete potřebovat:

těsto
300g hladké mouky
150g moučkového cukru
125g alsanu (nebo jiného rostlinného tuku na pečení)
2 zarovnané lžíce vanilkového cukru
velká lžíce uvařeného vanilkového pudingu
vrchovatá lžička prášku do pečiva

náplň
200g mletých vlašských ořechů
100g drobků z čajových sušenek (např. m&s 'rich tea finger biscuits')
100g cukru
50g sušeného rostlinného mléka (doporučujeme ovesné)
3-5-víc lžic rumu (podle chuti, žejo)

+čokoládová poleva a kousky vlašských ořechů/drcených mandlí na ozdobu

z ingrediencí vypracujte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte pár hodin odpočívat v lednici. s těstem se lépe manipuluje - vtlačuje do formiček - když není úplně změklé do pokojové teploty. my to řešíme tak, že z těsta odebereme příšlušnou část, jíž naplňujeme formičky a zbytek necháváme v lednici. formičky vymažte troškou rostlinného tuku a vyplňujte co nejtenčí vrstvou těsta - při pečení totiž dost nabydou. pečte, dokud těsto nezačne v troubě růžovět. vychladlé je opatrně vyjměte z fomiček (opět nemáme zkušenost s tím, že by s tím byly problémy) a uložte do krabice. 
plnit je můžete vychladlé rovnou, nebo třeba druhý den. smícháním ingrediencí připravte mírně lepivou náplň, kterou posléze vtlačujte do košíčků tak, aby vytvořila malinký kopeček. naplněné košíčky přelijte čokoládovou polevou a ozdobte kousky ořechů. podle naší zkušenosti jsou nejlepší od druhého dne po přípravě. 


2 komentáře:

  1. to vypada naprosto dokonale! Akorat ty formicky absolutne nevim, kde bych tady v Holandsku sehnala, kdyz neco jako peceni cukrovi vubec nemaji ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Krása :) A budou určitě super dobré!!

    OdpovědětVymazat