3. 12. 2013

kočky pečou (vegan) cukroví: vanilkové rohlíčky


jak jsme slíbily, letos místo mluvení o vegan cukroví taky trocha těch činů. receptů si šušníme v šuplíku víc než dost, tak snad taky zvládneme pořádně napéct... první letošní cukroví je česká klasika - vanilkové rohlíčky - trochu jinak.
v tomhle případě pro mě byly game changer mandle. když jsem byla malá, klasický vanilkový rohlíčky nikdy nepatřily mezi moje oblíbený cukroví, stejně jako perníčky. trvalo to pár let a trochu toho hospodyňkování, ale přišla jsem na to, že u perníčků prostě před českou klasikou dávám přednost skandinávským receptům bez kakaa, u rohlíčků mám zas radši místo vlašských ořechů mandle. 
a tyhle rohlíčky jsou vážně to nejkřehčí, nejjemnější, nejvanilkovější vánoční cukroví.


na 2 menší plechy budete potřebovat:


300 g hladké mouky
180 g alsanu (nebo jiného rostlinného tuku)
100 g mletých mandlí (nejlíp loupaných)
100 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného, může být i vanilkové)
50 g moučkového cukru + moučkový cukr s vanilkou na obalování
špetka vanilky nebo vanilkového extraktu


do mísy vsypte mouku, cukr, mleté mandle, vanilku (či extrakt) na kostky nakrájený vychladlý tuk a mléko a uhněťte v kompaktní těsto - je možné, že bude nutné použít víc mléka, záleží na typu mouky a taky na tom, jestli mandle byly loupané. mandle celkově obsahují míň tuku než vlašské ořechy, takže rohlíčky budou ve výsledku o něco křehčí. 
těsto zabalte do potravinové fólie (kočky občas používají alobal, páč potrafinovou fólii pravidelně zapomínají koupit) a nechte na pár hodin nebo přes noc uležet. před samotným zpracováním těsto nechte asi půl hodiny stát při pokojové teplotě. z těsta pak tvarujte malé rohlíčky, způsobů je několik; populární je například z těsta uválet 'hada' a z něj pak ukrajovat kousky a rolovat do kýženého tvaru rohlíčků, kočky ale stejně vždycky nakonec skončí u uždibování kousků z těsta a tvarování rohlíčků přímo. vložte do vyhřáté trouby, pečte na 180°C asi 12 minut, než rohlíčky začnou zlátnout. po vychladnutí obalte ve vanilkovém moučkovém cukru a zkuste to vydržet a nechat je třeba pár týdnů odležet. jsou prý pak nejlepší, i když o tom toho kočky zas tak moc neví, pečou je většinou nadvakrát...

4 komentáře:

  1. To je zvláštní, můj babičkovský recept na perníčky je bez kakaa, a pokud vím, ani před jeho získáním jsme do perníčků nikdy kakao nedávaly. Že by byly dvě oddělené větve české klasiky?
    Mandle ve vanilkových rohlíčcích mi taky docela dávají smysl. Vlašské ořechy jsou docela agresivní - jeden z důvodů, proč tradiční pracny jako jsou ty vaše nemám moc ráda (při vší úctě).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chápeme, naše mlsné kočičí jazýčky taky nemají rády všechno cukroví.
      a co se týče těch perníčků, je to docela dobře možné, že opravdová česká klasika je bez kakaa, ty, co jsem jako malá dostávala od pratety a babičky byly oboje s kakaem. možná je to ale jenom záležitost německého pohraničí, netuším...

      Vymazat
  2. Četla jsem, že se bílý cukr bělí kostním uhlím?
    Jaký máš názor??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můj názor??
      asi ten, že je fajn, ověřit si, kde co člověk čte, čeho přesně se to týká a jak fundovaný vhled má asi ten, co to napsal.
      jinak cukr, který se používám (a počítám, že veškerý cukr, který je u nás k dostání) se při rafinaci ničím 'něbělí'; jeho bílá barva vzniká filtrací.

      Vymazat