5. 12. 2013

jedenáct kočičích tipů na letošní designsupermarket

kočky se na designsupermarket těší jako každý rok na začátku prosince. většinou tam jdeme s tím, že nemáme moc peněz a pořídíme tam tudíž jen nějakou drobnost jako dárek pod stromeček (snažíme se, aby to nebylo pro nás samotné, ale znáte to...). letos vypadá nabídka vystavujících designérů obzvlášť lákavě, sestavily jsme si tudíž pro sebe takový seznam, co z nových jmen a projektů určitě neminout. na oficiální výběr bysme si netroufly; nepřenesly bysme totiž přes srdce, že by se nám tam nevešly všichni naši oblíbenci. takhle neofiko si to ale rády střihnem. tohle je tedy náš seznam jedenácti novinek, neokoukaných tváří a krásného designu. doufáme, že se nám v něm podaří vyhnout našim milcům, které tu omíláme neustále dokola a určitě je znáte (... ale znáte nás).


HOLANDSKO&UNOSTO


na výstavu krok tvým směrem, která konfrontuje české designéry šperku ze skupiny unosto s jejich holandskými protějšky, se nám doslova sbíhají sliny. o zajímavé šperky u nás sice není v posledních letech nouze, zahraniční inspirace je  ale přece jen vítaným čerstvým větrem.


ZACHUMLÁNÍ LANÍ


zachumlání laní je nový projekt dvou studentek pražský umprumky a ex-studentek zlínské utb: anna štěpánková studuje produktový design, tereza rosalie kladošová zas ateliér módní tvorby. slibují, že nás v zimě pořádně zahřejí a jejich dřevěné mísy nám svými 'letokruhy obtočí srdce'. nemůžem se dočkat.


KATEŘINA JOLANA


kateřina jolana je další kreativní dívčí dou v našem seznamu. známe ho z loňska pod jiným názvem, kdy se na ds představilo společně s ateliérem soap. heleny heinz. k loňské bundě boom z bílého tyveku připojují letos slibně vypadající batohy/tašky.


KRIKRI


krikri je absolventka umprumáckýho ateliéru skla  kristýna pojerová. její závěsný interiérový skleník na bylinky, kde si je během chvilky můžete vypěstovat čerstvé  a hned je hodit třeba do polívky, jste už asi někde viděly. nám ale učarovala i nádoba na sušený houby nebo termoska na čaj ve tvaru pštrosího vejce.



ELEMENTS



designéři jan plecháč&henry wielgus nám letos pod stromeček přichystali elements, tedy sadu drobných vánočních předmětů. my vánoce milujem a taky milujem nostalgii a jednoduchost. ozdoby a svícny od slavných designérů jsou tak pro nás jasná volba.


DURCHDUO


durchduo je spojení dvou absolventek umprum, anežky podzemské a dany elsterové, které spolu navrhují interiérové dekorace . loni jsme od nich na všup shopu pořídily vánoční ozdobičky, letos by se šikly třeba jedny ty nádherný nástěnný hodiny a k nim nadýchaný polštářek ve tvaru obláčku.


DE-SIGN


de-sign je známý svými vtipnými projekty super-bowl a paar angažujícími nespočet umělců. z letošních novinek nás zaujal hlavně keramický květináč DRN od antonína tomáška vytvořený podle autentického kusu země. jsme totiž velký milovnice půdy, hlíny a rytí v záhoně.


BOADESIGN PRO 3xR A SRDCERVÁČI


spojení recyklace, designu a charity je prostě ideál. boadesign vytvořil tyhle recy kousky z vyřazených věcí z ikea, vyrobeny byly v chráněných dílnách a výtěžek z nich poputuje na ekologické vzdělávání dětí a vytváření pracovních míst pro zdravotně postižené.


KOSMOS

z výstav a současně i ze zahraničních hostů letošního ds vybíráme polský kosmos. asi proto, že si chceme těma kovovýma 'skládánkama' vyzdobit (dětský) pokoj.


LOTE


lenku trlicovou aka lote můžete znát třeba z pražskýho obchodu kurator nebo z loňskýho start-upu. oblečení téhle mladé absolventky utb  je z velké části kvalitně ručně zpracované, skandinávsky minimalistické a slušivé.


NASTASSIA ALEINIKAVA


sice jsme na začátku slíbily, že nebudeme zmiňovat ta naše známá jména. na nastěnku se ale na ds zase strašně moc těšíme. má totiž novou kolekci 'pearl&bow', která je tak roztomilá, že na ni nemůžeme přestat myslet.


p.s. není to ultimátní seznam, to je nám jasný. my vám totiž bez nadsázky doporučujeme designsupermarket celý. běžte se do kafkova domu podívat, nezapomeňte samozřejmě ani na červenou ds limitku, ve které najdete řadu skvělých designérů načerveno, třeba leedu, zuzanu kubíčkovou nebo janju prokič. mrkněte se i na výstavu norského designu pořádanou kreativní skupinou okolo a dejte si okolo lahváče nebo na baru točenej cider. my si zas pořídíme svoje obligátní 'vánoční' mýdlo od soap. a budeme šťastný.

1 komentář: