11. 12. 2013

domácí kosmetika: zimní vyživující krém

když kočky řeknou, že se na něco můžete těšit 'už brzo', většinou se jedná o dost ambivalentní pojem - občas se nám podařilo vás napínat třeba i několik měsíců. snad se ale lepšíme, slíbené obnovení našeho seriálu o domácí kosmetice a zároveň naše předvánoční tipy na diy dárky totiž startují právě teď.

včera jsme básnily o tom, jak je výroba domácí kosmetiky s pořádnýma surovinama hned o něčem jiným než nucený improvizování. díky tomuhle eshopu jsme konečně ukořistily rostlinný vosk jako náhradu za ten včelí a pustily se do našeho prvního předvánočního diy - výživného pěstícího krému vhodného pro takový to počasí, jaký asi zrovna teď vidíte za okny. nevíme, jak jste na tom vy, ale kočky v zimě trpí chronickým vysoušením pleti, a proto padla volba právě na tenhle krém. mažem se jím před spaním, abychom se probudily s krásně hydratovanou a jemnou pokožkou. 

budete potřebovat:

1/4 hrnku kokosového oleje (k dostání zde)
2 lžíce mandlového oleje (máme odsud)
2 lžíce bambuckého másla (k mání tady)
2 lžíce kandelilového vosku (k dostání zde)
1 lžička vitaminu E (seženete tady)
10-15 kapek esenciálního oleje (my použily směs pomeranče, mandarinky a santalového dřeva, což nám tak trochu navozuje vánoce..)

všechny suroviny krom vitaminu e a esenciálních olejů vložte do varné sklenice, kterou postavíte do vodní lázně, či misky, jíž umístíte nad rendlík s vodou. začněte zahřívat na mírném plameni a za občasného míchání počkejte, než se vosk a oleje rozpustí a spojí. dávejte přitom dobrý pozor, aby se voda nedostala do obsahu misky či sklenice. přidejte vitamin e a esenciální olej(e), opatrně vyjměte nádobu z vodní lázně a počkejte, než směs úplně vychladne a ztuhne. můžete si třeba pomoct tím, že nádobu umístíte za okno, u nás to v zimním počasí fungovalo bleskurychle. vychladlou směs pak vložte do misky a šlehačem vyšlehejte v jemný krém. my jsme to odvážně zkoušely ručně, ale trvalo to hodně dlouho a nakonec jsme stejně použily moderní techniku...
vyšlehaný krém pak přemístěte do vhodné nádobky. podle toho, jak ho budete by měl vydržet nejméně tři měsíce, uložený v lednici pak až šest měsíců.
hezky zabalený a opatřený visačkou je to pak ideální dárek pod stromeček. 


7 komentářů:

  1. skvělý!! my teď takhle s kamarádkou dělaly balzámy na rty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chtěly jsme trochu vánoční, takže jsme tam daly vanilkovou esenci! a trošku přibarvily kouskem staré rtěnky, takže jsou krásně světle růžové :)

      Vymazat
  2. skvělej výběr ingrediencí, některý patří mezi moje největší oblíbence :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý tip! Mám doma všetky ingrediencie až na ten vosk noo, ale zajtra vyskúšam. Posledné dni ma diy kozmetika uchvátila :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat