15. 12. 2013

domácí kosmetika: osvěžující kokosovo-limetkový balzám na rty

balzám na rty je jedním z těch nejjednodušších a zároveň snad nejuniverzálnějších a nejpopulárnějších domácích kosmetik. skvěle se hodí jako diy dárek téměř pro kohokoli - nám na něj chodí i kocouři, že prej na rty popraskaný zimou. není sice nijak extra macho, ale taky to není žádnej lesk s růžovou vůní.
tenhle balzám není nijak dobarvovaný, přírodní zabarvení kandelilového vosku mu dodává svěží světle 'citronovou' barvu a podobně jako u čoko-mátovýho balzámu tak hrozí, že ho budete chtít sníst. kdo před vůní limetky upřednostňuje citron, může samozřejmě použít esenciální olej z něj. 


budete potřebovat:

lžičku kokosového oleje
1/2 lžičky mandlového oleje
1/2 lžičky kandelilového vosku
5 kapek limetkového (nebo třeba citronového) esenciálního oleje


tohle množství by vám mělo vystačit na takovou akorát 'lip balm-sized' nádobku - my jsme zrecyklovaly právě jeden takový skleněný kalíšek od lesku na rty. všechny ingredience kromě limetkového oleje máme z eshopu domaci-kosmetika.eu.


ve sklenici či misce ve vodní lázni zahřejte vosk, kokosový a mandlový olej a počkejte, než se všechny ingredience dokonale rozpustí. vyjměte nádobu z vodní lázně a přidejte limetkový esenciální olej. dobře zamíchejte. ještě než směs ztuhne (jde to poměrně rychle), přelijte ji ze sklenice (či misky) do vámi zvolené nádobky. počkejte, až směs zcela vychladne a poté nádobku uzavřete. 

vypadá to možná hezky, ale míň vhodný tvar sklenice jsme si mohly jen těžko vybrat... 

2 komentáře:

  1. Krásný kalíšek! Máš recht je to to nejjednodušší taky jsem tím začla. A slibuji a přísahám už nikdy žádný balzám nekoupím! Tyhle jsou nej!

    OdpovědětVymazat
  2. krásný kalíšek! já našla hezké na ebay, ale přece jen jsou plastové a ne tak hezké :))

    OdpovědětVymazat