2. 11. 2013

krémová dýňová polévka

tahle klasika americkýho díkůvzdání se se mnou dlouhou dobu míjela - buď v ní bylo moc koření, nebo byla naopak moc mdlá. za mých (dávných) mladých let se navíc v okolí dýně moc nepěstovaly, a tak jsem se s nima setkávala hlavně v pokrmech hare krišna restošek (dýňová pakora byla láska na první ochutnání). průlom přišel až před třemi lety, kdy jsem poprvý ochutnala na jazyku se rozplývající pikantní dýňovou polévku aka game changer a prozření - dýně je ideální 'comfort food', krémová, orestovaná s rýží, v polívce s fazolema a uzenou paprikou... náš vztah (dýně-já) tedy sice netrvá tak dlouho, zato s každým podzimem nabývá na intenzitě a letos jsem dokonce sklízela ze zahrádky vlastní dýničky.


k přípravě dýňové polévky se v kočičí domácnosti nejčastěji využije hokkaidó dýně, tentokrát jsem ale byla obdarovaná takzvanou máslovou dýní aka butternut squash. popravdě se v tykvích a dýních zas tak moc nevyznám, ale zatím se nám pro tuhle polívku osvědčily všechny - pokud je to dýně jedlá a ne okrasná, pravděpodpobně jí můžete použít. a ta máslová chutná obzvlášť výtečně. 

budete potřebovat:

...a 1 vetší mrkev. chybička se vloudila. samozřejmě to jde i bez mrkve, nebo třeba bez celeru, možná by to šlo i bez brambor nebo cibule, ale víte, jak to pak dopadá. 

postup:
cibuli, mrkev, brambory, jablka a dýni oloupejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na kostičky. polévku budete mixovat tak na velikosti až tak nezáleží, já ze zvyku krájím nadrobno cibuli, mrkev a celer a na větší kostky brambory, jablka a dýni a všechno je pak uvařeno zhruba ve stejnou dobu.
nejdřív na rostlinném 'másle' či olivovém oleji zpěňte cibulku a přidejte nakrájenou mrkev a celer. pár minut poduste a okořeňte solí, tymiánem, skořicí a špetkou muškátového oříšku. poté přidejte nakrájené brambory, jablka a dýni a zalejte zeleninovým vývarem tak, aby jeho hladina v hrnci dosahovala zhruba stejné výšky jako nakrájená zelenina. vařte do změknutí. počkejte, až polévka trochu vychladne a rozmixujte do hladka.


podávejte s tím, co máte rádi - doporučujeme orestovaná dýňová či slunečnicová semínka, uzený tempeh, lístky petržele nebo celeru, ovesnou smetanu či kokosové mléko. a navrch buď trochu pepře nebo muškátového oříšku. nebo obojí. 


2 komentáře:

  1. Mňam, vypadá to lákavě a nějaké dýně se mi tu zrovna válí, tak to se inspirace bude hodit :-)
    A ten kreslený recept je fakt super, pro takovýhle obrázky mám slabost :-)

    OdpovědětVymazat