11. 10. 2013

pár kočičích tipů na letošní designblok

designblok je v plném proudu a my se pro všechny ty přehlídky (jak už jste určitě slyšeli ze všech stran, premier fashion week sice neni tak nabitej jako mercedes, i tak je toho na vstřebání dost), obcházení expozic (od karlova mostu to na nákladový nádraží neni zrovna čtvrthodinka) a opětovnou chřipku (tahle výmluva asi nikdy neomrzí, ale prší, nemáte deštník, znáte to) hlásíme ke slovu teprv teď. střípky z expozic a přehlídek se snažíme aktuálně přidávat alespoň na náš bookface, pro fotky a krátké zkazky z místa dění tedy zamiřte tam.
dneska to bude jenom takový menší vizuální nalákání na to, co byste si podle skromného názoru koček neměli nechat ujít, pokud se o víkendu chystáte. v případě, že návštěvu letošního designloku nestíháte, budeme vás samozřejmě ex-post prudit s reportama a deníčkama plnýma našich zážitků a nových lásek. i když nám to letos připadá tak nějak slabší, nové objevy a objekty touhy se samozřejmě našly. 

superstudio umístěný letos v nákladovém nádraží žižkov láká především atraktivníma, vysoce fotogenickýma prostorama tohohle funkcionalistickýho skvostu. špinavý luxfery a fleky na zdech tomu navíc dodávaj tu jakože správnou árty atmošku, která má potenciál udělat z nábytku ikea něco víc než 'nábytek do každé domácnosti'. další vychytávkou pak mají být expozice umístěný přímo ve vagónech na kolejišti. to se samozřejmě tak často nevidí, jen ten obsah by mohl být trochu zajímavější. 
ve zkratce - superstudio ukrývá poklady, za kterýma se musíte prodrat místnostma jak z nabídkovejch katalogů designovýho nábytku. takže pokud zrovna nesháníte něco jako designérský kohoutky do koupelny, neni to tak úplně zábavný. když ale dorazíte do sekce věnovaný expozicím uměleckejch středních a vysokejch škol, říkáte si, že to stálo za to. kromě tradičně solidní umprumky nás hodně bavila fakulta umění a designu západočeský univerzity v plzni a především projekt 'design ze severu' ateliéru oděvního a textilního designu univerzity jana evangelisty purkyně, jehož součástí je bakalářka 'monstrance' anežky novákové. krása. za pozornost určitě stojí taky fatra napajedla a papelote


árthauz, letošní designbloková novinka, ukrývá věci, co jsou spíš árt než dyzajn. a to v coloredo-mansfeldským paláci hned u karlova mostu. z loňska si pamatujem jinačí palác, clam-gallasovo (ten loni hostil superstudio). taky to bylo spíš o luxusíčku než o ártu. jenom si nejsme moc jistý, co bylo árty na tý expozici veuve cliquot. stejně jako loni nás nejvíc potěšil jakub berdych. a nezapomenutelný byl samozřejmě dekadentní disney kýček hanse von bentema. 


openstudio je designbloková sázka na jistotu, spousta mladýho designu a nových, neokoukaných projektů. letos sídlí v kafkovo domě, u paty staroměstskýho kostela sv. mikuláše. do názvu si přidal podtitul 'laboratoř současného designu', a to právem. jeho čtyři patra plný expozic za hodinku neprojdete, je hodně na co koukat. i tak si ale kočky po důkladný prohlídce vybraly několik jasných favoritů. o všem se rozepíšem o něco detailněji, proteď vám ale prozradíme naše tři nejžhavější tipy - zorya, umístěná v půdním nautickém prostoru, kde návštěvníci musí opatrně našlapovat po prkenných můstcích nad vodou, útulný růžový pokojíček pinkabinetu, ukrývající artefakty čtecí kultury spojené s knihou slečny, a vyrobeno lesem, projekt 'založený na konceptu otisknutí lesní atmosféry do prvků současného produktového a grafického designu' (což se u koček povedlo naprosto dokonale a naše pudy nás ženou do lesa a na houby).
openstudio ale toho pochopitelně nabízí mnohem víc zajímavých věcí - kolekci 'le grand jeu' janji prokić, nafukovací hračky fatra napajedla, instalaci moniky krobové a držitelů designblok talent card...prostě je na co koukat. o víkendu bude navíc kafkův dům v prostorách kavárny hostit taky pop-up shop módy a šperku. tak doražte. 

3 komentáře:

  1. Dobry den. Prosim od koho su tieto uzasne prstene http://4.bp.blogspot.com/-y8a83Pd3lA8/UlhQLefIKoI/AAAAAAAAF-E/JcX2RYIQSVw/s640/IMG_8918.JPG? Vopred diky. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den,
      jsou od janji prokic - https://www.facebook.com/janjaprokicjewellery
      jo, a taky si myslíme, že jsou úžasný.

      Vymazat
    2. Dakujem velmi pekne za odpoved, Okamzite pisem naliehavy, velmi zdvorily a presny list Jeziskovi ... :o)

      Vymazat