8. 10. 2013

kočičí zápisníček z fashion weeku I.

prague fashion weekend, ten nejdelší a nejnabitější fashion week český sezóny, nás naprosto a dokonale utahal. po jeho skončení jsme prožily něco jako 'fešn vyhoření'. naši kritici z řad fashionistů by jistě se zadostiučiněním podotkli, že k tomu vyhoření u nás došlo již v dávných dobách, my tím ale samozřejmě myslíme tu neskutečnou únavu z věčnýho stání v davu, čekání a focení a taky zamotanou hlavu plnou dojmů z několika desítek módních přehlídek, workshopů, setkání a promítání, které kočky během 4 dní absolvovaly. ač sledování novinek od našich oblíbených designérů milujeme a taky rády objevujeme nový talenty, obáváme se, že nejsme na takovýhle velký akce stavěný. několik dní jsme skoro nejedly a tu tunu materiálu a dojmů stejně nejsme sto včas zpracovat, abychom se mohly podělit s těmi, kteří tam nebyli.
... ano, ke zpoždění, se kterým nyní mbpfw deníček uveřejňujeme, máme - jak tu posledně pravila miakarina, která se narozdíl od pipilotti spíš toulala po městě - opět 'pádné kočičí výmluvy'.



kočky snad nemusí podotýkat, že v oblasti pařížský ulice, kde se celá mbpfw crew na týden utábořila, se běžně moc nevyskytují. je pravda, že pipilotti svého času chodila do právnický menzy, která je přece hned naproti interkontinentálu a ten během velkého mezinárodního fešn eventu posloužil jako press zóna, v posledních letech sem ale zabloudíme jen málokdy (naposledy v létě v rámci duhovýho průvodu prague pride). jednou jsme press zázemí v hotelu využily (jen tak na okraj a trochu bulvárně: wc v 'kontíku' nebylo zrovna nejvoňavější) a to ani tak ne kvůli wifi a kafi zadarmo, jako spíš nakojit miminko, které většinu těch fešn dobrodružství prožilo s námi.

v příjemný a hlavně fešn erudovaný společnosti / a andreou, veronikou a markem, no a samozřejmě s matildou, se ten fešn week dá zvládnout celkem hravě. na tohle foto je ale copyright! pochází od martina fryče, což je akový potulný fotograf, který v obleku a s kompaktem v ruce obchází všechny 'výtvarně zaměřený společenský akce v praze a v průměru dává tak pět vernisáží denně.
tylovky jako z labutího jezera patří k poznávacím znamením hostesek na akcích, které pořádá agentura stars communications. mimo mercedes-benz prague fashion weekend je uvidíte například i na každoročních shooting fashion stars, přehlídce pro mladé návrhářské talenty.

 

maraton přehlídkové smršti zahájila ve čtvrtek odpoledne trend show a krásná viktoria vittori. její diplomku 'nehodiace sa prečiarknite' (název odkazuje k formulářům týkajících se rodinného stavu) jsme na umprum už viděly (report z ateliéru liběny rochové najdete tady), na živých ženách to je samozřejmě ještě lepší. koncept, který zvažuje ženskou roli v postmoderní době a pohrává si se zavedenými genderovými stereotypy, konfrontuje moderní ženu s domácí zástěrou a pantoflemi. podle nás patří viktorčiny zástěrky k tomu nejpoutavějšímu, co letošní mbpfw přinesl. pantofle se navíc přetavily v ultravysoké flatformy (ke všemu ortopedicky tvarované) a boty na ploché platfomě, jak všichni fešn fetišisti ví, jsou jedním z trendů poslední doby.

pro ty, co sem chodí spíš na veganské recepty... tohle je šimon kotyk, jeden z nejžádnějších mužských  modelů na světě.

jednoznačně jeden z nejlepších slovenských návrářů, marcel holubec, předvedl hned po viktorce dramatickou a temnou kolekci. věnoval ji památce bety k. majerníkové, mladé výtvarnice a zpěvačky elektrokapely noisecut, která loni tragicky zahynula. podobně jako jeho loňská kolekce z pfw, se tak 'les choses de la vie ... II' vyrovnává se smrtí a do módy vnáší autentický  odraz autorovi duše.


člověk se občas potřebuje nad něčím pohoršit. nám se tahle příležitost naskytla přehlídkou the address idea. pokud nevíte o co jde, enter the address je obchod italskýho podnikatele eugenia brameriniho a pochází odtud většina ocvokovaných černých holinek, který se procházej po praze. mimojiný se tam prodává prefabrikovanej punk (nejlepší punk je přece ten, co si koupíš v high street butiku...). přehlídku trendů v duchu punk, grunge a vykrádaček nejrůznějších subkulturních odkazů v kombinaci  s live dudákem jsme já i matilda trochu protrpěly. hudba á la skotskej čechomor nesvědčila ani našemu vkusu, ani našim ušním bubínkům. vítězku maďarské soutěže pro nejlepšího mladého designéra, která měla následovat, jsme pak už bohužel neviděly. musely jsme na vzduch. na šoking exploataci indiánskýho kulturního dědictví a odkazy ke genocidnímu dobytí severní ameriky bílým mužem jsme u nás málo citliví, publikum tak cirkusu bramberini zatleskalo vděčně. kéž by nám nějakej poslední mohykán dal přes hubu.

 

hana stocklassová (boheme) představuje typ módy, na kterém se kočky shodnou i se svojí mámou. krásný švédský boty i měkoučký a hřejivý úplety na zimu, to by se kočkám líbilo. 


alešbáry pro nás byla především vzpomínka na první třídu, první a poslední rok, kdy jsme musely na tělocvik nosit modrobílý úbor a tehdy jsme ho strašně nesnášely. teď se nám tyhle retro úbory docela zamlouvaly...

  

prezentaci komerčních značek jsme rády vynechaly (páč jsme tak nekomerční...) a šly jsme se na chvíli brouzdat studiem v krásném štencově domě (celý fotoreport z vernisáže studia designsupermarket najdete tady). tohle místo bylo takovým naším útočištěm před skupinkami vyfešákovaný mládeže důležitě postávající před stanem. a navíc tam chcem bydlet.
doprovodný program tu nabídl i kino. modeschau video selection byl projektem veroniky ruppert, moderátorky a autorky rozhlasového pořadu pro fešn geeky 'modeschau', kterou jako čtenáři jedenácti koček jistě znáte. o filmech s fashion tematikou, které během dvou večerů na pfw promítla a k většině z nich navíc přizvala i jejich tvůrce, chystáme samostatný post. (prosíme o trpělivost).

nakoukly jsme i na fitting přehlídky lazy eye, která navazovala na mbpfw
tenhle kočičí šátek měla slečna, která na sobě měla mimochodem i historickou halenku s logem 'ťapťuch'
jásám
dana bezděková
krásný novinky od blueberries
leeda
jana mikešová (MIK) je autorkou pletenin, se kterými se účastnila i finále soutěže pro mladé designéry start-up. skoro nikdo neodolal a něco si vyzkoušel.
pletené MIK límce na zimu teď už mají v kurator
ze zahrady péti ptáčkové






v pátek jsme do štencova domu dorazily brzy a místo oběda si daly přednášku kamily boudové o udržitelný módě (the 'S' fashion; více se o tom chceme rozepsat v samostatném reportu). pak jsme rychle utíkaly do stanu na přehlídku la femme mimi a natáshe (na celou mimi se podívejte sem), pak znovu do štencova domu, který v krásné prosklené místnosti hostil 3 přehlídky: jana minaříková, magda vachunová aka mayda a jan zeman.  

klobouky ke kolekci jany minaříkové (krásná negližé!) obstarala kateřina čadová, u níž jsme kdysi byly na návštěvě a na její minikloboučky nedáme dopustit (i proto, že jeden máme a střežíme ho jako oko v hlavě).
na celý fotoreport z maydy se mrkněte sem.
markův glamour time...
...vykoupený babysittingem nejhodnějšího dítěte na světě

... to byly naše první dva dny mbpfw, tedy čtvrtek a pátek. 
vlastě jsme ještě nakonec stihly poněkud neplánovaně i přehlídku simple concept storu, ale asi fakt nemáme rády ty posh koncepty v pařížský s kožichama a hadíma kabelkama (jako kromě pár kousků od acne to tak nějak splňovalo naší představu outfitů pro milenky ruskejch mafiánů). prostě tahle dávka luxusní estetiky nám přišla přinejmenším dost nudná, navíc tam byly ty mrtvý zvířata...prostě nic pro kočky.  hned druhý den jsme si ale měly celkem slušně spravit náladu. to nejlepší mělo na fešn weeku totiž mělo teprve přijít. brzy (eh, budeme se snažit a víme, že před vánocema to už patrně nebude nikoho zajímat) vám o tom povíme! momentálně sbíráme síly na designblok premier fashion week, který začíná už tuhle středu.

4 komentáře:

  1. Něco jako příručka fashionweeku pro blbé a líné, přesně tak to potřebuju. Díky že jste si pro mně strhaly kůži na všech těch přehlídkách. Oceňuji to.

    Gréta

    OdpovědětVymazat
  2. :) super report, náhodou netušíte v jakém cenovém rozmezí se pohybuje oblečení od boheme?

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud píšete takový článek, doporučuji si aspoň zjistit něco o tom, co píšete, například nekomolit cizí jména. Pokud to ovšem nemá být nějaký nevhodný vtip... Dále bych ocenil více věcných poznámek o módě (které tu jsou a líbí se mi) a méně odstavců, ze kterých je cítit Vaše vlastní pozérství

    OdpovědětVymazat