1. 8. 2013

nejlepší domácí vegan cream cheese


zatímco kočičí recept na nejlepší bagely byl docela hardcore počtení (zato ale fakt easy, máme už potvrzeno z několika zdrojů), dneska to bude krátký. slibovaly jsme to docela dlouho, ale napřed byla moc zima, pak moc horko, a pak se najednou koncem června v praze vynořilo tolik akcí, že jsme je skoro nestíhaly navštěvovat, natož z nich včas přinášet reporty.
omlouváme se tedy za to zdržení a tady konečně je. recept na variaci klasického philadelphia cream cheese, u níž neuvěříte, že není vegan - fun fact: kočkám se s tím podařilo oklamat i jednoho dlouholetého sýrařského fajšmekra. a stačilo sýr přitom jenom namazat na bagel spolu s domácí meruňkovou marmeládou. kočky ho mají nejradši právě jako pomazánkový doplněk pečiva, skvěle se hodí i jako základ pro cheesecake. 
bohužel zatím stále ještě nejsme odbornice na rostlinný alternativy živočišnejch produktů, a tak je následující recept naše malinko upravená verze toho od miyoko schinner. miyoko schinner je profesionální vegan kuchařka a taky autorka úžasný knížky 'artisan vegan cheese', v niž se nám smrtelníkům otevírá jinej pohled na výrobu vegan sýra než je silken tofu a citronová šťáva. miyoko s touhle publikací s touhle knížkou převrátila svět rostlinnejch náhražek sýra naruby - tady se totiž stejně jako u výroby klasickýho sýru fermentuje, v tomhle konkrétním případě za pomocí živých kultur v sojovém jogurtu. 

na 1 střední skleničku (naše velikost je 'burákový máslo' zn. m&s) cream cheese budete potřebovat:
1 hrnek neslazených nepražených kešu oříšků, na cca 5-8 hodin namočených ve vodě
čtvrt hrnku filtrované vody
1 a 1/2 lžíce sojového jogurtu s živými kulturami (například provamel)
špetka himalájské soli (nebo o něco míň obyčejné mořské)

postup je opravdu velice jednoduchý, nicméně chce to dodržet dvě základní pravidla - nemít kešu namočené moc dlouho a dodržovat maximální čistotu pracovního náčiní. po jedné špatné zkušenosti raději všechno sterilizujeme, aby se co nejvíc eliminovala možnost kultivace i něčeho jinýho, než našich žádoucích bakterií.
namočené a změklé kešu oříšky přidáme spolu s vodou, jorgurtem a solí do mixéru. mixujeme tak dlouho, dokud směs není zcela hladká (nebo alespoň má co nejmíň hrudek, tady hlavně záleží na výkonnosti použitého mixéru), hmotu pak z mixéru přelijeme do skleničky, přikryjeme (nám se osvědčila metoda čistého plátýnka + gumičky) a necháme kultivovat. tady záleží především na teplotě, v níž nádobu se sýrem uchováváte - větší teplota samozřejmě napomůže rychlejší fermentaci. v hodně teplém půdním bytě to trvá dva dny. jak poznáte, jestli je fermentace dostatečná? prostě podle chuti. my máme rády sýr o něco ostřejší, necháváme ho v pokojové teplotě i tři dny, než ho přesuneme do ledničky. tam by měl teoreticky vydržet dva týdny, ale s tím nemáme moc zkušeností - ke kompletní konzumaci většinou dojde do několika dní. 
jak už bylo rečeno, použít ho můžete k přípravě čískejků nebo jiných dezertů, můžete ho jíst k snídani na pečivu 'nasladko' spolu s marmeládou (co takhle domácí jahodová s chia semínkama jako mají u good mood spoon?) nebo 'naslano', pokud možno s přidanými nasekanými bylinkami a drceným růžovým pepřem.


3 komentáře:

  1. Jste šikulky, musím vyzkoušet. Myslím si, že vegan sýry mohou být víc, než jenom tukoškrobovoéčková hmota, kterou nám trh nabízí (samozřejmně to neplatí pro všechny sýrové alternativy) tady je například recept na hermelín..zatím jsem nezkoušela
    http://soucitne.cz/tip-od-nemeckych-kucharu-vegansky-hermelin

    OdpovědětVymazat
  2. Dá sa sojovy jogurt nahradiť iným jogurtom?

    OdpovědětVymazat