29. 5. 2013

marilyn (od lush)


LUSH asi všichni znáte - taková ta cool přírodní kosmetika netestovaná na zvířatech, kterou všichni kupujeme nebo dostáváme na vánoce.
když vejdeme do obchodu, praští nás do nosu tisíc vůní najednou a vždycky si tam chceme něco koupit. většina jejich kosmetiky je vegansky košer (na výrobu nejsou použity žádný živočišný produkty jako třeba med nebo lanolin), produkty ani jejich složky nejsou testovaný na laboratorních zvířatech. lush je firma  celosvětově známá svým aktivismem za práva zvířat, pořádá kampaně proti kožešinám a za zastavení testování kosmetiky na zvířatech; v ČR spolupracuje například se 'svobodou zvířat'. pro lidi co nechtějí "krutou" kosmetiku je LUSH jednou z mála u nás dostupných alternativ. 


pro nás je LUSH trochu pricey  a většinu věcí z jejich hand-made nabídky tak musíme oželet. máme ale pár evergreenů, který si občas dopřejeme. pro mě je takovou stálicí vlasová maska 'marilyn', kterou si většinou kupuju na zimu jako přírodní zesvětlovací kúru. na vlasy totiž působí jako sluníčko a zlatavě je rozjasní.

namotala jsem se na ní kdysi v londýně,  kde jsem si nechala přeochotnou prodavačkou (tyhle mimochodem exportujou i sem) poradit i šampon na kudrnatý vlasy z ovesných vloček (páč mám jak víte dost kudrnatý vlasy). dost mi ale vadilo to dlouhatánský vymývání vloček z hlavy, tehdy jsem totiž měla vlasy ještě hodně dlouhý (což zase asi nevíte). marilyn se ale zařadila mezi moje nejoblíbenější kosmetický produkty vůbec. 

fotka berta sterna z cyklu marilyn's last sitting, který vznikl pár týdnů před hereččinou smrtí

maska je určená pro všechny odstíny blond, rozhodně ne jen pro marilynovsky platinovou. jednoduše si jí napatláte na suché vlasy, zabalíte ručníkem tak na dvacet třicet minut, pak smyjete šampónem a upravíte jako obvykle. já ji dávám vlasům za odměnu, vlasy po ní dostanou takový zlatavý nádech a hezky se pročistí (to ten heřmánek a citron!).



kromě zvířecího aktivismu se nám děsně líbí ty jejich skladný recy kelímky a taková ta jednoduchá estetika připomínající diy výrobu s vlastními popisky. obaly navíc můžete do obchodu přinýst jako vratný lahve a tuším za pět dostanete nějaký dáreček. já si je ale většinou schovávám jako praktický nádoby na něco. 

5 komentářů:

  1. Já LUSH prostě miluju. Jejich politika je naprosto dokonalá. Jejich angažovanost je něco tak neobvyklého v dnešním světě, že před nimi jen smekám. Ale bohužel si nemůžu odpustit pár ale. V dost věcech jsou parabeny, takže s přírodní kosmetikou ať na mě nechodí. Za druhé mě děsivě štve politika českého LUSH, všechny ceny jsou přibližně o 40% dražší, než jsou v Anglii. Výhodou ale je, že zasílají do Čech. Já se vždycky domluvím s pár kamarádkama a uděláme hromadnou objednávku. Možná víš, ale tady kdyžtak odkaz: https://www.lush.co.uk/ BTW. také mají mnohem víc výrobků než u nás. Já nutně musím zkusit Shave the Planet, holící krém, prý je nekonečný, skvělý a of course je vegan!

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, za 5 kelímků je čerstvá maska podle vlastního výběru :)
    Já se Lushem vždycky zásobím v Anglii (divím se, že mi kufr ještě na hranicích nezarazili kvůli podivné vůni), nedám dopustit hlavně na péči o vlasy, ty moje rozmazlené skoro cokoliv jiného odmítají.

    OdpovědětVymazat
  3. v LUSH jsem si už hrozně dlouho nic nekoupila! tahle maska je ale nejspíš zrovna to, co hledám na své lehce zničené blond vlasy, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. super diy a samozřejmě vegan kosmetiku umí snílci http://www.fler.cz/snilci
    e.

    OdpovědětVymazat