4. 5. 2013

fialkový sirup

kočky moc na trhání kvítí neužije, a pokud obdivujeme nějaký ty aranžovaný rostliny, tak jedině od efeméru. když už teda kočky překonají vrozenou lenost a vydají se natrhat nějakou tu květinku, pak to není z estetických důvodů, nýbrž proto, aby jí snědly. 

inspirací nám byl nedělní brunch v naší milovaný kavárně moment. kopřivovo-pampeliškovej salát patřil totiž k tomu nejlepšímu, co jsme tam měly možnost ochutnat (i když to je poněkud zavádějící tvrzení; ochutnaly jsme všechno a všechno bylo vynikající, ale salát z kopřiv a pampelišky prostě hodně příjemně překvapil). a i když mají fialky - nebo správně violky - skoro po sezóně (alespoň v praze, ve vyšších polohách údajně kvetou ještě teď), naše zahrádka na poslední chvíli vydala napěchovanej hrnek kvítků. zbylo už jenom rozhodnout, jestli výsledný produkt bude marmeláda, cukr, sirup, nebo si je dáme jen tak do salátu. 

inspirace z blogu girl in an apron
u koček nakonec došlo i na chlebíčky s květy fialek a tím nejlepším vegan krím čízem (recept bude)  
při konzultování knihy bylinář (kočky doporučujou a stejně jako pan cuketka hlásí: jezte kytky a plevel!) jsme se dočetly, že pro řeky představovala symbol plodnosti, v římě z ní dělali víno (snad až se naše homesteading skilly posunou na další level...); že odvar z květů se používá k výplachu očí a při nespavosti, odvar z listů k napařování obličeje a sirup z květů při kašli a zánětu průdušek nebo pro zklidnění a lepší spánek...fialka zní prostě jako jedna z těch zanedbávanej zázraků přírody, který si lidi trhaj leda pro parádu. naše volba nakonec padla na sirup, je to přeci jen na ten kašel, žejo. chtěly jsme i kandovaný květy, ale to bych nesměla bejt líná a tolik s tím sběrem květů otálet. 

recept na fialkový sirup zní podle knihy takhle:
do 50g čerstvých květů se nalije 75 ml vařící vody, přikryjí se a ponechají 24 hodin vyluhovat. pak se přecedí, přidá se 75 g cukru a zahřívá se, dokud se cukr nerozpustí (nesmí se vařit, aby se zachovala barva!). po ochlazení se sirup slévá do lahviček. 

naše skladování je hodně diy - miniflaška původně od piva, zátka od vína...
...byla jsem samozřejmě příliš líná všechno měřit a vážit - po konzultaci s internetem jsem k hrnku napěchovanýmu fialkama přidala asi hrnek vroucí vody, nechala vyluhovat jenom přes noc (jelikož jsem byla netrpělivá), cukr jsem přidala třtinový (půl hrnku), páč jinej doma nemám...no a výsledkem u mě byl sirup překvapivě světle růžové barvy. ale je to mňamka. místo polykání lžičky před spaním si tím ráno zalejvám ovesnou kaši. 

jelikož tady na zahradě fialky už odkvetly, kaše je ozdobená květy třešně (ty jsou samozřejmě taky jedlé)

5 komentářů:

  1. Ach! A já husa je letos nechala jen tak odkvést, ani do vázičky jsem je nenaštípala.. Tak příště, no.. J.

    OdpovědětVymazat
  2. Sirup by stál za vyzkoušení, jen u nás abych fialky s lupou hledala:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. neexistujou nějaký nejedlý fialky? jedovatý, který by s tím člověk mohl zaměnit? vím, že je víc druhů....jedněm jsme jako děti říkaly fialky psí, byly takové světlejší a nevoněly....tak jak to je, nevíte prosím?? díky za info...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíst se dají všechny květy fialek, ale jen z violky vonné - té tmavé - připravíte vynikající voňavé sirupy či marmelády.

      Vymazat
    2. pokud víme, tak přímo jedovaté nejsou žádné fialky, ani ty světlejší, tzv. psí, neboli viola canina - nejsou jen tak vyhledávané právě proto, že tak pěkně nevoní. toxicita se podle všeho může projevit až po obrovských dávkách.

      Vymazat