17. 5. 2013

domácí kosmetika: ušlehej si krém

dneska tu představíme něco jednoduchého, co si můžete udělat nebo spíš ušlehat doma sami: výživný krém, tedy body butter na celé tělo, případně i obličej. 
je to takový základ, který si ještě můžete vylepšit něčím voňavým (ideálně v podobě pár kapek oblíbeného esenciálního oleje) nebo přidat pár kapek vitaminu E (který jsme zatím neměly k dispozici, ale na pleť je to prý učiněný zázrak). když do něj ještě přimícháte nějaký rostlinný vosk, bude pak krém lépe snášet teplo (pokud byste například chtěly krém někomu darovat, tuhle ingredienci jednoznačně doporučujeme).





na cca 50 ml krému (což vám na vyzkoušení bude bohatě stačit) potřebujete:

lžíci bambuckého másla
půl lžíce olivového oleje
půl lžíce kokosového oleje
+ můžete ještě přidat dvě lžičky rostlinného vosku a pár kapek vitaminu E



obecně platí: dva díly bambuckého másla, jeden díl olivového oleje a jeden díl kokosového oleje (pokud budete přidávat vosk, jedna čtenářka nám poradila, že nejlepší je poměr jeden díl vosku na tři díly oleje).

nejprve je potřeba tuky spojit dohromady. olivový olej je jak víte tekutý, bambucké máslo a kokosový olej mají při pokojové teplotě pevné skupenství.  na mírném ohni je rozpusťte v rendlíku, pak slijete do nějaké vhodné nádobky a dejte tak na hodinu do mrazáku (t.j. dokud směs neztuhne). rozhodně počkejte dokud směs nebude tuhá, jinak by se vám šlehání nevydařilo (vlastní zkušenost z prvního pokusu).

ušlehej si sám!

ztuhlou hmotu, která vzhledem trochu připomíná máslo, přendejte do šlehače, případně do nějaké nádoby, kam můžete strčit tyčový mixér s metličkovým nástavcem. asi minutu šlehejte, dokud směs krásně nezhoustne a nezbělá (možná to bylo hotové už po pár vtěřinách... čas jsme neměřily, ale bylo to rychlejší než jsme čekaly).
pak už stačí jen přendat do připravené skleničky nebo dózičky a mazat a mazat. vaše suchá pokožka vás bude milovat, to nám věřte.

krásný a šlehačkově bílý výsledek

3 komentáře:

  1. Zajímavý tip s tím šleháním, já teda máslo zatím nešlehala, je fakt, že mast se hůře nabírá, protože i s oleji dost ztuhne...a je to asi fakt v tom poměru s oleji - já dávala na 2 lžíce másla, 2 lžíce mandlového oleje a 2 lžíce oliváče - je to alchymie :) - dávám E i A....

    OdpovědětVymazat
  2. No, tak tohle asi zkusím :) Vypadá to víc než dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný! :-) dnes mi přišlo bambucké máslo a jdu na to!

    OdpovědětVymazat