17. 4. 2013

gastro tip: kočky v momentu (ne na moment)


není to tak dlouho, co jsme psaly o plánovaném otevření vegan kavárny a bistra moment na pražských vinohradech - kočky se nemohly 14. dubna dočkat, neboť slezská 62 se nachází coby kamenem dohodil od naší základny. 


původně jsem plánovala zdokumentovat přímo nedělní otvíračku, když jsem ale krátce po třetí hodině procházela parkem naproti a zbystřila obří dav na chodníku před podnikem, chuť prodrat se dovnitř a pořídit nějaký ty fotky mě poněkud přešla (víte, že já jsem ta kočka co se většinou drží od společenskejch událostí dál). 
řekla jsem si teda, že to napravím hned první provozní den a zajdu v pondělí ráno pěkně časně na snídani...což se mi tak úplně nepovedlo. v půl dvanáctý jsem ještě ležela v posteli s tabletem v klíně a když jsem se podívala na facebookový stránky momentu, čekalo tam na mě info o obědovým menu - cibulový quiche s tempehem a salát z kořenové zeleniny (mimochodem, jejich facebook se určitě vyplatí pravidelně sledovat. najdete tam aktuální info o tom, co se chystá k snídani i obědu, i jaký dezerty se připravujou jako dopolední i odpolední zákusek - a to včetně fotek vybraných dobrot pěkně v přímým přenosu). 
obědy se připravujou na dvanáctou hodinu a za pět minut dvanáct jsem už seděla u stolu a čekání si krátila popíjením svatý kočky (jak jinak...) a svatýho špačka z pivovaru pod ořechem. obojí pro mě byla premiéra, z pod ořechu jsem doposud měla jenom světlej ležák holy dog. holy cat je mimochodem černý pivo, což sice většinou nemusím, tohle je ale fakt moc dobrý. holy starling je zas takovej ten děsně populární druh ležáku s výtažkem z višní a co vám budu povídat, nakonec nezůstalo jenom u jednoho. 


krom nasávání jsem ale před obědem zvládla pořídit i pár fotek zdejšího kouzelnýho interiéru:
pro sociofoby je tu připravená úžasná zašívárna - čítárna
a pro rodiče s dětma zase poklidná místnost s dětským koutkem, v zázemí pak i přebalovací pult
pamatujete si, jak jsem vyjádřila obavy, že se v momentu kočky budou vyskytovat až moc často? skoro to až vypadá, že jsem se rozhodla zastoupit pipilotti trávící tyto dny v porodnici. tady je malá ukázka toho, co jsem zatím v momentu stihla ochutnat:

cibulový quiche se salátem z kořenové zeleniny. nevím úplně, jaký slova zvolit k popsání týhle delikatesy. řeknu to asi takhle - jestli jsem někdy jedla lepší quiche, tak si to fakt nepamatuju..
jablečný perník...
čokoládový cheesecake s mandlema a k tomu lattéčko (s alpro sojovým mlíkem)...
nejlepší lemon cheesecake, co jsem kdy měla
a neodolala jsem ani tomuhle citronovýmu koláčku, což byla mimochodem pozornost podniku pro všechny, co čekali na oběd asi čtvrt hodiny
v rámci profesionálně investigativní reportéřiny jsme si s sebou nechali zabalit dva bagely s cream cheesem, červenou řepou  a rukolou. a skoro jsme se vraceli pro další...

prostředí kavárny a především obsluha jsou tak příjemný, že mě nabádají zdržet se co nejdýl, i když to běžně vůbec nemám ve zvyku. nic se tu nehrotí a můžete tu při poslechu hudby přesně podle gusta jedenácti koček sledovat, jak za okny pomalu plyne den. zatím jsou stromy naproti přes ulici ještě holý, ale dovedu si představit, že zeleň přilehlýho parku celej zážitek udělá ještě příjemnější. 
během dvou dnů jsem v momentu byla třikrát, a ani jednou ne zrovna na moment. je půl jedenáctý a já mam hroznou chuť na bagel. dneska prý s osmaženou cibulkou a cibulovým krémem...

otevřeno je každý všední den od půl osmý do šesti. kočky si moment stihl během dvou dnů provozu omotat kolem prstu, tak třeba se tam někdy potkáme. například dneska.

19 komentářů:

  1. Vypadá to tam opravdu skvěle a zvláště všechny ty dobroty! U nás otevřeli něco podobného.. U tří čepic a vážně lahoda, jak pro oko, tak pro chuť :) a navíc tuto (není to tu první zdravěnka:)) mám pár kroků z místa mého působiště ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hlavně to líp chutná, než to vypadá na těch fotkách!

      Vymazat
  2. Už chápu, proč se všichni stěhují do Prahy... :o)

    OdpovědětVymazat
  3. áá, to je přímo za rohem oblíbeného vinohradského bytu, kam jezdím!! a to jsem odtud zrovna v neděli odjela. musím zpátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak dej vědět, jestli tě to nadchlo tolik jako nás

      Vymazat
  4. ha! to musím vyzkoušet, mám to kousek od práce !!! :) díky za report kočky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač! určitě vyzkoušej, kočky se nebojí dát za moment packu do ohně.

      Vymazat
  5. chcem tam ísť hneď teraz a kvalitne sa najesť, ach!, krásne prostredie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak až budeš někdy v praze, určitě zavítej. kočky nemůžou než doporučit

      Vymazat
  6. Tenhle článek mě naprosto zlákal, budu tam muset zavítat a všechno sníst! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. juuuj ja idem do prahy a nemeckym boyfriendom a chcem nanho urobit dojem:-) takze mame istý spot

    OdpovědětVymazat
  8. achjo. Další kavárna, do který musím. :D
    A k tomu mě to navíc inspirovalo k pečení... takový chutně vyhlížející věci! A jak je ten bagel skvěle zabalenej... no prostě příspěvek-zabiják :D

    OdpovědětVymazat
  9. Byla jsem, ochutnala jsem, přejedla se a bylo to výborný.. Škoda jen, že to jede jen takhle přes den, budu si muset vzít dovolenou a profaulencovat tam dopoledne.. Protože zvednout se odtamtud byl výkon takřka nadlidský. J.

    OdpovědětVymazat
  10. No jo, v Moment to není na moment :). Jsem ráda, že ne jen pro mě. A bejgl s řepou je fakt luxusní....

    OdpovědětVymazat