8. 4. 2013

kočky, internety, jídlo a vegan foodblogy

pokud jste o tom ještě neslyšeli, za pár dní se bude na pražských vinohradech otevírat veganská kavárna a bistro moment. lokace tak blízká kočičímu budoáru (skoro za rohem) je dost nebezpečná; hrozí, že se kočky v bistru budou vyskytovat až moc často... ale aby taky ne - suroviny mají být lokální, z farmářského tržíště přímo z jiřáku, respektive náplavky, k pití pak budou k dostání cidery a mošty f.h.prager i oblíbené kočičí pivo z varnsdorfského pivovaru kocour. prostě už se nemůžem dočkat a vy se můžete brzy těšit i na nějakej ten umlaskanej report.
ofiko stránky zde, facebook tady.


krásný meníčko a vůbec celej vizuál momentu z produkce horylesy.cz
než ale bistro otevře, nezbývá nám než připravovat si pochutiny doma. bez mňoukání přiznáme, že před smrtí z nedostatku invence v kuchyni nás zachraňuje internet, konkrétně food blogy. ač nejsou všechny kočky arogantní umňoukaný veganky, shodnem se, že nejlepší mlíko je to mandlový a nejlepší food blogy ty se zaměřením na rostlinnou stravu. a jelikož je pod tímhle článkem podepsaná právě arogantní veganka, je vám asi jasný, jakýho zaměření bude výběr z našich nejoblíbenějších foodblogů:



my new roots


my new roots je food blog se zaměřením především na zdravou výživu. autorka přiznává, že popudem k jeho založení bylo vzdělání na poli holistické stravy a touha tak nějak šířit osvětu. najdete tu hodně celozrnných potravin, důraz je kladen hlavně na správné vyvážení živin, prostě takový ty věci, kterými se normální smrtelník (pakliže zrovna nedrží dietu) v kuchyni moc nezabývá. rády se chlácholíme tím, že i zdejší recepty na sladkosti jsou určitě děsně zdravý. 



the vegan stoner

sympatickej název skrývá recepty s ještě sympatičtějšíma ilustracema. zatímco finální výsledek je vyfocenej podle pravidel food stylingu, potřebné ingredience jsou místo nudnýho seznamu vyvedený v roztomilejch kresbičkách. za projektem stojí duo designérů a máme radost, že v současný době pracujou na dokončování vlastní kuchařky. 
nedáme dopustit na: zucchini beanballs a tempeh reuben



the first mess

food blog s nádhernejma fotkama v tak nemilosrdně velikým rozlišení, že nás nutí netrpělivě očekávat technickej pokrok směrem k přenášení jinejch než jenom vizuálních a akustickejch vjemů po internetu. na tenhle blog kočky narazily teprv nedávno, takže ještě nemáme tolik věcí vyzkoušenejch, rozhodně se to ale chystáme co nejdřív napravit. 
zatím vám můžem doporučit variaci na pizzu crispy eggplant + harissa flatbread with greens, magic healing soup (osvědčila se nejenom při nepřijemných ránech po, ale i při nachlazení) a lemon rosemary vegetable stack with lentils.
drápky si brousíme hlavně na sladkosti: raw raspberry + vanilla chia pudding a raw chocolate cherry mousse cake.



cruelty free hedgehogs

poslední blog v našem výběru je takový eso v rukávu. náš vůbec nejoblíbenější food blog je zdejší, v češtině. bejt to anglicky psanej foodblog někde ze západnější části naší planety, byla by k němu touhle dobou vydaná minimálně jedna kuchařka a určitě by se plánoval pořad v televizi. najdete tu spoustu foolproof receptů na dortový těsta, který většinou bez použití vajíček nebejvaj tak jednoduchý (třeba recept na švédskou klasiku princestårta, kočky doporučujou!) i variace na český mňamky, který na zahraničních foodblozích neokoukáte. milujeme tuhle vegan variantu klasickýho bramborovýho salátu a houbovýho kuby, recept na domácí vegan jogurt (fakt ten nejlepší, co jsme kdy jedly) nebo čokoládový cheesecake. už dlouho se chystáme vyzkoušet koláč míša. tajně si taky přejem, aby si autorka založila vlastní restauraci, ale je nám jasný, že by se pak asi poněkud změnily naše konfekční velikosti...
facebook cruelty free hedgehogs můžete sledovat zde. kromě receptů z blogu tam najdete spoustu užitečnejch odkazů a informací a samozřejmě taky vizuálního materiálu připomínajícího, jakej máte hroznej hlad.

a co vy, máte nějaký oblíbený foodblogy?

13 komentářů:

  1. Na Moment se taky těším - chystám se tam chodit za slunečných rán na snídani :) Taky to mám kousek pěšky. Tak někdy nashle tam ;)

    OdpovědětVymazat
  2. UZASNY:.-) diky za tipy....

    OdpovědětVymazat
  3. ...skvělý, všechno, jídlo aj rozhovory aj fotky....
    ještě nikdy jsem nestrávila na nějqkém blogu tolik času a tady to je tá moje krevná skupina ehhhmmmmm

    OdpovědětVymazat
  4. Skvely clanek takhle pri pondelku. Priste treba vase oblibene restaurace/bistra/polevkarny :)? Z foodblogu mam rada http://ohsheglows.com/ (napr. tento recept je super http://ohsheglows.com/2011/01/06/energizing-spicy-broccoli-dal/). Dale pak http://www.greenkitchenstories.com/ nebo http://yeahthatveganshit.blogspot.cz/. Momentalne take nedam dopustit na knizku Bioabecedar H. Zemanove, hodne veganskych receptu a samotny abecedar je k nezaplaceni :)

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujeme za tipy, hlavně bioabecedář, o tom kočky neměly ponětí. oh she glows milujeme vášnivě a popravdě byla taky zahrnuta ve výběru, ale řekly jsme si, že někdy můžeme udělat pokračování. a oblíbené restaurace a bistra někdy určitě obejdeme!

      Vymazat
    2. Uz se tesim :)Je super tyhle veci sdilet a navzajem se inspirovat.
      Mimochodem, vcera jsem narazila na tuto vegetarian/vegan restauraci ve Vrsovicich (hadejte, v jake ulici :)

      https://www.facebook.com/restauraceplevel

      Oteviraji uz 13. 4. v sobotu, tak se tesim!

      Jana

      Vymazat
  5. Uplně jste mi ženy připoměly, že jsem vám tu ješte nepochválila vaše čili, bylo perfektní a to jsme s mamkou masožravý potvory :). úžasně jsem si na něm pošmákla, nejednou..

    OdpovědětVymazat
  6. se těším! bydlím taky nebezpečně blízko :)

    OdpovědětVymazat
  7. no tak super, kousek mám práci, takže přijdu očíhnout, už nevím co bych tady obědvala :))

    OdpovědětVymazat
  8. Do Momentu to taky budu mít kousek, hurá. To jídlo je krásně vyfocený, škoda, že mi to takhle nejde.

    OdpovědětVymazat