6. 3. 2013

domácí kosmetika: vlasové přelivy se šalvějí a mořskou řasou


když jsme si s romanou posledně vyčistily zuby, rovnou jsme si i umyly vlasy. samozřejmě ne jen tak ledajakým šamponem, nýbrž bylinkami a mořskou řasou. účelem obou přelivů je kromě jemných vlasů zejména zklidnění vlasové pokožky (terminus technikus vlasových profíků); jak šalvěj, tak kombu mají totiž antiseptické a hojivé účinky.
pokud vás tedy občas svědí hlava, nebo jen chcete vaší hlavince udělat dobře a dopřát vlasům výživnou koupel, vyzkoušejte tyhle přelivy podle romany:



mořská řasa se dá sehnat v různých obchodech se zdravou výživou, ale asi na ni kápnete i v nějaké asijské prodejně (rozuměj: večerce). mně trochu vadí ten mořský zápach, ale když řasu nemusím jíst, což v případě vlasového přelivu nemusím, tak to s mírným sebezapřením zvládnu. pokud si chcete udělat přeliv tak ze dvou litrů vody, přidejte asi 3 kousky. na fotkách máme pouze symbolickou jednu řasu ve skleničce, protože se nám to tak líbilo. řasu zalijte vařicí vodou jako čaj a nechte nějaký čas louhovat (ideálně hrnec tak na hodinu zaklopte pokličkou). barva nálevu se sice moc nezmění, ale tím se nenechte zmást. odklopte hrnec a pokud je voda stále moc horká, nechte ještě trochu zchladnout. po běžném umytí vlasů si hezky zatepla hlavu/vlasy vykoupejte v hrnci/lavóru nebo si mořský nálev přelijte přes hlavu.

zalijete-li horkou vodou šalvěj, voda hned hezky zezelená. ideálně ji nechte v hrnci půl hodiny odstát a pak si příjemně teplým zcezeným čajíčkem vlasy buď přelijte nebo je v něm důkladně vyráchejte,  podle libosti. na 2-3 litry přelivu budete potřebovat tak dvě hrsti šalvěje. tenhle přeliv mi byl velice příjemný. krásně voněl (narozdíl od nebohé řasy), vlasy se leskly. a zatímco přeliv z mořské řasy je pro našince recept exotický, šalvějovým vlasovým koupelím se romana naučila od svojí babičky a jak známo, babičky to s bylinkami moc dobře umí.


dejte nám vědět, jak vám to dopadlo! a jestli máte nějaký vlastní tip na vlasový přeliv, případně i zázračný bylinkový recept od babičky, podělte se o něj s námi. přejeme hezké koupání a těšíme se na vaše reakce.

9 komentářů:

  1. Dobre, mozna nekoho znechutim, ale s pravdou ven. Uz nekolik mesicu nepouzivam sampon jen obcas (1x -2x tydne) jedlou sodu a jablecny ocet. Mam prirozene vlnite vlasy a ted jsou extravlnite. Pry je to nejlepsi vubec na kudrnate. Vtip je v tom, ze vlasy si zvyknou na prirozenou produkci oleje, pokud je nevysousime sampony. Na internetu jako "no'poo" :) ale vpodstate moje prababicka to delala stejne. bohuzel jsem musela projit prechodnym obdobim 2 tydnu extra mastnych vlasu... obcas pouzivam prirozene barvy a vubec to nevadi... naopak, jakoby drzely lepe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nás to tedy neznechucuje :)
      naopak si pamatuju, jak jsem dřív řešila, jak si mýt kudrnaté vlasy a narazila jsem na názor, že nejlepší je to vůbec bez šampónu, protože ten je ničí (hlavně sulfáty). a tu jedlou sodu vyzkouším. děkujeme moc za inspiraci, danico!

      http://www.wikihow.com/Follow-the-Curly-Girl-Method-for-Curly-Hair

      Vymazat
  2. urcite bych sahla po tom z te rasy, protoze je pravda, ze jakozto atopicku me hlava obcas svedi. nekde jsem cetla, ze za to muzou hlavne silikony, tak se jim snazim vyhybat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vyzkoušej určitě oba, mají podobný účinek. pocit svědění po mytí s některými šampony znám. tohle je na to dobrý lék.

      Vymazat
  3. Jednou jsem chodila pomáhat jedné starší paní do bytu a ta měla krásně ledově blonďaté, silné vlasy. Říkala mi, že má od kamarádky čerstvé ořechové (vlašákové)listí a výluhem z nich si je takto nabarví. Nevím teda jak se jí to takhle dařilo do toho skoro platinova, protože ořech by měl barvit spíš do hněda. Možná to bylo šedinami. Každopádně vlasy prý od té doby, co ořech používala neměla lepší. Nedávno jsem si všimla, že mají sušený ořech mezi bylinkami v krámě. Možná by to stálo za zkoušku. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Není to sice přeliv ani bylinky ale pro mě mega objev - domácí suchý šampon z 1,5:1 sody a kakaa.odmastilo, navonělo, skoro bez práce a úplně bez vody, takže se dá použít kdekoli..jsem fakt nadšená!
    mrkev

    OdpovědětVymazat
  5. Mě odmalička babička po umytí přelévala vlasy ještě kopřivovým odvarem. Vlasy jsou pak krásně pevné a lesklé.

    OdpovědětVymazat