20. 3. 2013

domácí kosmetika: kávový peeling

sirup z agáve, kokosový olej, mletá káva, třtinový cukr 
na zjemnění pokožky používají kočky kávový peeling. samozřejmě z fair trade mletýho kafe, to je jasný. chcete-li ušetřit za kupovanou kosmetiku a vědět, co že si to vlastně patláte na obličej a že jediný zvířata, na kterých se to testovalo, jsou kočky z 11 koček, udělejte si peeling sami doma.
z domácí kosmetiky totiž asi není nic jednoduššího. vystačíte si v podstatě se základní variantou peelingu (olivový olej + cukr), pokud  ale chcete něco spešl co navíc hezky voní, vyzkoušejte tenhle recept:

smíchejte lžičku sirupu z agáve, lžičku kokosového oleje, lžičku mleté kávy, lžičku třtinového cukru a pár kapek citronu.
to je vše.


(panenský) kokosový olej lisovaný za studena aka biokokosák je předpokládám jediná ingredience, jejíž sehnání by mohlo být trochu obtížnější. kromě různých bio e-shopů ho najdete v prodejnách se zdravou výživou (je totiž naprosto univerzální a používá se nejen na tělo - momentálně ho tak používám místo krému - ale i v kuchyni). nejlevnější jsme sehnaly v DM drogerii (v regálu s bio potravinami). pokud plánujete víc experimentovat s domácí kosmetikou, určitě se vám jeho nákup vyplatí (vyskytuje se ve většině receptů, které jsme zkoušely). a pokud neznáte sirup z agáve, seženete ho na podobných místech jako kokosový olej (...a na slazení je zdravější než bežný cukr).


výhodou domácího kávového peelingu je i to, že po "sloupnutí" staré kůže vám nezůstane pokožka vysušená, ale díky oleji příjemně vláčná, což asi ocení hlavně lidé se suchou a citlivou pletí. peeling mám doma v ledničce skoro dva měsíce a stále je v pořádku, snad vydrží i déle. používejte samozřejmě na obličej i na tělo, podle libosti (na obličej nemusíte tlačit zas tak moc).

P.S. kočky jsou zvědavý: co vaše recepty a zkušenosti? 

lžičková metoda se dobře pamatuje

5 komentářů:

  1. sirup z agáve jsem chtěla na slazení koupit už dřív, tak mám o důvod víc :)ale kokosový olej je pro mě novinka, zase jste mi rozšířily obzory :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super cosmetic recept, já mám zkušenosti jen s bílým jogurtem a okurkou - oboje dobré.)

    OdpovědětVymazat
  3. jen vás dámy chci pochválit a povzbudit, série domácí kosmetiky je (aspoň pro mne) přínosná. Designový hadry dobrý, ale stejně si je nekoupím, zato všelijakejch serepetiček na ksicht podle vašich receptů už mám tři zavařovačky. doufám, že budete pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za tip, tyhle články mě opravdu baví.. Určitě vyzkouším, i když se obávám, že to skončí na chlebu:-).
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rádo se stalo. budeme v nich pokračovat. akorát s těmi kávovými zrníčky by to na chleba nebylo moc dobrý, i když... voní to krásně.
      pleťovou masku, kterou představíme příště, jsme však nestydatě ujídaly.

      Vymazat