14. 3. 2013

domácí 'baileys' irish cream


loni se kočky na svatýho patrika učily vařit irský jídla a seznamovaly se s tamějšíma indie kapelama, letos se globální svátek ochlastů stane kočkám záminkou pro přípravu irish creamu, nebo prostě baileys, tý sladký krémový lahůdky, od níž už je jenom krůček k závislosti na irský whiskey. 

musim se přiznat, že irish cream je moje guilty pleasure už od ranejch teenage let (na druhou stranu jsem nikdy nepochopila, jak do sebe může někdo vpravit vaječňák...), ale když se z člověka jednou stane arogantní vegan, musí ledacos oželet. alespoň do tý doby, než mu někdo z irska připomene, jaká je to lahůdka a že určitě nemůže bejt až tak těžký 'zveganizovat' to v domácích podmínkách. a ono vážně neni. 



budete potřebovat:

1 plechovku tučného kokosového mléka (ověřené je to z billy nebo modré z alberta)
200 ml mandlové smetany (např. značka ecomil, seženete v country life)
2 lžíce čokoládového sirupu (recept na domácí třeba tady)
půl hrnku silného pressa
půl hrnku hnědého třtinového cukru
200 ml whiskey - výslednou chuť to až tak hrozně moc neovlivní, chcete-li ale někde v tomhle receptu trvat na dogmatičnosti, tak asi tady a použijte nějakou kvalitní irskou
špetku soli

v hrnci smíchejte kokosové mléko, mandlovou smetanu, cukr a sirup a na mírném ohni vařte asi deset minut, než směs zhoustne. odstavte, nechte trochu vychladnout  a přidejte presso, sůl a nakonec whiskey, množství můžete upravit podle vlastních preferencí, ale čím míň whiskey přidáte, tím bude výsledný krém hutnější


tenhle 'recept' se v jedný kočičí domácnosti piloval dost dlouho, ale jde to samozřejmě i jinak. místo mandlový smetany se zkoušela sojová, ovesná, dokonce i domácí lískooříšková...jako alkoholový komponent se postupně střídaly whiskey bushmills, jameson, greenore, nebo tyrconnell.  všechno chutnalo opravdu skvěle, výsledek se ale lehce lišil konzistencí, a občas byl o něco sladší než bych si představovala. náš recept by tedy měl být naprosto 'foolproof', ale experimentování je půlka zábavy, takže se mu určitě nebraňte. 


4 komentáře:

  1. Oj, asi začnu taky slavit svátek sv. Patricka :). To domácí bailey´s už jen podle těch ingrediencí vypadá úžasně!!

    OdpovědětVymazat
  2. baileys je mé nezamilovanější pití. takže díky za recept. vyzkouším na 120% :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňuju takovýhle veganské vychytávky :-) Takže velké dík a můžu opět jen dodat, musím zkusit :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Je dokonalé! Loni jsem dělala jako dárek na Vánoce a nezbyla mi ani láhev, takže letos si to vynahradím :)

    OdpovědětVymazat