25. 2. 2013

domácí přírodní kosmetika: prášek na bělení zubů

jednou hustě sněžilo a nám se zachtělo zubů bílých jako sníh. na bělící preparáty nemáme peníze a vůbec nemáme k většině kosmetických produktů nijak valnou důvěru. naše kamarádka romana přišla s tím, že si pravidelně, dokonce snad obden, čistí zuby práškem vlastní výroby, po kterém má nejen svěží dech, ale časem prý i zuby jako snížek.     


vědecky je prokázáno, že hřebíček, tedy sušené poupě hřebíčkovce vonného aka flos carophylli aromatici, je antibakteriální, antiseptický a vhodný k prevenci zubního kazu. dřív se prý hojně používal i jako analgetikum na tlumení bolesti zubů.  jedlá soda, jak ví každá hospodyňka, má zase dobrý bělící účinek. romana si tak  míchá drcený hřebíček (sama si ho natloukla v hmoždíři, ale tuto část příběhu se nám nepodařilo fotograficky zachytit) s jedlou sodou v poměru 1:1.* prášek uchovává v uzavřené nádobě a čistí si s ním zuby jako kdyby to byla zubní pasta.






další domácí kosmetikum, které jsme s romanou vyrobily a na sebe aplikovaly, vám ukážeme příště. možná vám ale ještě dřív ukážeme něco z toho, co vyrábíme s miakarinou, když máme zrovna čas a chceme se zkrášlit. a vy nám dejte vědět, jak hřebíček se sodou působí na vaše zoubky. kočičím totiž celkem svědčí. 

 

* po další konzultaci s romanou to vypadá spíš na více sody a méně hřebíčku, ale každému dle libosti (někomu prý soda dráždí dásně, tak můžete ubrat sodu a přidat hřebíček pro dezinfikaci ústní dutiny a svěží dech)

21 komentářů:

  1. hřebíček prej i dezinfikuje střeva, drcenej se na to bere v kapslích. zajímavej recept na čištění zubů, určitě vyzkouším. chtěla jsem zrovna najet na to jogínský čistění zubů - mořská sůl s olivovým olejem, ale teď ma naozaj zlákal váš recept. používáte průběžně i normální zubní pastu nebo jedete jenom na prášek?
    lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pipilotti se tenhle týden zaslouženě dovolenkuje, tak bohužel nemůže reagovat, ale co jsem slyšela, tak romana si tímhle práškem zuby čistí ob den

      Vymazat
    2. tenhle prášek se spíš používá jako doplnění k běžné péči o zuby. možná má ale někdo zkušenost s dlouhodobým používáním místo zubní pasty? rády se poučíme.

      Vymazat
  2. zaujimave :) ale nema jedla soda zly vplyv na zubnu sklovinu ked sa casto pouziva na cistenie zubov?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o tom nic nevíme, ale jestli máš k dispozici nějaký zdroj na tohle téma, rády si ho nastudujem

      Vymazat
  3. Jedlá soda i hřebíček (a další koření) je i v těchto tabletách na čištění zubů od Lush:
    http://www.lushcz.cz/e-shop/produkt/21006-atomic.html?katID=121
    Je to prima změna oproti normální pastě, a taky to má obal šetrnější k přírodě, ale přijdou mi dost drahý na to, aby si s tím člověk čistil zuby dvakrát denně. Home made verze mě samotnou nenapadla! Asi to zkusím:)
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty tabletky od lush můžu taky jenom doporučit. jinak to střídám se zubní pastou jason

      Vymazat
  4. Chystala jsem se vyzkoušet tuhle pastu: http://www.home-made.cz/2012/09/domaci-zubni-pasta.html a myslím, že hřebíček by klidně šel přidat. Já hřebíček používám, když mě bolí zuby, pak ho lehce koušu či žužlám a ono to vážně pomáhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to by určitě šel, mě teda ale hodně vadí sůl a vlastně i esenciální oleje, takže jak níž radí lucie, ideálně na pastovou konzinstenci vypadá ten kokosový olej

      Vymazat
  5. Osobně na hřebíček nedám dopustit, používám čas od času hřebíčkový olej a už mi pomohl zvládnout nejednu bolest zubu. Tahleta domácí zubní pasta vypadá moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, že bych to chtěla přivolávat, ale příště na bolest zubů určitě hřebíčkový olej zkusím, je to pro mě novinka

      Vymazat
  6. haha, jedlá soda je zázrak a můj jediný šampón (ovšem v roztoku). Jablečný ocet jako "zjemňovač". Jen tak dál, těším se na nové recepty pro krásné a zdravé tělo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nějaké ty diy šampóny se brzo chystáme vyzkoušet, na příště si pipilotti spolu s romanou připravily přelivy na vlasy

      Vymazat
  7. Super! Přestal mě bolet zub moudrosti deroucí se na svět v pravidelných intervalech už 15 let :o)

    OdpovědětVymazat
  8. A když ten prášek ještě zamícháte do kokosového oleje, bude to mít i tu správnou konzistenci ;). Kokosovým olejem se zuby dají normálně čistit bez dalších přísad. A skořice s hřebíčkem jsou základem ajurvédských zubních past...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosovym olejem si cisti zuby i syn (10), ktery ma sklon k zvysene pigmentaci zubů. Olej je nejen lecivy pro dasne, ale i lehce beli a dobre rozpousti necistoty. Do oleje obcas pridavam i jine prisady, jako treba prave hrebicek. Mam o tom zrovna rozepsany clanek.

      Vymazat
  9. Vybielilo, ale trochu ma pobolievaju dasna z tej sody... ja skor pouzivam bananovu supku, ta tiez pekne bieli zuby, staci len par minut potierat zuby vnutornou stranou supky, umyt kefkou a je to :)

    OdpovědětVymazat
  10. Teda kočky, mám z té sody úplně nateklej jazyk a odřené dásně!

    OdpovědětVymazat
  11. Upřímně bych s tou sodou i hřebíčkem byla opatrná. bezpochyby zuby udrží v dobré kondici právě kvůli hřebíčku ale ta soda, to je poměrně velká alchymie. nebudeme si nic nalhávat, obsahují ji i pasty, ale je fakt při větší koncentraci zbytečně agresivní pro zuby. O bělícím efektu bych ale docela pochybovala v tomto případě. Přeci jen je rozdíl použít přírodu a silné agresivní chemické bělidla na zuby. jenže takové bělení zubů je hned s uplně jiným efektem.

    OdpovědětVymazat
  12. Soda ničí zubní sklovinu. Vím to od zubaře. Kamarádka to chtěla zkusit a ona ji vypadala, že to rozhodně ne...

    OdpovědětVymazat