28. 2. 2013

banánový vegan cheesecake


také nesnášíte recepty, které přetékají orgasmy? někteří kocouři milují orgasmy chuťové, avšak dlouhé rozplývající se popisy toho, jak se to má osmahnout do velebného zlatova, mňamy mňamy atd., je nezajímají. jsou totiž tací, kteří si cení matematické stručnosti receptů a rádi recepty spíše „interpretují“.
na přání několika kocourů zveřejňuje recept na valentýnský banánový cheesecake dort. je to jakási interpretace tohoto  receptu.
dort zaútočí na všechny g-body (= gastrobody) ve vašem body.



budete potřebovat:

2 balení silken tofu
6 banánů (délka dle individuální náchylnosti)
6 lžic kokosového oleje
6 lžic třtinového cukru
5 lžic datlového/agavového sirupu
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky skořice mleté
4 lžíce vody
1,5 hrnku rozmixovaných ovesných vloček
2 hrnky špaldové mouky
0,5 hrnku mletých ořechů dle libosti
0,5 lžičky soli
1 sáček prášku do pečiva
1,5 - 2 hrnky neslazeného jablečného protlaku (nejlépe domácího)
1 tabulka čokolády na vaření



nechte předehřát troubu na 225°C. do misky dejte tofu a průběžně z něj odlévejte přebytečnou vodu.
na pánev nalejte olej, ve kterém rozpusťte směs cukrů a skořice. když to začne lehce bublat, přidejte vodu, zamíchejte a po celé ploše pánve rozložte „zšikma“ nakrájené banány (nezáleží přeci na délce, nýbrž na průměru – tloušťce - jak ví každá mlsná tlamička). smažte banány cca 3-5 minut z každé strany, dokud nejsou nahnědlé. přendejte banány na talíř, zbylou tekutinu z pánve přelejte do menší misky. ve větší misce smíchejte vše sypké (mouky, prášek do pečiva, sůl, ořechy). do směsi vmíchejte šlehačem/metličkou tekutinu z banánů, jablečný protlak a sirup. těsto. dejte mu lehký hand-job a rázně si ho vtlačte do pekáče. nebo do teflonové formy. důležité je to mít rovnoměrně rozprostřené. poté do něj vmáčkněte na kousky nalámanou čokoládu (půlku tabulky) a šoupněte do trouby. peče se asi 11-15 minut, opět dohněda.
odkapané silken tofu vymixujte s banány do jemného krému. podle chuti přislaďte.
korpus dortu nechte zchladnout a poté na něj rovnoměrně naneste krém. v horké lázni rozpusťte zbylou polovinu čokolády a dort jí postříkejte, nebo rovnoměrně pomažte, podle toho, jak to máte nejraději.
na závěr nechte v lednici alespoň hodinu ztvrdnout.
tip pro škudlivce: silken tofu je nejlevnější v asiatských prodejnách (někde za 29 kč, naopak v supermarketech i za 99 kč).

aneb o tom, jak kočička s kočičkou vařily dort (a jedna z nich se nabuřtíkovala víc)

9 komentářů:

  1. hmm vypadá to opravdu moc dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. kočky toto sa nerobí takto na obed bez akéhokoľvek prísunu jedla! vyzerá to super, určo vyskúšam

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, už jsem se na receptík těšila. To silken tofu radši soft nebo firm? Hned ho objednám, abych si tuhle mňamku mohla udělat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. to silken tofu jsem použil soft. hodně štěstí při pečení!

    OdpovědětVymazat
  5. Co tohle psalo za úchyla?

    OdpovědětVymazat
  6. Včera jsem ho upekla, výsledek mě úplně nenadchl, ale bude to asi i moje vina. Místo cukru jsem použila rapaduru a banány se v tom nesmažily ale rozvařily, abych získala šťávu musela jsem je přecedit. Nejhůř dopadlo těsto - z receptu jsem pochopila, že má být spíš tuhé a vtlačí se do formy a po upečení, že je spíše drobivé až křupavé (z fotek to tak vypadá)... moje bylo tekuté a po upečení hutné a těžké a tuhé až gumové... bude to asi v těch banánech na rapaduře. Zeptám se, jaká má být skutečná konzistence toho těsta?

    OdpovědětVymazat
  7. zdravím. bohužel s rapadurou žádné zkušenosti nemám. nicméně banány by se měly spíše smažit než vařit, proto je lépe tam té vody dát raději méně než více. já je nemusel cedit, pouze jsem je vyndal na talíř obracečkou a zbylou štávu použil do těsta. a pozor - samotné banány by do těsta vůbec přijít neměly. ano, těsto by mělo mít spíše drobivou až hutnou konzistenci, podobnou těstu na koláč (=pie), tak aby se dalo vzít do ruky a hníst. je možné, že jsem v rozpisu ingrediencí podcenil množství sypkých složek, v tom případě se omlouvám. doporučuji přidat více mouky/rozmixovaných vloček podle potřeby. přeji hodně štěstí při příštím pečení!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak.. To byla fuška :D.. zítra to budu ochutnávat, tak snad to bude k jídlu.. musím říct že banány se zbytkem té lepivé kaše plus tofu.. to byla guma, mixér málem umřel.. :D :D.. Ale výsledná hmota byla dobrá, ještě nevím jak chutná to těsto po upečení, zítra to zaleju čokoládou, uvidíme :).. Držte palce, má to být sladká tečka za zítřejším oběděm pro tátu s přítelkyní.. :D :D.. Martina

    OdpovědětVymazat