4. 1. 2013

kočky, internety a zombie apokalypsa


je pátek a my jsme tu zase s výběrem toho, co nás minulý týden, potažmo minulý rok,  na internetu zaujalo. skoro samý špatný zprávy, ale občas se objeví i nějaká ta naděje, že všechno není tak úplně strašný, když si můžete objednat revoluční kafe z co-opu na druhým konci světa a podívat se na dokument o lidech, kteří se snaží něco změnit...



špatný zprávy
ač to tady na blogýsku moc neventilujeme, politika a dění ve světě s naší kočičí psychikou minulý rok pořádně zamávaly. až jsme si z toho musely pořídit ten tumblr. jak by vypadal rok 2012 jako news feed na facebooku? na stránkách college humor navázali na svoji dřívější geniální a dost populární facebookovou historii lidstva (pokud jste ještě neviděli, určitě se začtěte, ale varujem vás, strávíte nad tím asi víc času, než budete chtít) a chronologicky seřadili události uplynulého roku tak, jak by se vám zobrazovaly ve vašem fb feedu. napsáno je to samozřejmě s vtipem a nadsázkou, ale moc pozitivně ten výčet nevypadá. 



špinavý tajemství
o další obraz o stavu světa a lidí v něm se postaralo výroční shrnutí nejnavštěvovanějších postů na redditu (my kočky reddit milujem, ale jako aktivní redittorky nás tam nehledejte). na 9. místě žebříčku se umístilo vlákno subredditu ask reddit, v němž lidé z celého světa odhalují svoje největší (nejšťavnatější, nejšpinavější, nejnebezpečnější...) tajemství. i když se ze začátku jedná o celkem vtipný čtení, po chvíli z toho až zamrazí a důvěru ve světlou budoucnost lidstva to taky zrovna nevyvolává. pro nás kočky je to jedno z nejzajímavějších čtení uplynulýho roku. 



kožichy
a když už jsme u toho stavu současnýho světa - jako by naše mňoukání nad obhajováním kožešinového průmyslu pochybnými pseudoeko argumenty nemělo brát konce. nedávno jsme se podivovaly nad názory objevujícími se před několika týdny u českého fešnisty, v uplynulém týdnu se o pseudoekologickou osvětu postaraly 'podpatky v praze' a o naše zvednuté obočí většina komentářů pod článkem. vypadá to, že kdo chce nosit kožich, tak si to hravě obhájí, nejlíp za použití šokujícího odhalení typu 'syntetické látky se hůř rozkládají' - takže umělé kožichy jsou děsně neekologické, ale ty tuny syntetických svršků produkovaných fast fashion průmyslem radši rozvádět nebudem. z komentářů jsme se taky dozvěděly, že kromě toho se spousta ropy spotřebuje v zemědělství, takže třeba vegetariánství taky nic moc. no a vůbec že nemá cenu se moc o nic snažit, páč jednotlivec systém nikdy nezmění a shit prostě happens.

tak si říkáme, že asi nemá cenu nic jinýho, než netrpělivě očekávat tu zombie apokalypsu.


anticopyright

tenhle týden nás ale potěšila jedna věc, a to, že antifa  spustila k novýmu roku nový blog - anticopyright - s podtitulem "radical video library". představuje přehled  videí a dokumentárních filmů o aktivismu, antifašismu, sociálních nepokojích, demonstracích, občanské neposlušnosti, nenásilném odporu, environmentalismu a právech zvířat. krom jiného tak nabízí alternativu mainstreamovému vidění světa.


café libertad a st. pauli
IMG_4782
u pipilotti doma se dávalo pod stromeček revoluční kafe na podporu St. Pauli  
a v souvislosti s anarchismem se chceme ještě zmínit o žižkovském infocentru salé, které kromě veganských večeří nabízí řadu přednášek, diskuzí a workshopů (na lednový program se mrkněte sem). přes salé je také možné objednat si kafe z café libertad kollektivu (pamatujete, jak jsme tu v létě psaly o zapatistickém kafi?). tenhle "kolektiv" distribuuje nejen kafe od zapatistických rebelů z chiapas, ale i ze samosprávných  výrobních družstev a kooperativ v jiných zemích. honduraské kafe, které se dávalo jako vánoční dárek u pipilotti doma, podporuje navíc jeden neobvyklý fotbalový klub, fc st.pauli. jak asi tušíte, my jsme sice kočičí jedenáctka, fotbal jde ale tak trochu mimo nás. st.pauli je ale kultovní hamburský klub postavený na principech antifašismu a antirasismu, má nonkonformí fanouškovskou základnu, jejíž páteř tvoří pankáči a fotbal vnímá nejen jako sport (a už vůbec ne jako byznys), ale i jako prostředek společenské změny. a to se nám moc líbí, stejně jako fotbalová "kultura", která tenhle klub obklopuje (možná si  objednáme nějaký fanouškovský merchandise s pirátskou lebkou a zkříženými hnáty a stanou se z nás fotbalový kočky...).

5 komentářů:

  1. anticopyright potěšil, dík vam

    OdpovědětVymazat
  2. Proč vždycky otevřu odkazy, který vím, že otvírat nemam (posty fashion blogerů o kožešinách). Já hloupá, hloupá, hloupá... lidská hloupost vážně nezná mezí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doufejme, že má. taky se fackujeme, že něco takovýho vůbec čtem...

      Vymazat