7. 1. 2013

hejt lejm a atraktivní kampaň recyklace oblečení u weekday


aniž by kocour měl potřebu se vyjadřovat k tomu, zda je nošení kožichu správné či nikoliv, lámerská argumentace a nepodloženost faktů ho nutí si pořádně nabrousit drápy na jisté osoby vyjadřující se k tomuto článku.
za ukázku lámerské argumentace by postačilo pár vět ze samotného článku (k úrovni některých komentářů nemá cenu se vyjadřovat, kocoura by svrběla tlapa, kdyby je sem zkopíroval):

Možná to zní lehce zvláštně, ale zvířata jsou stejně jako rostliny obnovitelný zdroj a tím pádem cokoliv z nich pocházejícího je rozložitelné během několika měsíců. Umělá kožešina z polymerů (nejčastěji z polyesteru, nylonu nebo akrylu) se rozloží až za několik desetiletí, někde jsem dokonce četla, že to může trvat až tisíc let a společně s tím se uvolňují do prostředí škodlivé látky- dnes je zatím nedokážeme recyklovat.

k postulátům z první věty: uvědomují si blogeři, že oni sami jsou obnovitelným zdrojem? nezačneme blogery stahovat z kůže a jíst blogerpárky? též by kocoura zajímalo, jak blogerka došla k závěru, že cokoliv ze zvířete je rozložitelné během několika měsíců – snad vlastní experiment? divím se, že někdo při pokusu o diskuzní článek používá formulace typu: někde jsem četla. (kocour zas někde četl, že jakákoliv část blogera se v zemi rozloží během několika minut, poněvadž už je stejně zevnitř zcela prohnilá.) ok, nebudeme tak pedanticky lpět na faktech a dáme blogerce za pravdu, že přírodní materiál potenciálně znečišťuje přírodu méně než syntetický. pokud tedy vše, co dotyčná blogerka má ve svém šatníku, je ze 100% přírodních, nebělených, nebarvených a chemicky neupravovaných materiálů, má malý point.
a že by staré oblečení nešlo recyklovat? samozřejmě, že jde. když se chce. například ve weekday právě přišli s novou kampaní – střel použité hadry a dostaneš za to poukázku na příští nákup. přikládám nafocený leták a překlad. kocour si je vědom, že weekday je ve švédsku a ne v čechách. změna může nastat, budeme-li o ni stát a společně o ni usilovat. proč není v čechách víc charitativních obchodů typu sue ryder – dej to tam za darmo a za levno pořiď nové staré věci? nemohlo by to trochu souviset s poptávkou a nabídkou? nezačíná každá velká změna napřed ve změně myšlení jedince?

prostě když se chce, jde to dělat i atraktivně. třeba jako kampaň 'STŘEL SVÉ STARÉ OBLEČENÍ U WEEKDAY'




'Když už tvé oblečení a boty dosloužily, dej je do igelitky a tu pak zavaž. Přijď do Weekday a igelitku dej prodavačce u kasy. Dostaneš poukaz. 10 korun za malou igelitku a 20 korun za větší. Poukaz můžeš použít při příštím nákupu. Igelitky se starým oblečením se shromažďují ve Weekday, kde si je vyzvedne náš partner I:collect. I:collect třídí staré oblečení, téměř všechno se recykluje a dále využívá. Vytvářejí se zde nové produkty (např. hadry na úklid), zpracovává na hrubý materiál jako izolace, celé kusy oblečení jsou upotřebeny. Oblečení je také předáváno dalším producentům, kteří z něj vytváří nové materiály. To, co nelze opětovně použít, poslouží k výrobě energie.

V současné době je nám jasné, že zdroje naší Země nejsou nekonečné. Zároveň neznáme kloudný argument pro to strkat hlavu do písku a dělat, že se nás společná budoucnost netýká.
I:co (i collect) je světově známý podnik v textilně-recyklační branži. Nabízí jednoduchá, efektivní a především šetrná řešení pro recyklaci starého oblečení. Celý proces zvládají rychle a nenáročně – od vyzvednutí k novým produktům.
Jak to tedy funguje v praxi? Celkem jednoduše. Je sice jednoduché hodit všechno staré oblečení do popelnice nebo spálit, ještě jednodušší je však odnést dosloužilé oblečení do Weekdaye. Igelitky sbíráme do boxů, které I:co přijíždí pravidelně vyprazdňovat. Staré oblečení se pak znova upotřebí podle principu „ani jedna nitka na zmar“ na zbrusu nové produkty a materiály. Vaše staré oblíbené jeansy tak mohou být novým oblíbeným kusem oblečení pro někoho jiného, z vašich starých bot může být rohožka v úplně novém autě.
Líbí se nám myšlenka věčného koloběhu a spoluprací s I:co z ní děláme skutečnost.'

Stránky I:collect zde. A video o tom, jak to funguje, tady:

21 komentářů:

  1. Ten napad se mi libi. Skoda, ze u nas se nic takoveho nedeje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že se neděje? A co kontejnery Diakonie Broumov? Když tam vyhodíš hadříky, dáš práci pár lidem kteří to třídí, část se recykluje a část se dá na charitu. Ano, nikdo za to neplatí. Ale to můžeš zkusit ty věci rovnou prodat na Votočvohozu, nebo je s někým směnit. V některých chráněných dílnách dělají např. z použitého textilu koberečky...

      No, a v Calzedonii bývají občas slevy 10% za každou donesenou podprsenku/plavky...

      Jenom je třeba se trochu dívat kolem sebe :-)

      Vymazat
    2. diky za skvely tip. vypada to, ze se ty kontejnery dostaly i do prahy. nasel jsem odkaz: http://www.diakoniebroumov.org/Kontejnery-na-pouzity-textil-Praha57.html
      jinak sue ryder maji vyborne charitativni "obchody". staci to tam odnest v igelitce, berou i jine veci nez obleceni.

      Vymazat
    3. O tý Diakonii jsem nevěděla, líbila se mi na tom hlavně ta recyklace, což jsem nevěděla, že u nás někdo dělá - většinou vyhazuju věci až v okamžiku, kdy nejsou ve stavu dalšího použití. Takže dík za tip :)

      Vymazat
    4. myslím, že možnosti u nás sice jsou, aspoň pro ty, co je hledají, ale spíš jde o to udělat z recyklace oblečení (nábytku, spotřebičů, atd.) mnohem masovější věc. kdo se o to zajímá, o kontejnerech a těch pár charitách, co u nás jsou, už asi ví. většině lidí je tohle ale jedno (aspoň myslím), a proto je právě takováhle kampaň dobrá. recyklace tak bude "sexy", tak proč to nedělat, žejo.
      mně právě vadí, že u nás je to hobby jen pár uvědomělejch lidí, který ze sebe pak maj ten dobrej pocit, že žijou zeleně a líp než ostatní...ale tohle samo o sobě asi k velký změně nepovede, takže mně jsou tyhle velký kampaně docela sympatický.

      Vymazat
    5. ja si tedy myslim, ze tech "par" lidi muze mit efekt. jednak sirenim poselstvi dale, jednak zvysenim poptavky. kdyz se tem nekolika malo charitam bude darit dobre, budou mit duvod se mnozit. tim zaroven inspiruji jine charitativni organizace k otevreni vlastniho obchodu. takze podporovat a recyklovat!

      Vymazat
    6. jinak by samozrejme bylo super, kdyby se nejaky konfekcni obchod v cechach rozhodl udelat podobnou masovou kampan, v tom s tebou, pipi, souhlasim.

      Vymazat
    7. tak já zas neříkám, že by člověk neměl dělat nic, žejo, je to do velký míry o osobní zodpovědnosti. přijde mi ale, že co se týče ekologie a recyklace apod. už by nemělo jít jenom o hobby, ale spíš o normální, běžnou věc a takováhle kampaň to může třeba podpořit (that is, kdyby třeba byla u nás). a je mi jasný, že zčistajasna s tím nějaká firma nepřijde, pokud v tom zároveň neucítí možnost vydělat (a pokud tu po tom nebude poptávka).

      Vymazat
  2. myšlenka I colect je super...ale kdo ví, kdy začne i u nás

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektní projekt :-) Pár tašek mých (stále nositelných) hadrů už skončilo v kontejneru na oblečení. Pošvédsku se mi to líbí mnohem víc - ne kvůli penězům, ale kvůli tomu, že využívají všechno oblečení, ne jen to, které je v dobrém stavu a dá se ještě nosit...

    OdpovědětVymazat
  4. Kontejnery na oblečení ale fungují stejně, jen za to není ta poukázka. Věci se přetřídí, co už není nositelné, putuje k dalšímu zpracování. Nejčastějí na hadry na podlahu, případně nějaké izolační materiály, tuším. Nositelné oblečení pak přebírá charita, secondhand atd., to záleží na konkrétním provozovateli. Souhlasím s Durduin, možnosti jsou, stačí je chtít vidět. Nicméně když jsme u té severské inspirace, já jsem si oblíbila norský fretex: http://www.fretex.no/newsread/page.aspx?nodeid=5317

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovsem problem fretexu a kontejneru diakonii a podobnejch veci je, ze je za tim nejaka krestanska organizace. A ty treba maji prsty ve financovani kampani proti interrupci a podobnym vecem. Takze stokrat lepsi nejaky biz nez cirkev.

      Vymazat
    2. Ale to bych do toho zase netahala. Hlavní je, že se to znova použije a ještě k tomu se zaměstnají lidé. Hodně charit má nějaký církevní základ, ale to přece nesnižuje prospěšnost jejich činnosti.
      Marta

      Vymazat
    3. Zabíjení zvířat ti vadí, ale zabíjení dětí ne?
      Zajímavé.

      Vymazat
    4. haha. teď doufám, že se tady nějakej pro-lifer nesnaží naznačit, že interupce je zabíjení dětí

      Vymazat
    5. don't mess with da CHURCH!

      Vymazat
    6. spíš myslím, že se tu ten anon snaží naznačit, že blogerpárečky z fešnblogerů, kterejm ještě nebylo 18, jsou vražda.
      (jaká je ale přijatelná věková hranice, když jseš tak chytrej? co?)

      Vymazat
    7. Pro prvního anonyma: Konkrétně v případě těch kontejnerů to s církevní charitou nic společného mít nemusí. Já jsem měla na mysli kontejnery komunálních služeb, které ale fungují na stejném principu. Př. tu: http://www.mestojablonec.cz/cs/zivotni-prostredi/odpady/druhy-odpadu/trideny-odpad.html

      Vymazat
  5. Kontejner na oblečení je třeba u sokola ve Vršovicích. Ten myslím zrovna pod diákonií Broumov není.

    OdpovědětVymazat
  6. recyklace nerecyklace, neví někdo, kde koupit Weekday online? V Berlíně jsem se do jejich oblečení tak zamilovala...a koupila si jen jeden kousek.bůůů.. blogpárečky pobavily.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý projekt. Já nakupuju nejčastěji v sekáčích, a to i pro malého. Zkuste mrknout tady http://unimoda.cz/, jsem moc spokojená s výběrem ;)

    OdpovědětVymazat