25. 1. 2013

barvení vlasů a skákající králíček




Od tý doby, co se s kočkama zajímáme o kosmetiku netestovanou na zvířatech, víme, jak je u nás těžký spoustu věcí sehnat, pokud si je samy nevyrobíme. Spolehlivou certifikaci má u nás vlastně jenom pár značek (seznam tady). Většina kosmetiky, kterou jsem donedávna běžně používala, je celkem stoprocentně testovaná na zvířatech, a to i pokud je na produktu napsán pravý opak (pokud firma nemá  HCS*, v drtivé většině případů má přípravek testovaný alespoň jednotlivý složky nebo je celý výrobek testovaný v zemi, kde je testování povoleno, či dokonce vyžadováno zákonem, např. v Číně). Některý artikly je tu téměř nemožný sehnat. Například řešíme, čím si obarvit/nechat obarvit vlasy.

*Humánní kosmetický standard (HCS), který zakazuje testování jak konečných výrobků, tak jednotlivých složek od určitého data. Na výrobcích hledejte logo se skákajícím králíčkem. Co se týče vlasových přípravků, donedávna jej měla firma Wella. Před nějakou dobou  ji ovšem koupil koncern Procter and Gamble, který na zvířatech vesele testuje. 



Zatímco tmavovlasá Miakarina používá už celkem dlouho hennu z Lush (tam mají kosmetiku nejen netestovanou na zvířatech, ale většinu dokonce i vegan), já zkouším heřmánkový odvary a jiný přírodní lektvary na prosvětlení vlasů, který mi během posledních pár let nekontrolovatelně ztmavly a já si na to zatím odmítám zvyknout. Bez slunečních paprsků má ale prý tohle snažení mizivý výsledky, říká mi moje oblíbená kadeřnice, kamarádka Káťa.  Asi má pravdu, v zimě je prostě všechno tmavší. Káťa se sice jinak živí spíš překládáním z polštiny, poslední tři roky ale taky chodí na různý kadeřnický kurzy, stříhá známý a nově i U Nováka v Krymský vlastně kohokoliv, kdo má zájem. S barvama má už spoustu zkušeností. Nadávno se ale začala zajímat i o to, z čeho a jak jsou produkty, který používá vyrobený. Pak si sehnala barvy, který by neměly být testovaný na zvířatech. Hurá!


Minulý týden jsme jí  navštívily a já jsem si na sobě otestovala barvy, o kterých jsem doufala, že během svýho laboratorního vývoje žádnýmu králíčkovi  nerozleptaly půlku hlavy (jednou ze složek je samozřejmě peroxid, kterej se ale už v kosmetickým průmyslu netestuje). Jak jsem ale později zjistila (sakra!), žádnou průkaznou certifikaci značka Nouvelle nemá. Na  stránkách distributora se sice píše, že to je "great comfort to know that all products manufactured by HSA since 1975 have never been tested on animals, " uchlácholit nás ale tahle informace může pouze v případě, že neznáme marketingový triky kosmetickýho průmyslu. Produkt jako takovej patrně testovanej nebyl, složky pořízený k výrobě pravděpodobně ano. Pokud by firma skutečně na zvířatech netestovala a dalo by se to prokázat, asi by neměla problém zaplatit si nezávislý audit a opatřit si HCS a možnost pyšnit se logem skákajícího králíčka
Kočky tentokrát naletěly a staly se obětí chytrýho marketingu. 


Jelikož nás dost znepokojuje, kolik  protichůdných informací a  polopravd se vyskytuje na různých stránkách a diskusních fórech ohledně kosmetiky, například populární mýty, že  Avon, Oriflame, Yves Rocher, atd. netestují na zvířatech**  (značce YR byl HCS nedávno odebrán, audity se totiž dělají pravidelně), připojujeme ještě několik odkazů na stránky, kterým můžete věřit. PETA a BUAV jsou totiž ohledně práv zvířat naprosto neúplatný: 
  • seznam produktů s logem skákajícího králíčka (certifikace HCS) dostupných v ČR
  • e-shop Cesta přírody, který u nás prodává přírodní kosmetiku netestovanou na zvířatech (ať už je vegan, má HCS,  nebo jinak prokazatelně splňuje přísné podmínky, i když o certifikaci firma neusilovala; používá např. jenom přírodní ingredience, které není třeba testovat)
  • protože určitě hodně cestujete nebo nakupujete přes internet, na stránkách PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) si zase můžete sami vyhledat, které společnosti testují a které ne (případně stáhnout tenhle seznam v PDF)
  • stránky BUAV (The British Union for the Abolition of Vivisection), britské společnosti, která se dlouhodobě zabývá problematikou testování na zvířatech a zkoumá jeho alternativy 

**mnohé firmy tuto informaci totiž mají uvedenou na svých stránkách nebo dokonce na obalech a myslí tím "netestujeme finální produkt";  v EU se totiž oficiálně na zvířatech netestuje od roku 2009, od letošního března bude zákaz testování platit bez výjimek. někdy firmy dokonce tvrdí, že netestují produkt ani jeho složky, mlčí však o tom, že ty složky byly testovaný někde jinde, případně se o to nezajímají, hezky podle zásady "don't ask, don't tell".





A co se mě týče, dám zase šanci těm heřmánkovým přelivům. Barvu mi sice Káťa udělala krásnou, do příště ale zkusím vypátrat, jestli se nadají sehnat barvy, který jsou skutečně netestovaný na zvířatech. Poradí mi někdo?





EDIT 27.1.: pokud vás téma zajímá, přečtěte si ještě diskuzi pod článkem. PETA evidentně není zrovna nejspolehlivější autoritou na netestovanou kosmetiku a že je kosmetika přírodní  nemusí nutně znamenat, že je netestovaná. clusterfuck!

30 komentářů:

  1. paul mitchel (nebo tak nějak se to píše, by neměl testovat, ale prodaj to snad jen kadeřnicím a ještě se to asi musí objednávat ze zahraničí. víc by věděla potvůrka, slyšela jsem o tom od ní).
    a seznamy pety jsou prý taky na prd. já už prakticky věřim jen hcs.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc za tip :) prozkoumám, jaký jsou možnosti. a třeba se ozve i potvůrka.
      a pokud ani PETA není spolehlivá, je to fakt blbý...
      BUAV má ale na seznamu pouze držitele HCS.

      Vymazat
    2. Ano, Paul Mitchell má HCS certifikát, ale nedá se u nás sehnat maloobchodně. Ale není problém cokoliv koupit na anglickém e-bay. Jenže jsem dojela na to, že nejsem kadeřník a nevím co a jak s čím míchat a tohle know how si paul mitchell nechává pro sebe a mě jako laikovi se nikde tyhle informace vygooglig nepodařilo. Nicméně by měly být kadeřnická studia, která tyto barvy používají. Dál jsem se tím ale nezabývala, neboť je to mimo finanční možnosti. Ale jakékoliv informaci se nebráním :-) Na druhou stranu pokud tvoje kamarádka je kadeřnice, bude mít jiné možnosti a hlavně znalosti!!!

      Já jsem teď použila párkrát barvu Naturtint http://www.bioobchod.cz/barvy-na-vlasy/c-1173/?m=2050, je to španělská značka a prý netestují, ale na rovinu říkám, že HCS nemají. Takže také zoufale hledám alternativu. Asi ta henna od LUSH!

      Co se PETA týče, já proti ní mám dost výhrad, neboť ona uvádí jako netestovamé i firmy, které nemají HCS certifikát, řeší to čestných prohlášením firem a jak to dopadá víme, protože kdysi PETA uváděla na základě takovýchto prohlášení i firmy jako Nivea, Avon, Oriflame apod. Možná mají dnes i jiné formy kotroly, ale jelikož jsem na tohle téma obeslalu německou PETA a nedostalo se mi odpovědi, nevěřím jim. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že PETA lže, jen já jim na základě zkušenotí nevěřím.

      Vymazat
    3. potvůrko, díky moc. proberu to s káťou. třeba se nám podaří něco sehnat na e-bay. ona by si s tím určitě věděla rady.
      u té PETY to vypadá, že skutečně dají hlavně na dobrozdání té které firmy, což asi nebude to úplně nejspolehlivější kritérium...

      "Company representatives interested in having their company's name added to our cruelty-free list(s) must complete a short questionnaire and sign a statement of assurance verifying that they do not conduct, commission, or pay for any tests on animals for ingredients, formulations, or finished products and that they pledge not to do so in the future. PETA will then add qualifying companies to our pocket-sized Cruelty-Free Shopping Guide, our Shopping Guide brochure, and our online searchable database of cruelty-free companies."


      miakarina mi tu přes chat radí, že nejlepší je používat kosmetiku s HCS, vegan, nebo 100% přírodní, protože ta je i bez certifikace (přece jen certif je drahá a malé firmy o ní z toho důvodu často často nežádají) tak na 99% cruelty-free (přírodní ingredience prostě není třeba testovat). ale s těma barvama to teda není úplně nejjednodušší. káťa ještě zmiňovala nějaké 100% přírodní barvy, které ovšem mají ten mínus, že chytnou jenom na odbarvené vlasy (nejdřív je tedy potřeba použít testovaný odbarvovač, což dilema moc neřeší :(
      musím se jí zeptat, jestli se tohle týká i barev Logona, které nabízí právě zmiňovaný e-shop Cesta přírody...
      http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=3481

      z popisu na webu to vypadá, že by všechno mělo být celkem snadné a že je to skutečně přírodní...asi tam napíšu. budeme zkrátka pátrat a s výsledky vás časem obeznámíme :)

      Vymazat
    4. Tady když tak katalog Paula Mitchella, jsou tam na konci i profesionální barvy a vše, abyste alespoň věděly co na ebay hledat. http://www.paulmitchell.biz/katalog.pdf Když byste pak daly vědět, jak s čím barvu míchat budu vděčná. Paul Mitchell má i odbarvovače. Mě se na jeho politice líbí, že když zjistil, že by v Číně musel testovat, řekl, že radši přijde o zisk, než aby dělal něco, proti čemu celou dobu otevřeně vystupuje. Ten pán mám můj velký obdiv.

      Pokud jde o Logonu, je to německá značka přírodní kosmetiky, která má (měla) certifikát BDIH, dnes NaTrue. Přečetla jsem kdysi celé znění jak BDIH, tak NaTrue certifikace. U BDIH je jasně stanoveno, že firma nesmí testovat složky ani zadávat testování a ani její dodavatelé toto nesmí, ale vyplývá z toho, že třetí strana může. NaTrue je na tom mnohem hůře (což je velmi smutné, obzvláště vezmu-li v potaz, že je tato certifikace mladší), NaTrue nemá nikde v oficiálních podkladech zmínku o netestování. Co se certifikátu Vegan týče, je na tom stejně jako BDIH, kde firma podepíše čestné prohlášení, že netestuje, testy nezadává a ani dodavatelé netestují. Třetí strana může. Bohužel není ani pravda, že přírodní ingredience nejsou testovány. Bohužel mi bylo jednou firmou potvrzeno (Karel Hádek), že bohužel zjistil že i jojobový olej byl testovaný na zvířatech!!! Teď zpět k Logoně, Logona tedy netestuje, nicméně nedokáže zaručit, že jednotlivé ingredience nejsou testované. Dle jejich vlastního vyjádření na jejich webových stránkách (http://www.logona.com/Diverse/DIV_D/tierversuche.html - je to v němčině, pokud si s tím poradíš), že dokud budou kdekoliv na světě probíhat testy na zvířatech, nedokážou 100% garantovat absolutní netestování.

      Jak se každý s výše jmenovanými fakty vypořádá, je na jeho vědomí a svědomí, já třeba certifikátu vegan i BDIH celkem věřím. Na druhou stranu HCS certifikát sice znamená netestování, ale produkt nemusí být vegan, dokonce si nejsem jistá, že nemůže obsahovat živočisné složky. Jinak HCS certifikát u nás dává Svoboda zvířat a dávajího zadarmo. Nicméně ve světě stojí občas i hodně peněz a určitě jsou firmy, které netestují, ale nemohou si ho dovolit. S kosmetikou je to velmi složité, ale oproti čistícím prostředkům je to pořád sranda :-)

      No, trochu jsem se rozepsala, už tu nebudu spamovat...

      Vymazat
    5. to není žádný spamování, naopak. je vidět, že se tím dopodrobna zabýváš a máš řadu zkušeností! mrzí mě, že to je ještě komplikovanější než jsem si myslela...
      a k těm čistícím prostředkům - jen doufám, že Ecover je "čistej" a netestuje, jelikož má Humánní standard pro prostředky pro domácnost (HHPS), tedy obdobu HCS pro čistící prostředky.

      Vymazat
    6. I já doufám, už doma z ekodrogerie nic jiného nepoužívám :-)

      Vymazat
  2. Zkuste Aroma-zone.
    Tady dost podrobne pisou o tom, jak si vlasy barvit bez chemie:
    http://www.aroma-zone.com/aroma/dossier_cheveux.asp

    (doufam, ze umite francouzsky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Neporadím, ale ten účes je krásný, sluší vám to, vypadáte trochu jako Tilda Swinton (a to je u mě velká poklona) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, tak to je oblíbená herečka, i když si fakt tak nepřipadám :)

      Vymazat
  4. Nevěřit nikomu, kdo používá sexismus jako zbraň pro osvobození! :)
    Paul Mitchell používaj v tribíčku, né?
    Tadyhle parta, říkaj si Snílci, vyrábí veganský šampóny a mejdlíčka, ale to zrovna není nedostatkový zboží, což http://www.fler.cz/snilci tak alespoň jako alternativa k lush:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc za další tipy! taky už jsem zjistila, že PM mají v Tribu, to je dobrá zpráva :)
      a Snílky jsem neznala, to moc dík za doporučení. navíc ty ceny jsou víc než fajn, tak až tam budou mít nové zboží, vyzkouším nějaký šampon.

      Vymazat
    2. I já děkuji za tip s Tribem :-) Velmi pozitivní zpráva.

      Vymazat
    3. Když jste kočky tak vegan a eko, proč si třeba proboha vůbec barvíte vlasy (přičemž pak trávíte spoustu produktivního času přemýšlením, co to je za sajrajty a jak se bez nich obejít). Šedinami asi ještě nedisponujete, takže prostě jen nemáte rády svou přirozenou barvu a "marnivě" toužíte po jiné? Nebylo by nejvíc podle vašich zásad nechat se prostě zajímavě ostříhat a pracovat s brevnými odstíny, které vám nadělila příroda?

      Vymazat
    4. Nebylo by nejvíc podle vašich zásad nechat se prostě zajímavě ostříhat a pracovat s brevnými odstíny, které vám nadělila příroda?

      ani ne. taky nechodíme nahatý (i když já doma většinou jo, proto tak nemam ráda návštěvy, sorry za too much information) a dopřejem si průmyslově vyrobený sojový mlíko, zeleninu si taky všechnu nevypěstujem na vlastní zahrádce a doma si svítíme elektrikou vyrobenou bůhvíjak. prostě to, že se snažíme dle vlastního svědomí dělat věci líp, neznaměná, že zalezem do jeskyně a budem jíst bobule a kořínky a šatit se lopuchem, i když by to asi bylo taky fajn.

      Vymazat
    5. Jako vážně? Obarvená hlava je pro vás na stejný úrovni důležitosti jako mít co na sebe a mít co jíst? Nemít fešn barvičku na hlavě znamená zalízt do jeskyně? Nějak se mi zdálo, že máte krapet jiný priority, ale nikdy není pozdě udělat si jasno...

      Vymazat
    6. jako vážně, není. chtěla jsem jenom říct, že i když chceme, nedokážeme věci dělat stoprocentně podle našich představ. na druhou stranu snad není potřeba kvůli barvení vlasů nikoho dissovat. pokud někdo považuje barvení vlasů za natolik marnotratný, že se rozhodne to nedělat, má naše veškerý sympatie. ale nebudeme tady sedět a říkat 'nebarvěte si vlasy vy marnivky, myslete radši na děti v africe'. snad jde dělat obojí zároveň a doufáme, že kdo se zajímá o ekologický a cruelty-free možnosti barev na vlasy a vlasový kosmetiky, nutně v hlavě nemá jenom to a nic jinýho. mně osobně třeba henna dost zlepšila vlasy. kočky jsou prostě natolik marnivý, že si barví hlavy, nechaj si dělat účesy a maj kérky a takový blbosti. tak asi tak.

      Vymazat
    7. Ok,to beru. Zas je fajn, že se o tom píše, aby si ty, co si prostě hlavu barvit chtějí a budou, mohly najít cruelty free barvy.

      Vymazat
  5. Já zas můžu doporučit kosmetiku Respekt http://www.kosmetikarespekt.cz/, bohužel barvy na vlasy zrovna nevyrábí. Ale krémy a pomády jsou supr!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, tu známe. ale jen sem dávejte další tipy. určitě se to bude hodit nejen nám :)

      Vymazat
  6. čerstvá novinka - Svoboda zvířat vydala aktualizovanou brožurku s kosmetikou netestovanou na zvířatech a přehled u nás se vyskytujících certifikací a jejich vysvětlení:
    http://www.protisrsti.cz/dokumenty/SvZv%20Kapesni%20Kosmetika%2011_2012%2054x86%20nahled.pdf

    OdpovědětVymazat
  7. Mimochodem, ve kterém kadeřnictví k Krymské, že ta Káťa stříhá? Hledám v Praze kadeřnici, která by mě zajímavě ostříhala, ale neoškubala(finančně). Nemám problém za "um" zaplatit, ale v Praze bohužel panuje jakási kadeřnická vysokohorská přirážka, která s kvalitou služeb ne vždycky souvisí (souvisí jen s tím, že jsou služby provozovány v hlavním městě).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barbershop U Nováka (je to takový bar kombinovaný s holičstvím/kadeřnictvím) přímo naproti Café V lese.

      Vymazat
  8. milé dámy kočky. Velmi mne zaujalo vaše barvení vlasů skákajícím zajíčkem. A moc se mi nelíbí poznámky typu: "neměly byste si barvit vlasy vůbec"... Myslím, že pro ženy "čančat se" je víc, než přirozené, ale všechno s mírou, že?
    Taky jsem se ohlížela... tady v Itálii exstuje linie kosmetiky, která se tu také 100 % vyrábí - L'Erbolario Lodi (http://www.erbolario.com/) a ten jejich skákající zajíček není mýtus - teda má italský certifikát ICEA - ten přikazuje držiteli mít mj. i cert. HCS. Já tyhle barvy použila jen 2 krát - normálně nebarvím. Pěkně voní a jsou svěží (http://www.erbolario.com/prodotti/141_il_colore_gel_al_mirtillo). Trošičku hůře kryjí šediny, ale je to "daň" za neagresivní složky. Na požádání pošlou po Evropě
    Btw. barvy, které obsahují peroxid by tak jako tak neměly mít zajdu, protože peroxid už kdysi testován na zvířatách byl. Prosím, neberte to jako reklamu. Jsem s l'Erborariem tak spokojená, že se s mým nadšením musím podělit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Danico,

      díky za další doporučení. vypadá to krásně. dá se to v itálii běžně sehnat nebo spíš na internetu?

      P.S. s tím peroxidem se to má myslím tak, že sice byl kdysi otestovaný na zvířatech, od určitého data se už v kosmetickém průmyslu netestuje a to je rozhodující kritérium pro HCS (platí, že složky se nesmí testovat od určitého data v minulosti). s peroxidem to pak sice není přírodní kosmetika (ale ta je stejně někdy testovaná na zvířatech, i když je přírodní).

      na stránkách netestovanonazviratech.cz HCS definují takhle:

      "Jedná se o jediný celosvětově platný certifikát udělovaný kosmetickým společnostem, jejichž výrobky (včetně jednotlivých složek) nejsou (po určitém datu) testovány na zvířatech."

      http://www.netestovanonazviratech.cz/faq/co-je-to-humanni-kosmeticky-standard-hcs.htm

      Vymazat
  9. Ahoj Pipilotti. Uces super, i kdyz ted uz asi trochu poporostl, urcite vypada stale jako novy:) mam prosbu.. S blizicim se jarem mam take potrebu trochu provetrat vlasy. Rada bych se sverila do Katinych rukou. Nemohu ale najit nejaky kontakt k U Novaka... Je to pro me pres celou Prahu, tak si nelajznu jet s detmi nablint. Bylo by mozne Kate predat muj email, abych se s ni nak domluvila. Moc diiik! Maja (maaja@centrum.cz)

    OdpovědětVymazat
  10. Prosím Vás, kde koupím barvy paul mitchell?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mají je např. v kadeřnickém salon tribo https://www.facebook.com/tribo.hairstyle

      Vymazat