29. 1. 2013

a byla zima

u nás to sice momentálně vypadá spíš na oblevu, mně to však nebrání listovat obrázkovýma knížkama, který mě vrací do období mrazů a sněhových závějí. však jsem se taky několikrát vrátila domů s červeným nosem i ušima a těšila jsem se, až si uvařím čaj a vlezu si "za pec".

"Není možné, abys vešla do zámku, protože jsi bosa." (h.ch. andersen,  ilustrace j.trnka)
tohle je trochu pomluva. sice nejsem z nuslí, ale venku mi to bruslilo vždycky  dobře. za pec jsem  lezla až potom.
(f. hrubín, ilustrace j. trnka)
"Anna byla taky unavená a chtěla si odpočinout, ale Lasse řekl, že je to nebezpečné. A tak se dala Anna do pláče a já s ní, protože jsme si mysleli, že se do Bullerbynu už nikdy nedostaneme." (a. lindgren, ilustrace h. zmatlíková)
jak mi tý marušky bylo vždycky líto. nejenže měla  doma peklo, musela ještě  v mraze lítat po nocích a hledat fialky a jahody. 
"Proč jsi dnes v horách, zbloudilas?" 
"Pac a pusu, a už leželi a už spali a spali a spali."

broučky od jana karafiáta jsem měla vždycky ráda, i přes jejich mravokárný tón. dodneška, když vidím chudobku, řeknu si, že to je asi hrobeček nějakýho broučka nebo berušky...
(ilustrace j.trnka)

3 komentáře:

  1. Děti z Bullerbynu! hned bych si to s radostí přečetla (nejspíš po sté..)

    OdpovědětVymazat
  2. no jo , děti z bullerbynu se nedaj nemilovat!
    a úplně živě si taky vybavuju ten dětskej strach a chvění nad špalíčkem. přežije květuška zimu? atd. trnka tomu teda dost napomáhal.
    lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás jsou teď děti z bullerbynu nejoblíbenější ze všech knížek. a s tím trnkou máš pravdu, pohádka o květušce na mě kdysi působila jako horor.

      Vymazat