30. 11. 2012

Rozhovor s Natálií Steklovou: o módě, která má smysl

IMG_1719
IMG_1771
IMG_1937

Natálie Steklová je známá jako stylistka a návrhářka, která má osobitý styl inspirovaný cizími kulturami, přírodou a mořem, takový městský etno. Podle nás je teď v kurzu. Je totiž jednou z  mála průkopnic ekologický a etický módy u nás. I proto mají kočky Natálku moc rády.


Untitled 5
IMG_1843

Nenavrhuje jenom krásný šaty; vymýšlí je tak, aby jejich výroba, látky a barvy byly co nejšetrnější k životnímu prostředí a aby ti, kdo se na jejich výrobě podílí, nebyli vykořisťováni a dostali férovou mzdu. Nemá ráda povrchní "fast fashion", protože si uvědomuje souvislosti mezi globálním fešn průmyslem hnaným konzumem a likvidací přírody, změnou klimatu a zneužíváním laciný pracovní síly. Jako alternativu k tomuhle všeobjímajícímu trendu propaguje tzv. "pomalou módu". Nechce se podřizovat módním diktátům a sezónám a chrlit neustále nové a nové jednosezónní oblečení. Vždycky říká, že do šatů od ní se prostě musíte zamilovat (což je podle nás ideální stav a mělo by to tak fungovat u všeho oblečení). Chce dělat módu, která má smysl. Nemyslí tím, že krásné věci sami o sobě smysl nemají, spíš si ale dala za cíl krásu v módě podtrhnout a vyjádřit i jinak než jenom estetikou.

IMG_1842
Untitled 7

Letos v září představila na Prague Fashion Weekendu svou první kompletně oragnickou  a férovou kolekci z biolátek, Domů se vracím nahá. Ekologie a recyklace jí ale zajímaly ještě předtím  - vytvořila například úžasnou upcyklovanou kolekci sukní a šatů z pánských košil. Poprvé také   vyzvala svoje zákazníky a fanoušky, aby jí pomohli novou kolekci zafinancovat. Asi víte, že se tomu říká crowdfunding a zvlášť ve světě se tak podařilo uskutečnit řadu parádních projektů (asi nejprofláklejším příkladem je finský sci-fi film Iron Sky s kočičím miláčkem Udo Kierem). Na webu kreativcisobe.cz se jí ale celou částku nepodařilo vybrat, a tak nakonec si všechno zafinancovala sama. Je to škoda, myslíme totiž, že tahle forma podpory tvůrců přímo jejich fanoušky a zákazníky obcházející veškerý sponzoring je naprosto ideální...ostatně, v zahraničí to funguje, tak snad se brzo dočkáme i u nás. Nejde totiž o žádný finanční dar nebo podporu, ale spíš o závazné předplatné oblečení z kolekce nebo šatů na míru, které návrháři umožní  zaplatit výdaje spojené s často nákladnou přípravou kolekce. I v tomhle ohledu je tak Natálie průkopnicí; o crowdfunding se - pokud víme - ještě žádný jiný návrhář u nás nepokusil.

IMG_1837
Untitled 4
IMG_1827
IMG_1651

V příjemném bytě/ateliéru nedaleko Café Rybka jsme si povídaly pěkně dlouho. Shodly jsme se, že nám na módním průmyslu vadí krátkozrakost jednorázový módy a taky krutost ke zvířatům (prostě nechápem, jak můžou bejt kožichy pro někoho pořád ještě in). Myslíme si, že šaty od návrháře z biobavlny nebo mírumilovnýho hedvábí jsou v podstatě ten skutečnej luxus, se kterým se kufr módních hadříků "Made in China" nebo kožich nemůže srovnávat. Přesvědčit se o tom můžete například v prosinci v galerii Zlatá lilie  nebo 1. prosince  na Grace'n'Glamour, kde budou Natálčiny kousky na prodej.
...podívat se můžete i na fleru

Untitled 3IMG_1817
IMG_1893
IMG_1877


PŘEPIS ROZHOVORU S NATÁLIÍ STEKLOVOU, PRAHA - NOVÉ MĚSTO, 18. ŘÍJNA 2012

11: Jsi uznávaná stylistka. Kdysi tě dokonce časopis Hype označil za nejvyhledávanější stylistku ČR. 
Natálie: To je práce, kterou se už skoro dvacet let živím. Vydělávám si tím taky na látky.
11: Jak se ti podařilo jako mladý holce proniknout do světa módních stylistů? 
Natálie: Když začala vycházet česká Elle, šla jsem do redakce na Senovážném náměstí a řekla, že bych chtěla být stylistka. Bylo mi asi sedmnáct, vypadala jsem na čtrnáct, vydavatel Shenar ke mně přišel, podíval se mi na prsa a řekl: "A kafe umíš vařit?" Později jsem začala pracovat u konkurence pro Bazaar, Cosmopolitan a točila reklamy.

IMG_1862

11: Kromě reklam jsi točila i různý hudební klipy; několik z nich dokonce získalo cenu Anděl. Pracuješ jen pro český muzikanty?
Natálie: Většinou jsem točila tady, ale taky v Londýně s Nickem Cavem.
11: Máš ten klip na stránkách? Který to je?
Natálie: Nemám. Já jsem v tomhle hrozná, nic si nesepisuju. Je to k písničce Bring It On, ten videoklip, kde jsou v pozadí barové tanečnice.
11: A tys oblíkala ty?
Natálie: Jasně. A kromě oblékání  jsem víceméně celý den podávala Nickovi jeho vajgly ze země, aby si je mohl znovu zapálit.
11: Haha. Cože?
Natálie: Přišel ke mně a řekl: "dej mi nějaký cigáro", tak jsem vytáhla krabičku a on "ne, ne, podej mi to moje ze země."

IMG_1839

11: Zmínila jsi, že návrhářství je pro tebe drahý koníček a aniž bys dělala styling, nemohla by sis to dovolit. Myslíš, že podobně je na tom většina zdejších návrhářů?
Natálie: Podle toho, co mi říkají, ano.
11: Čím je to způsobené, když je tu tolik talentovaných lidí?
Natálie: Jestli to není tím, že lidé, kteří by měli na to koupit si něco originálního, si radši koupí statusovou věc v Pařížské, cokoli,  z čeho bude poznat, že na to mají.

IMG_1662

11: Jaká byla odezva na tvou novou eko kolekci?
Natálie: Byla jsem překvapená, reakce byly jen pozitivní. Za poslední roky jsem měla spíš pocit, že ekomóda lidem nějak smrdí batikou. Jenže organické látky nejsou důležité samy o sobě, taky začneš přemýšlet v souvislostech. To je to samé jako přemýšlet o tom, proč jsou kožešiny špatné.
11: Od kdy tě zajímá etický přístup k módě? 
Natálie: Přemýšlela jsem, jak módu dělat tak, aby měla  smysl. Když jsem přišla na to, že organické látky jsou mnohem příjemnější na nošení než ty běžné, všechno mi najednou do sebe zapadlo. Vždycky si vzpomenu na repliku z jednoho sitcomu: "Nejsi ty pořád tak nervózní, protože tě tlačí boty?" Móda je podle mě hlavně o pocitu, který v tobě oblečení vyvolává.

IMG_1722
IMG_1706
IMG_1697

11: Jak obtížný bylo dostat se k organickým látkám? Máš dokonce i šaty z mírumilovného hedvábí.
Natálie: Ano, mám tam i tzv. peace silk, to je vůbec nejkrásnější látka. Sehnat látky bylo to nejtěžší. Všechny jsem hledala přes internet, potom mě ale oslovila AMWA, která  kromě organických látek dováží jako jediná i mírumilovné hedvábí.
11: Proč by si člověk měl vybrat radši organickou látku? Co by k tomu mělo designéry a zákazníky motivovat?
Natálie: To není jen o látkách, jde o jiný pohled, o filozofickou rovinu. Ekomóda člověka někam posune. Pro mě je důležité, že nedělám jenom oblečení, kterým se člověk zakryje, aby mu nebyla zima. Organické látky jsou mnohem příjemnější na dotek. Lidé, kteří biobavlnu pěstují, tkají a barví látky, si na tom dávají záležet. Jedná se o fair trade, nepracují tu tedy lidé, kteří se cítí zneužívaní nebo malé děti. Látky jsou tkané tak, aby vydržely. A nejsou plné chemikálií.

IMG_1652
ns1


11: My ti hrozně fandíme v tomhle etickým přístupu a zapálení pro věc. Z nějakýho důvodu u nás  tohle myšlení ještě není moc v módě. Asi to skutečně zavání nějakým hipísáctvím, jak jsi říkala. Nedávno jsem se dočetla, že ze všech průmyslových odvětví je módní průmysl na druhém  místě ve znečišťování planety. Je to prý způsobeno hlavně barvením látek. Čím jsou barvené organické látky?
Natálie: Přírodními barvivy, indigem, rostlinama, bobulema, zeleninou. Barvení ve fashion průmyslu je super nechutné. Zabíjí lidi, kteří jsou do těch chemikálií ponoření po kolena, a znečišťuje vodu a půdu. Nejde jen o empatii s cizími lidmi, znečištění se týká i nás. Příroda je přece jeden propojený systém, planeta je jenom jedna. Řada konzumentů v zahraničí si souvislosti uvědomuje a požaduje kvalitní ekologickou módu, stejně jako když rozumný člověk požaduje kvalitní jídlo; nebude přece jíst špatné jídlo, když ví, že na tom závisí jeho zdraví a fungování. Proč by měl nosit oblečení, které mu do těla vtírá jedy?

IMG_1811IMG_1673

11: Kdo jsou tvoje zákaznice?
Natálie: Extrémně originální, samostatné, tvůrčí, zodpovědné a silné ženy. Mám jednu neuvěřitelnou klientku.Všechno jí sluší a k věcem se chová krásně. Už když si jde na to oblečení sáhnout, vidíš, že si uvědomuje, co do toho člověk vložil. A přitom je to normální akční žena s dítětem a klidně nosí moje bílé šaty se čtyřma límcema. Všechny moje klientky jsou spřízněné duše.

IMG_1874

11: Na přehlídce tvé nové kolekce Domů se vracím nahá na Prague Fashion Weekendu (video tady) bylo vidět, že modelky  tvoje šaty předvádět vyloženě baví. Snadno vpluly do nových rolí a tvé oblečení v nich povzbudilo spontánní herectví. To jste asi neměly moc nazkoušené, ne? 
Natálie: Ne, vůbec. Bylo krásné, jak za mnou pořád chodily a říkaly: "a paní Steklová, mohla bych dělat ještě tohle?" To bylo skvělé…. až na tu paní , ale jim je patnáct.

IMG_1864

11: Co plánuješ do budoucna? Kam by ses chtěla posunout?
Natálie: Chtěla bych těď najít odbyt pro nějaké věci v cizině, než se to u nás víc rozjede. Mám rozjednané zajímavé věci, ale zatím o tom nebudu mluvit. Těšte se.

IMG_1914

11: Co ti nejvíc vadí na český módě? Nemyslím ani tak z hlediska estetiky a stylu Čechů, ale spíš  se ptám v souvislosti s celým tím průmyslovým odvětvím...
Natálie: Vadí mi, že to tu nefunguje. Jediné firmy, která tu fungují famózně, jsou Rejoice a Alpine Pro. To mluví za vše. Češi zas nejsou takoví sportovci, jak dělají, nebo jo? Nechápu, proč Češi oblečení přikládají buď strašně velký význam nebo naopak vůbec žádný. Buď nakupují v Pařížské nebo ty debilní kožichy, nebo to podceňují a chodí nonstop ve sportovním.

IMG_1721

11: Jak se stavíš ke kožichům? Pochopila jsem, že tohle je pro tebe hodně důležitý téma.
Natálie: Kožichy mě vytáčí. Když se dostanu do nějaký debaty, kde lidi nemůžou pochopit, že ve 21. století prostě není normální týrat a zabíjet zvířata kvůli kožichu, jsem pak hrozně sprostá. Zůstává mi nad tím rozum stát.
11: Myslíš si, že lidem kožichy nevadí, protože jsou ignoranti a neuvědomují si to utrpení za tím? 
Natálie: To snad ani není možné. Nedávno jsem se ale dostala do jedné debaty na facebooku ohledně kožešinové kolekce Ivany Mentlové a nemohla jsem reakcím lidí uvěřit.  Naprosto mě dostalo, že lidé, kteří se pohybují ve světě módy a designu, tohle vynáší do nebe a přitom je to neskutečně povrchní a kruté.  Přijde mi to  podobně nevkusné jako kdyby si někdo fotil autonehody. Tak prý jsem blázen.
11: Mě taky zaráží, že se v módním světě tímhle postojem ke kožichům člověk zařadí hned do kategorie teroristy. Přitom návrháři jako Stella McCartney nepoužívají dokonce ani kůži...
Natálie: Doufám, že to je jen neznalostí faktů. Obávám se ale, že spíš než ignorance je na vině lidská arogance.
11: Hezky řečeno.  Díky a držíme ti palce!

IMG_1820
IMG_1828
IMG_1867IMG_1802
IMG_1686IMG_1835IMG_1708IMG_1920IMG_1941IMG_1945IMG_1805Untitled 1

Asi sami víte, že není úplně snadný koupit si u nás na sebe něco, co je opravdu etický, fér, ekologicky a zdravotně nezávadný a ještě ke všemu krásný. Kromě skvělý Natálie nás v tomhle směru  nedávno moc příjemně překvapila ještě Kristýna Jakoby Javůrková se svojí poslední kolekcí vyrobenou z biobavlny. Další mladou designérkou, která již dříve nabídla českým zákazníkům oraganickou bavlnu ve svém precizním a minimalistickém stylu, je Zuzana Sedmidubská. My kočky stále víc k ekomódě inklinujeme a jelikož teď nemáme na utrácení za nové věci (což je v podstatě nejvíc eko), aspoň recyklujeme a přešíváme starý oblečení. Až na to ale budeme mít, už víme, že jestli se do něčeho vyplatí investovat, pak jsou to organické látky a materiály, stejně jako designéři, kteří s nimi pracují a kterým jde o to, čím vším jeho produkt prošel, než se dostal do zákazníkových rukou.

IMG_1918
IMG_1865

...pár fotek ještě tady.

5 komentářů:

  1. inspirativní rozhovor, díky! a opět se mi strašně moc líbí fotky

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuju za tenhle rozhovor. Šaty od Natálie jsou vážně báječné...

    OdpovědětVymazat
  3. Prekrasny report! Pipilotti jsi uzasna! A zbytek kocicich holcicek taky!

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, ty hedvábný oboustranný mám vyhlídnutý už nějakej ten pátek.

    OdpovědětVymazat
  5. Blahopřeji a držím palce!

    OdpovědětVymazat