5. 10. 2012

superluxus u clam-gallasů



Clam-Gallasův palác hostí expozici superstudia letošního designbloku věnovanou tématu vzácnosti a výjimečnosti. první kočičí kroky v rámci designbloku sice nevedly hned sem, zato zněly ve zdejších sálech dost hlasitě. snažily jsme se našlapovat potichoučku, ale palác zel v době naší návštěvy prázdnotou a jen těžko si představit větší kontrast s diy místnůstkama openstudia ve Šporku, v nichž bylo tou samou dobou díky studentským exkurzím narváno k prasknutí. 
obří sály Clam-Gallasova paláce, jehož průčelí mě dodneška straší jako téma zkoušky z barokního sochařství, v nás vyvolaly lehkou agorafobii a prezentace volva a ambiente na nádvoří a veuve clicquot v mezipatře zase pocit nepatřičnosti a touhu vrátit se zpátky do diy minimístnůstek openstudia. instalace modelů Liběny Rochové a Denisy Nové v nás vzbudila dojem, že jsme se ocitly v místnosti nějakýho muzea historie odívání a dojem z návštěvy muzea nebo galerie přetrvával po celou dobu, jenom nás teda nikdo neupozorňoval, ať na nic nesaháme.

výstava s názvem Luxus od kurátorů galerie Křehký Jany Zielinski a Jiřího Macka, pokoušející se prostřednictvím prvků jako čas, ticho a spontaneita předefinovat pojem luxus ze zažitýho klišé (jímž se v dnešní době ohání kdejakej butik v Pařížský) v hodnotu čistě osobního charakteru, mě sice potěšila a celkem okouzlila, ale zároveň vzbudila pocit ironie a zamyšlení se nad tím, jaký návštěvníky budou asi prezentace v Clam-Gallasově paláci zajímat nejvíc - a kolik z nich po večerech popíjí veuve clicquot z křišťálovech pohárků proto, že to pro ně má nějakej hluboce osobní význam.

v superstudiu to u nás ve změti především zahraničních značek osvětlení a nábytku vyhrál Qubus s prezentací kolekce 'born broken' Jakuba Berdycha, o níž by se jistě dalo napsat něco hodně sofistikovanýho, jenže my jsme jenom kočky se slabostí pro deformovaný tvary, dílny a nářadí a fandíme nadsázce a shazování 'posh' věcí z piedestalu. 

na report z openstudia ve Šporkovském paláci se můžete těšit už brzo. prozradíme, kvůli čemu jsme tam prochodily boty a do jakých projektů jsme se bezmezně zamilovaly. 

3 komentáře:

  1. chystám se asi zítra... podobnej pocit už jsem měla při dnešní prohlídce Kafkova domu. Bylo to tak nějak moc neosobní, bez tváře... takový moc firemní, nebo jak to říct. Připadala jsem si jako na veletrhu na Výstavišti, kam si rodiny chodily vybrat křeslo do obýváku nebo vysavač a kam jsem, zlákána názvem "veletrh designu", omylem zabloudila. Těším se do Hybernský!

    OdpovědětVymazat
  2. na vaše reporty se těším vždycky nejvíc!
    já ještě na designbloku nebyla letos a bojím se, že ani nepůjdu, protože jsem nemocná... je mi líto přerušit tu řadu, ale nedá se nic dělat, pokochám se u vás!

    OdpovědětVymazat
  3. včera jsem tam byla a je to tam vážně super! :))Tereza♥

    OdpovědětVymazat