28. 10. 2012

proč je les lepší než město


...se tady nejspíš nedozvíte. ostatně je to věc, kterou si asi každý musí přebrat sám. 

moje prázdninový vejlety žádný metropolitní eko shopy nezahrnovaly. podařilo se mi vyhnout se stockholmu i módě celkově. sice je fakt, že všechny hlavní turistický třídy metropolí jsou v dnešním globalizovaným světě jedna jako druhá, ale na tři megaháemka na trase dlouhý 200 metrů asi všude nenarazíte. takže i když je stockholm jedno z mých nejoblíbenějších měst, města obecně mi lezou čím dál tím víc na nervy. a můžou bejt sebevíc hip a designchtivýmu návštěvníkovi friendly. 
moje prázdninový přání bylo jediný - chtěla jsem chodit po lese a sbírat bobule a houby. dělat marmelády a šťávy, péct švédský koláče a uvařit letní polívku inspirovanou finskou variantou z jednoho z nejúžasnějších foodblogů.

budoucí brusinková marmeláda

budoucí čaj z listí a plodů lesních jahod

před nějakou dobou jsem zmiňovala, že v prehistorii český mutace elle si redakce v rubrice 'lepší žívot' brala za vzor životního stylu švédsko - recyklování, jídelníček, 'mateřská' pro čerstvý taťky, tohle všechno. od publikování článku uplynulo už víc než 15 let a švédi jsou pořád o dost napřed. a nemyslím tím teď export jejich slavnýho dyzajnu, fešnu, architektury a kinematografie. když se zeptáte švédských umělců a designérů na zdroje inspirace, padne to tam skoro vždycky - příroda. ještě před stoletím bylo švédsko dost drsná země s ne zrovna záviděníhodnou ekonomickou situací. tak nějak se jim ale povedlo se stát zemí s ekonomikou, která se dává ostatním za vzor, a to bez toho, aby tvář země nějak drasticky měnili. spíš naopak. hodně si jí chrání. svoje odpadky zpracovávají do paliva (například pro mhd) tak důsledně, že jim došly - a jako dočasný řešení musí odpad dovážet z norska. solární panely instalujou, kam se dá, a udržitelnost zdrojů je téma na denním pořádku. na vysoký daně si sice stěžujou, ale nikoho by nenapadlo stěžovat si na to, že docela velký procento státního rozpočtu putuje na problematiku ekologie. 

fešn moment #1: hraju si na ofélii u jezírka velikosti větší vany

fešn moment #2: nemám kapsy, nožíček na číštění hub zaháknu za podvazek


fešn moment #3: vypůjčená/zcizená nešvédská mikina s motivem od designéra Tang Yau Hoong

ta švédama tolik hýčkaná příroda mě prostě baví. ještě jedna věc mě na švédsku baví skoro stejně...jídlo. krom toho, že dost věcí je tam (narozdíl od čr) přirozeně veganských (asi proto, že švédsko přeci jen bývala chudší země, je tradičnější používat rostlinný tuk než máslo), se tam taky dá víc věcí sehnat. ovesný mlíko a šlehačka, tofu zmrzlina, sojový jogurty nejrůzenjších příchutí - to všechno navíc domácí provenience a ve stejné cenové relaci jako produkty živočišného původu.

malinová ovesná kaše s ovesnýma sušenkama

rybízovo-rebarborovej koláč

borůvkový sojgurt z 'mlékárny' carlshamn - nemohly by se podobný delikatesy ukrytý v podobně designovejch obalech vyrábět i v česku?

trhlina ve švédským gastroráji - pivo. zde dánský méďa b. vzhledem ke státem regulovanému prodeji alkoholu je sice možný se dostat k většímu množství zahraničních piv než v čechách, na druhé straně kdo je zvyklý na lahůdky z malých českých pivovarů, bude ve švédsku dost strádat.

nejvíc mě ale asi stejně bere pobřeží... kdykoli, když navštívím švédský pobřeží - nemyslím teď teda někde ve městě - vybaví se mi léto s monikou. ne, že bych chtěla zažít léto jako z pera pera anderse fogelströma, ještě umocněný bergmanovskou depkou. výletu člunem po skalnatým švédským pobřeží bych ne neřekla, ale i probojování se hejnem komárů a následný klouzání po skalách má svoje kouzlo.

väddö


lomíčková shitkofotečka (aka before instagram)


...not.

krom toho, že komerční švédský rádia a švédskej mainstream pop jsou strejně strašný jako všude jinde na světě, dává se tam mnohem větší prostor literatuře a mluvenému slovu, než na co jsme zvyklí  z českých rádií. švédi to taky nepřehání se zpíváním v mateřštině, ale pořád to má větší tradici  nejen u singer-songwriterů, ale i u mladejch indie kapel. pro mě osobně zpívání ve švédštině >>>> v angličtině. mixtejp på svenska

9 komentářů:

  1. Možná už jen kvůli té tvé nafocené atmo... :))

    OdpovědětVymazat
  2. to je krásnej článek - myslím, že spousta lidí se odnaučila užívat si přírody, mimo městskej ruch se nudí...
    a ten tvůj koláč! ó.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já jsem až si až donedávna taky nedokázala představit, jak bych mohla strávit týdny mimo civilizaci. ale asi stárnu a ma to poslední dobou naopak.

      Vymazat
  3. - raj !

    ale videt jist ofelii ovesnou kasi na pobrezi by byl nadpozemskej zazitek .)

    OdpovědětVymazat
  4. Oj krásnajs, oj nádhera! Pochruchňával si samou radostí (nebo tak nějak to v té Alence je).
    Děkuji za ranní článkové pohlazení. To málokdo dělá (a mě už neba číst pořáddokola o tom, jak je ívl nosit rejoicky a kdo si konečně koupil ten super novej trend, stejně jako dvacet bloggerů předtím a čert vem, že z toho trčí nitě a kambodžská pracovnice u toho omdlela vyčerpáním, hlavně že jsem kůl, aspoň teda po dobu pár měsíců).
    Tohle mě plně uspokojilo (po vizuální, obsahové i hudební stránce).
    Navíc teď můžu jít v chumelenici přemýšlet o tom, co pro mě znamená město a co "venku" a kde chci být. Mám na přemýšlení ještě třičtvrtě roku bez sousedů, v odlehlým opuštěným lomu, v malé chatě (ale s wifi!), než se zase budu muset rozhodnout, kam se vrtnu dál. Jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak se člověk dostane na třičtvrtě roku do chatky v opuštěným lomu (s wifi)? to zní jako kočičí (alespoň můj teda) sen.
      a děkuju. nás honění trendů taky znechucuje.

      Vymazat
    2. Musíte v ty sny věřit a ono to jednou přijde. Možná to nebude tak idylické jako v tom snu, ale darovanému koni na zuby...
      Moje hozená rukavice byla nechat se zaměstnat v neziskovce, která se stará o revitalizaci lomu. A tak tady bydlím a pracuju, vztekám se a skáču štěstím, padají tu kameny a lidi, starám se o stádečko zvířat a kočka mi porodila do skříně... No, hlavně teda sbírám ty životní zkušenosti :)

      Vymazat
  5. s tymto postom sa maximalne stotoznujem, velmi ma potesil a vyvolal vsetky krasne spomienky, vdaka :)

    OdpovědětVymazat