25. 10. 2012

letní vídeňský eco-shopping

double 4double 3

Prohlížím si fotky z letní Vídně (už zase) a dýchá na mě léto a slast aktivního nicnedělání. Dojde mi, že prázdniny už dáááávno skončily  a  léto je jenom sen. Třeba si můžete se mnou zavzpomínat na svoje léto a na svoje prázdninový cesty a možná vám to udělá stejně dobře jako mně.
Dneska to tedy není úplně sezónní, jelikož je ale recyklace tématem stále aktuálnějším, je nejvyšší čas tu o ní zase promluvit...

IMG_4896IMG_4895
double 1IMG_4907IMG_4618IMG_4901IMG_4620

Yppig eco showroom je opravdu spíš showroom než obchod, mají totiž pravidelně otevřeno asi jen jeden den v týdnu, jinak je to na domluvě nebo na náhodě (hádejte, co z toho byl můj případ). Nabízí tu pouze věci recyklované a up-cyclované, především značku Milch, za kterou stojí ve Vídni známá persona Cloed Priscilla Baumgartner, která je taky spoluzakladatelkou festivalu nezávislý módy a designu Modepalast.  Každý měsíc tu navíc poskytne prostor i nějakému mladému začínajícímu designérovi.
Kromě toho je celý projekt propojený s místní komunitou, a to nejen tím, že většina šatů, triček, čepic a košilek byla v předchozím životě v šatníku nějakýho vídeňskýho rezidenta. Nejenže se oblečení vykupuje z charity, Milch navíc spolupracuje s neziskovkou Volkhilfe  při následném up-cycling procesu. Tahle charita pomáhá sehnat zaměstnání  lidem, kterým se práce shání těžko. Mezi tyhle znevýhodněný skupiny patří například imigranti, senioři, lidé, co právě vyšli z vězení a dlouhodobě nezaměstnaní. Recyklace pro Milch tak může být jejich cestou k "normálnímu" životu a plnohodnotný práci.

Tohle se nám kočkám děsně moc zamlouvá. Nejde nám totiž jenom o to, aby věci dobře vypadaly, ale i o myšlenku, koncept, sociální projekt za tím. Eko je pro nás mnohem víc než módní pojem. Myslíme, že je to nevyhnutelná cesta, nejen alternativa pro pár hipíků. Cloed je v tomhle směru inspirativní podobně jako třeba britská designérka a vlivná fešn insajderka Livia Firth (jo, má za muže toho herce); obě přesvědčují ostatní designéry ať vsadí na biobavlnu, fair trade, ekomateriály a up-cycling. Navíc, a to je taková moje úchylka, Milch má neodolatelně pánský šmrnc. Při bližším zkoumání je poznat, že se tu přešívají zejména pánský oblekový kalhoty, saka a košile, a to hlavně na oblečení pro holky. To všechno dohromady nás baví, i když krásný šaty za 120 euro jsem si  tehdy bohužel nemohla dovolit. Byl to tedy v mém případě zase jenom window shopping.

double 5IMG_4534

...možná vám tyhle šperky ze starejch bicyklovejch součástek přijdou už trochu ohraný, na bikesexual se mi ale líbilo, že zdaleka nejde jen o výrobu recy doplňků, ale napojení na celou škálu sociálních aktivit. pořádají workshopy, kde vás samotné naučí  vyrobit  si z nepotřebných komponentů něco užitečnýho (ehm, třeba šperky). netrvají na copyrightu,  svůj um rádi předávají dál a šíří tak DIY principy mezi širší veřejnost.
seženete také na Yppenplatz, naproti Yppig eco showroomu - v Antiku u Oskara, o kterém jsem psala třeba tady

IMG_5118
IMG_5111
IMG_5117

PARK concept store byl jedním z těch míst, ze kterých jsem opravdu viděla jenom vitrínu. Neděle je prostě svátek a všude je zavřeno. Anne Demeulemeester a Maison Martin Margiela jsem tam tak okukovala jenom z ulice. Stejně to ale nebyl up-cycling, bůhví kde to šijou, atd. Zas tak zajímavý to tím pádem nebylo.

prý tu budou kočky brzy vzpomínat na jiný cesty, tak už jim konečně uvolním místo...

2 komentáře:

  1. doporučuju ještě https://www.facebook.com/glanzundgloriasalon http://www.steinwidder.com/ showroom několika značek také zaměřených na eco a recyklaci materiálů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc za odkazy, Hanko.
      kočky ♥ informovaný návrhářky.

      Vymazat