12. 10. 2012

dívka s perlou

IMG_0798

Miroslav Sabo prý četl Girl with a Pearl Earring, román Tracy Chevalier vyprávějící fiktivní příběh o dívce, která se stala modelem stejnojmenného Vermeerova obrazu (pokud jste nečetli knížku, určitě jste alespoň viděli ten film se Scarlett a Colinem, žejo) a moc se mu to líbilo. Na jaro a léto 2013 se tak nechal inspirovat vlámským malířstvím 17. století. Navrhl jednoduché šaty a kostýmky převážně z taftu, saténu a hedvábí a to v nádherných barevných odstínech, pohrál si s objemem a hlavně: nezaponměl ani na ty náušnice!

Zrodila se tak další povedená kolaborace poslední doby: Miroslav Sabo a designérka šperku Nastassia Aleinikava. Nastěnka vytvořila parádní kousky z cedrového dřeva a abachi (z toho se prý jinak staví sauny), doplnila je perlami a stříbrem. Společně s šaty vypadají naprosto dokonale. Navíc jsou prý mnohem lehčí než by člověk čekal.

Přehlídku doprovodila hudba Philippa Glasse, kterou si Miro sám vybral. Interiér kostela  ladil s barokními tvary šatů a Veronika Ruppert se pod vlivem toho představení tvářila zasněně, jako nějaká dívka z obrazu. Zase to byla móda plná emocí, móda jako radost z krásy (když je móda jenom o hadrech, tak nás fakt nebaví).

Miro je teď na stáži u Rafa Simonse, kreativního ředitele módního domu Dior, kterýho děsně obdivuje. Do Antverp odjel krátce poté, co svojí kolekci na Designbloku odprezentoval. Právě asi sedí u Rafa v ateliéru a nám tu na něj zůstala tahle pěkná vzpomínka...

IMG_0780
IMG_0778
9UhSsk82yiQ
detail náušnic inspirovaných Vermeerovým obrazem Dívka s perlou (dřevo: cedr a abachi, stříbro a perly) 
photo courtesy of Nastassia Aleinikava (foto pracovní, nikoli oficiální)

IMG_0766
1IMG_0757IMG_0731IMG_0734IMG_0753IMG_0768IMG_0800IMG_0739

3 komentáře: