26. 9. 2012

vločky z dreftu

IMG_9220Untitled 2

Zní to poetičtěji než si daná situace zaslouží. Dreft Fashion Week se svým více než poloprázdným programem a troufalým mottem "there is only one fashion week" považujeme my kočky za špatnej vtip. Podle nás je Dreft podivná a zbytečná akce s nejasným cílem. Pro koho byl vlastně určený a koho, vyjma sponzorů,  chtěl prezentovat? Nabídka luxusních butiků nás, zcela upřímně, nezajímá (a navíc by tahle složka rozhodně neměla být hlavní náplní fashion weeku) a práci studentů z Umprumky jsme viděly už na klauzurách. Proklamovaná podpora český módy tak vyznívá dost alibisticky. Premiérově nepřinesl Dreft skoro žádnou kolekci, teda pokud skutečně nepovažujeme za hlavní star český módy lovkyni kožešin Ivanu Mentlovou, jak se nám organizátoři a nepochopitelně i časopis Dolce Vita snaží vnutit (mimochodem, neotřesitelnou podporou týhle divný akce to u mě DV celkem prohrála). Jakmile začne v módě převažovat důraz na luxus a status na úkor kreativity a designu, dělá se nám nevolno. A z kožešin ještě víc.

IMG_9214

Na Dreft jsem se vydala sama, a to na skvělou Jindru Jansovou. Letos na Umprumce vytvořila nejlepší diplomku a od organizátorů Dreftu získala černou kartu, tedy možnost prezentovat svojí kolekci Basic na tom jediným fešn weeku. Pro Jindru jistě skvělá příležitost, organizátorům Dreftu ale myslím poslouží ještě víc: můžou si aspoň připsat k dobru, že když tahle talentovaná návrhářka začínala, byli u toho.

IMG_9142Untitled 5Untitled 6IMG_9222Untitled 4

Bavilo mě sledovat, jak se na mole kolekce postupně rozvíjí, od úplně jednoduchých, základních forem ke komplikovanějším kabátům. Ty byly zvlášť nádherný. Přehlídku myslím trochu pokazila unylá hudba i choreografie a zvláštní  rozptýlený světlo, díky kterýmu bylo vidět stejně dobře na blogerky jako na modelky (možná to byl záměr, který ve svém diletantství nedokážu docenit).

IMG_9225
IMG_9226
IMG_9223

Po přehlídce jsme se všichni rychle zdekovali, protože v prostoru vypukl "koktejl pro bloggery" (aha, proto jich na přehlídku přišlo tolik). Říkám si, jak to, že mě nikdo nepozval, žejo, slavnou pípilotu? Samozřejmě jsem pak probrečela celej večer a slzama promočila  i svůj Dreft časopis (asi to měl být katalog), který svojí vysokou informativností připomíná  novinový plátek z loňskýho PFW z Pařížský (pamatujete?). Lehká nostalgie tu na mě ale přece padla, zastesklo se mi totiž po letošním Prague Fashion Weekendu. Viděla jsem zas některý známý tváře, na mole i v hledišti a připadala jsem si děsně důležitě.Tahle dreftová vločka tak byla hořkosladká.

IMG_9131

Vklínit DFW mezi PFW (od kterýho se díky nový koncepci po právu hodně očekávalo) a Designblok (s etablovanou a populární akcí neradno soutěžit) evidentně nebyl úplně dobrej nápad.  Upozornit na sebe nepovedeným mottem taky ne. Doufám, že příští rok Dreft věnuje ty peníze na jinou "dobročinnou" aktivitu než na podporu předraženejch butiků v Pařížský  a dělání rádoby luxusní módní akce, ehm, tý jediný v Praze, žejo.

IMG_9125

Instalaci pop-up stóru na Umprumce v rámci DFW vytvořily holky z MU.  I když byl oproti pravidelným VŠUP SHOPům o něco menší, daly se tu samozřejmě najít krásný věci (Oldschool, Monika Krobová, šperky od Nastassie Aleinikavy, boty od Zuzky Serbák, atd.). Akorát ty štendry z větví, který jsme všichni viděli asi stokrát na všech možnejch pop-upech, výstavách a blozích, jsou už trochu nuda. Každopádně, nebejt tý Umprumky a jejích vlastních nápadů (všup shopy se tu konají pravidělně), Drefťáci by snad nevymyseli ani tohle.

IMG_9101
IMG_9108
IMG_9096
IMG_9093IMG_9085IMG_9084IMG_9082IMG_9124
IMG_9094IMG_9121
IMG_9099IMG_9079IMG_9107IMG_9077IMG_9113IMG_9073
IMG_9105IMG_9104Untitled 1

P.S. uvědomuju si svou dnešní jedovatost, někdy se toho ale v člověku  nahromadí nějak moc a nemá prostě cenu mazat  med kolem huby všem, jenom proto, že se údajně snaží pozvednout českou módu. jak jsem slibovala dřív, vrátím se tu ještě jednou  k Prague Fashion Weekendu, protože se mi po něm fakt malinko stejská. jestli chcete vědět proč, sledujte nás v příštích dnech!

IMG_9071

6 komentářů:

  1. Skvely report! a se vsim souhlasim! Je to tvoji holcicka na posledni fotce?

    OdpovědětVymazat
  2. viac nez sympatizujem s nazorom)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za příjemný "výcuc" z akce, mimochodem ta tvoje fotosbírka má krásný barvy. Napíšeš mi, prosím, kdo je autor těch vrstvenejch barevnejch rukávů mezi botama a Jackem Londonem? Díky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rádo se stalo. autorkou je studentka Kristýna Nováková, která si ráda hraje se skládáním barev.

      rozhovor s ní si můžeš poslechnout třeba tady v Modeschau

      http://www.rozhlas.cz/radiowave/modeschau/_zprava/awkward-collection-skladani-barev-kristyny-novakove--1078210

      Vymazat