4. 7. 2012

liščí světélkování



Dneska si můžete vyrobit liščí bludičku, abyste se v noci nebáli.
Jestli ale nejste moc šikovný a budete používat výmluvy jako "NEMÁM ŠICÍ STROJ......NĚKDO MI SEBRAL NŮŽKY A NEDAL JE NA SVÝ MÍSTO.........KDE MÁM ASI TAK SEHNAT KUS PLÁTNA......POLŠTÁŘE DOMA NEMÁME A IKEU NENÁVIDÍM.........VŮBEC NEVÍM, KAM ZMIZELA TA OČÍČKA – JEŠTĚ PŘED CHVÍLÍ TU BYLA," atp., dám vám jeden super typ. Zvířátko se světýlkama si můžete udělat taky ze starých plyšových hraček. Stačí je jen pořádně natřít škrobem a pak ve spodní části rozpárat a vyndat část výplně. Místo výplně pak už jen vložit světýlka a už nebudete bloudit.
Jo a ještě jedna rada. Opravdu byste měli používat led světýlka - tolik se nezahřívají. Jinak by vám hrozilo vyhoření a opovažte se to pak svádět na nás :-)

budete potřebovat:
dva druhy materiálu (ideálně bavněné plátno) o velikosti cca 30 × 40 cm a kontrastní materiál menší cca o velikosti cca 20 × 20 cm. Výplň z dutého vlákna (ideálně z Ikea polštáře), škrob v prášku (unipret) nebo tekutý škrob, štětec, nůžky, jehlu a nit, špendlíky, korálky na zdobení, korálky na očíčka, led světýlka do zásuvky nebo na tužkovou baterku.

1. Vystřihnete si dílky dle následujícího obrázku:



 2. Jestliže si budete přát mít ocásek lišky dvoubarevný, našijte na konec obou dílků ocásku kontrastní materiál (kontrastní předěl kousek zahněte a pak prošijte).

4. Takto připravené díly ocásku položíme lícovou stranou na sebe, zašpendlíme a po obvodu prošijeme kousek od okraje s vynecháním otvoru ve spodní části.
5. Aby špička ocásku byla opravdu špičatá, odstříhnu před obracením ze špičky přebytečný materiál.
6. Ocásek obrátím z rubu do líce a vycpu ho výplní. Na chvíli ho odložím, než si připravím celé tělo lišky.
 7. Přední část tělíčka můžete ozdobit třeba nažehlovacími kamínky nebo našítím korálků.

 8. Teď si připravím ouška. Položím si dva dílky na sebe, tak aby lícová strana byla uvnitř a prošiju je stejně jako ocásek po obvodu/obou delších stranách s vynecháním spodního otvoru.
9. Ouška pak obrátím na lícovou stranu a trochu vycpu výplní z dutého vlákna, aby lépe držela.
10. Teď se pustíme do hlavičky. Ty dva divně tvarované dílky na sebe dáme zas tak, aby byla lícová strana uvnitř a sešijeme po té dlouhé straně.
11. Pak dílky rozevřeme a pokusíme se vyšpendlit bradu. Špičatější část všech dílků by tak měla tvořit čumáček.
12. Jakmile mám bradu přišpendlenou, můžu ji zas kousek od okraje prošít.
13. Čumáček pak obrátím na lícovou stranu a kouknu se, jak to lišce bude slušet, až jí přidělám i ouška :-)
14. Teď ke hlavičce přišiju ouška a ke spodní straně brady přední díl tělíčka tak, abych měla celou přední část lišky připravenou před finálním sešíváním. Díly sešívám vždy tak, aby lícová strana dílů ležela na sobě.
15. Teď nás čeká nejtěžší fáze. Budeme sešívat všechno dohromady včetně vycpaného ocásku.
Přední část a zadní část položíme na sebe lícovou stranou a prošpendlíme. Ocas přišpendlíme v dolní části bočního švu - musí směřovat dovnitř, ven kouká jen část za kterou ho budeme přišívat. Šijeme zas kousek od okraje a vynecháme spodní část tělíčka.
16. Po sešití celou lišku obrátíme z rubu na lícovou stranu a vycpeme výplní.
17. Přišiju korálky jako očíčka.
18. Lišku máme hezky skorohotovou. Teď je potřeba ji naškrobit. Rozmícháme si v mističce práškový škrob s vodou a poctivě natřeme štětcem celé zvíře.
18. Po zaschnutí škrobu materiál vypadá skoro jako nějaká tvrdá krusta. Vyndáme trochu výplně a dáme do tělíčka světýlka. Liška pak může sloužit jako světlo na nočním stolku.
Dejte vědět, jak vám to šlo.....

P.S. inspiraci na tohle DIY jsme našly tady.

4 komentáře:

  1. Lištička prouhatá pěkná - ale mohly jste z ní při té inspiraci udělat aspoň kočku .)

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, to je fakt. Teď už ale nemám čas, tak jdu nějakou vykuchat a naškrobit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jes! to mě bude ba! díky, díky!

    OdpovědětVymazat