15. 6. 2012

férová etiopská móda


fikir 13

Na módních přehlídkách mě vždycky  nejvíc fascinovalo to,  co se děje v zákulisí. Nemůžu si pomoct, ale backstage momentky zachycující modelky v jejich přirozenejch pózách - jak spolu štěbetají nebo nervózně kouří během čekání a příprav - se mi vždycky zdály přitažlivější než ta dokonalost na mole. Stejně tak mě vždycky zajímalo, co se za těmi krásnými šaty skrývá, kdo je navrhl a ušil, prostě ten příběh.  

Copy of IMG_3666

Mohlo by se zdát, že šaty od návrháře jsou vlastně vždycky fér, protože nejsou vyrobený ve sweatshopu. Nejde ale jenom o krejčovskou práci samotnou, zajímat by nás měl i původ látky, se kterou návrhář pracuje. Tak například v Etiopii stále vyrábí velkou část tradičních tkaných látek děti. Mladá etiopská fashion designérka Fikirte Addis, původně dětská psycholožka a sociální pracovnice, se rozhodla s dětskou prací v módním průmyslu zatočit. Vlastním příkladem vede ostatní návrháře k tomu, aby nakupovali látky jen od dodavatelů, kteří ve svých tkalcovnách děti nezaměstnávají.* Díky spolupráci s kampaní Stop dětské práci - je lepší chodit do školy společnosti Člověk v tísni se jí podařilo v etiopský společnosti prolomit tabu, kterou téma otrocký práce dětských tkalců  představuje.

*o konkrétních změnách k lepšímu si přečtěte na webu Rozvojovky společnosti Člověk v tísni nebo v rozhovoru s Fikirte na novinkách.cz 

fikir 10
vlevo Tereza Porybná, která během svojí etiopské mise propojila  aktivistickou návrhářku Fikirte Addis s kampaní Člověka v tísni, vpravo Fikirte Addis

Přehlídka Fikirte Addis v pražský Lucerně proběhla při příležitosti Světovýho dne proti dětský práci, tedy 12. června.  Zaskočilo nás, že na světě je k práci nuceno až 215 milionů dětí. To je dost silný kafe i pro antropo-pesimistky z 11 koček. Blbý na tom je hlavně to, že když vám děti šijou nový tričko nebo na plantáži sklízej kakaový boby, nechodí do školy a nemají tak prakticky šanci vymanit se z chudoby, do který se narodily. Na rozdíl od nich máme my možnost volby. Můžeme nakupovat férově a ptát se po původu našeho oblečení (kafe, čokolády...). Nebo to můžem všechno vyignorovat a zůstat cool a nad věcí. Je to na nás.

IMG_3788
fikir 6
Copy of IMG_3782
Copy of IMG_3647

Copy of IMG_3716
Copy of IMG_3543
fikir 3
Copy of IMG_3564
Copy of IMG_3624
fikir 12
Copy of IMG_3847
Copy of IMG_3649
fikir 1
Copy of IMG_3646
Copy of IMG_3888
fikir 8
Copy of IMG_3748
Copy of IMG_3618
Copy of IMG_3935
Copy of IMG_3579
Copy of IMG_3743
Copy of IMG_3736
Copy of IMG_3577
Copy of IMG_3737
Copy of IMG_3920

chcete-li vědět víc, zapište si za uši:

web Rozvojovky 

+ dvě stránky nevládní společnosti  Na Zemi, která propaguje fair trade
Ušili to na nás 
Fairtrade

Copy of IMG_3890

3 komentáře:

  1. Krásný fotky u okna. A ty látky jsou překrásný. Návrhářce aktivistce fandím a píšu si za uši.

    Marta

    OdpovědětVymazat
  2. to je nádhera... daly by se ty šaty někde sehnat? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj,
      myslím, že skoro všechny se po přehlídce vyprodaly, ale je možný, že sem letos Fikirte zase přijede :)

      Vymazat