5. 5. 2012

Klíčení

IMG_9214

Jsme sice tak trochu arogantní blog, neustále se vám však za něco omlouváme. Všimli jste si? Tak například já. Už pěkně dlouho mám v plánu napsat o anarchistickém časopise pro děti Klíčení. Než jsem stihla něco připravit o prvním čísle, vyšlo druhé (vzhledem k tomu, že se jedná o čtvrtletník, je to celkem dost trapas). Plánu jsem se ale nevzdala, protože se mi ke Klíčení přimotal i první máj, přesněji řečeno, já jsem se přimotala k němu.

IMG_8176

Původně jsem toho dne vůbec neměla být v  Praze, ale na strašně zábavné rodinně-přátelské chalupářské oslavě (nebo tak nějak) a se svou aktivní účastí na  oslavách svátku práce, protestech a případně ani divokejch líbačkách pod rozkvetlými stromy jsem vůbec nepočítala.  Zábavný sjezd však na mě byl až příliš  společensky náročný, a tak jsem na prvního ráno dezertovala vlakem do Prahy (utvrdila jsem se v tom, že jsem naprostej asociál a nesnáším rasisty maskovaný za "slušný lidi od vedle", který používají slova jako "černohubky" v době, kdy u nás jiný "slušný lidi od vedle" pochodujou ulicema a volaj po pogromech).  Krásně osamocená cesta vlakem, uskutečněná navzdory vyšším plánům, ve mně probudila pocit svobody a v tomto rozpoložení jsem znovu sáhla po dětském časopise Klíčení a ještě jednou jsem si ho celý přečetla.  Můj verdikt je jasný: jedná se nejen o nejlepší, ale i o nejkrásnější časopis pro děti, který u nás seženete.  

IMG_9227

Časopis vydává Československá anarchistická federace a navazuje tak na tradici stejnojmenného periodika pro děti, které za první republiky vydával legendární anarchista Michael Kácha. Pokud vím, jedná se u nás o jediný dětský časopis bez inzerce. Můžete namítnout, že místo reklam cílených na děti, podbízí časopis dětem antiautoritářskou, antikonzumní a utopistickou ideologii. Mně spíš připadá, že vybízí děti (a dospělé) k zamyšlení nad tématy, se kterými se děti běžně ve škole nesetkají (kdo z vás třeba slyšel o Zapatistech?) a pojednává o těžkých sociálních tématech bez té otravné blahosklonnosti "vyspělého a civilizovaného" světa. Navíc je jeho cílem zapojit děti do tvorby časopisu podle zásady "děti dětem" a tohle "anarchistické" volání po společném díle a působení "zdola" je mi nesmírně sympatický. 

IMG_8173
IMG_9218
IMG_8174
                                                                  autorka omalovánky s tematikou Food not Bombs má tenhle skvělej lesní blog

Mně se právě líbí, že  Klíčení je antikonzumní alternativou, vede děti k principům solidarity, otevřenosti při vnímání jinakosti,  zájmu o sociálně slabší, ekologickému uvědomění a angažovanosti. Na dnešní společnosti (a na mně samotné) mě totiž nejvíc vytáčí ta všudypřítomná lhostejnost a rezignovanost - jsou nám ukradený lidský práva (pokud nejsme zasaženi my sami), je nám jedno, jak se k nám dostane jídlo, co máme na talíři a jelikož chceme jet podle trendů, nosíme oblečení, který vyrobili novodobí otroci. Žijeme si (dobře, tak žiju si...) v ulitě, utrpení a chudoba mi připadají vzdálené a přitom tu máme romský ghetta, lidi bez domova a rodiny na hranici chudoby. Říkám si někdy, co je mi po nich, stejně nic nezměním. Chtěla bych ale, aby moje děti smýšlely jinak, aby byly uvědomělejší a bojovnější než já. I proto mám z Klíčení velkou radost, i když je mi jasný, že hlavně příklady táhnou a sebelepší časopis z vašich dětí aktivistu asi neudělá. Ve vlaku si ještě říkám, že je jen škoda, že pro opravdu malé děti, jako jsou ty moje, tu toho není víc.

double kliceni.bmp
IMG_8168
Po krásný provomájový cestě vlakem potkávám na Hlaváku bandu nácků s práporama a dochází mi, že je vlastně May Day. Spontánně se tak rozhoduju připojit k anarchistickýmu průvodu Prahou. Málem jsem dostala od DSSS flaškou po hlavě, ale jelikož naší zbraní je solidarita, nic jsem po nich nehodila zpátky. Potkávám jednoho kamaráda a ten mi říká, že Klíčení je super, ale přijde mu dobrý spíš pro dospělý. Potkávám jinýho kamaráda, kterej mě seznamuje s šéfredaktorkou Klíčení. Mezi stydlivými úsměvy jí stačím jenom zběžně pochválit, nic víc, protože člověk musí na protestních průvodech chodit rychle rychle rychle jménem zákona

IMG_8170

Klíčení seženete například v Rekomandu (na seznam prodejen se podívejte sem)

4 komentáře:

  1. výborný článok :) musím si zistiť či sa dá nájsť aj na Slovensku

    OdpovědětVymazat
  2. Holky, děkuju, tohle je mi tááák blízký... mňau.

    OdpovědětVymazat
  3. Sice nemám žádný děti, ale můžu dělat že jo a pak ho doma přelouskat:)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkujeme za přízeň a doufáme, že malá čtenářka z fotografií bude v příštím čísle přispěvatelkou. Obrázky, texty, jakékoli nápady lze posílat na adresu kliceni[a]csaf.cz, na stejné adrese si můžete časopis objednat.

    Redakce Klíčení

    OdpovědětVymazat