17. 3. 2012

patrick & maude

jedna z jedenácti má dneska narozeniny. sluší se, abych jí trochu představila. nosí kožich (a narozdíl od lidí v něm vypadá skvěle), jmenuje se Maude. a jsou jí celý dva roky. 
a já nemám nic lepšího na práci, než jí mučit zelenou mašlí kolem krku a pokoušet se (celkem marně) zachytit jí in flagranti s lahví třikrát destilovaný irský.


bydlím v ulici s nechutnou 'best & biggest in prague' irskou hospodou. včera večer jsem šla na nákup a byly vyprodaný všechny irský whiskey i ginger ale. docela mě to naštvalo, protože právě na to jsem měla zálusk. a nechápala jsem.  ale pak mi došlo, že dneska je Lá Fhéile Pádraig, st. patrick's day.
jak to tak bývá u většiny svátků, původně oslava nábožensky motivovanýho aktu slouží jako skvělá záminka pořádně se ...posilnit alkoholem, zhulákat, natankovat, nadrat, namazat, zmrskat,  picnout, máznout, udělat si náladičku, mít přikoupeno atd (za rozšíření slovní zásoby i obzorů už po několikáté díky prof. Phdr. Aleši Klégrovi a jeho neuvěřitelné publikaci Tezaurus jazyka českého).  nebudu si hrát na falešnou moralistku; oslavovat příchod tajpka na ostrov plnej 'barbarů' a vysvětlovat jim na jetelovým lístku jak je to teda s tou svatou trojící, je podle mě tak na stejný intelektuální úrovni jako počítat, kolik guinessů vás dostane pod stůl. jen tak pro zajímavost jsem se dočetla, že se z dne svatýho patrika stal festival v roce 1996. o rok později se oslavy rozšířily na tři dny, v roce 2000 byl festival čtyřdenní, od roku 2009 pětidenní s milionovou návštěvností. třikrát hurá konzumu.

náhodou se ale tak nějak sešla moje aktuální obsedantně kompulzivní posedlost irskem se dnem svatýho patrika a touhou uvařit si něco exotickýho a vzešly z toho hned dva recepty a mixtejp, aby mi to vaření šlo pěkně od ruky. jednak jsem neměla tušení, že zelí může bejt neuvěřitelnej upgrade štouchanejch brambor, a pak taky že v irsku, který má o polovinu míň obyvatel než česká republika, je tolik skvělejch začínajících kapel. 


arán sóide
...je prostě irskej chleba. jako většina cizích chlebů se od toho českýho dost liší. já jsem tradiční verzi s podmáslím po vegansku prznila sojovým mlíkem a je to vynikající. 2 hrnky pšeničný chlebový mouky, 2 hrnky celozrnný pšeničný mouky, od oka drcený ovesný vločky a rozinky, špetka soli, lžíce kypřícího prášku a tolik sojovýho mlíka, aby těsto mělo tu správnou chleboidní konzistenci. v podstatě jsem okopírovala tenhle recept z blogu happy herbivore


colcannon
...jsou zase takový obyčejný šťouchaný brambory po irsku. oproti tomu, co běžně považuju za variaci štouchaných brambor, se zásadně liší vylepšením v podobě zelí nebo kapusty. sama jsem šla do zelí, mám ho prostě radši, brambory jsem navíc nechala ve slupce. zatímco jsem vařila na kostičky nakrájený brambory, na lžíci margarínu (nevěřím, že existuje něco lepšího než alsan) jsem smažila pokrájenou jarní cibulku a zelí (zhruba tak stejně jako brambor). po změknutí zelí jsem přidala brambory, tymián, sůl, pepř, sojovou smetanu a šťouchala až do kýžené konzistence. s kostičkama uzenýho tofu to chutná víc než božsky. 'normální' štouchaný brambory si už asi nikdy nedám.

teď už jenom naučit se irsky. 

p.s.: bonbónek na závěr pro milovníky whiskey porna:  jak se dělá poitín. trochu to zavání diy projektem, co, ido?

12 komentářů:

  1. Ono totiž nic lepšího než ALSAN není :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný díky:-)A kočce přeju vše nej:-) mňam mlask Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Kočičce všechno nej:) Ty brambory vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
  4. Ten chleba! A ty brambory! Tak to vidím tak, že se vrhnu brzo do vaření.
    A ten výčet ožíracích výrazů mě dostal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten tezaurus je vážně neuvěřitelná studnice výrazů. nestačila jsem se divit, co všechno jsem našla třeba u hesla 'kopulace'...

      Vymazat
  5. Uf, já si tak sním o jídle a krásné němé thajské otrokyni, prohlížím oblíbené blogy... Asi si pořídím kočku a naučím se vařit. Raději už nebudu dodávat nic dalšího. Po náročném dni mne napadají věci ne zrovna veřejně publikovatelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se taky občas musím nutit k autocenzuře. ale komentáře my necenzujueme nikdy, takže klidně směle do toho

      Vymazat
  6. Ty jich máš doma 11? Kočky miluji a fotky vypadají dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel, jenom dvě. Maude není zrovna přátelská, co se jiných koček týče...
      a díky!

      Vymazat
  7. vše nej Maude, Lišák zdraví prej!

    OdpovědětVymazat