21. 2. 2012

špekatý úterý


hm… vypadá to, že se kočky snaží o 1106, aby každý všední den odvšednily: byly tu líný pondělky a jiné výstřelky. já, chlupatý kocour, mám šeď docela rád, tedy byl bych radši, aby život můj byl šedší (podle vzoru staré švédské lidové: „v pondělí si válim šunky, v úterý zas chytám lelky, středa – to se courám venku, čtvrtek by stál za myšlenku, v pátek dělá se, co chce, v sobotu je týden u konce!“)

nicméně, co má společného každoroční švédský hedonistický svátek zvaný „špekatý úterý“ (fettisdagen) s výše uvedenou sýkorkou? vše a nic. nejvíc asi, že obojí má v sobě nějaký druh tuku (v severských krajinách se tento něžný ptáček zove lojový vůl). a obě jsou to všední bytosti – avšak tím neméně krásné.

dřív mě vždycky sralo, jak české zákusky vypadají hezky, ale chutnají odporně – všude samý bílkový sníh a tuny cukru. avšak žemlička – toť něžná duše jedné z dříve zmíněných bytostí. (už víme, že sýkorka má duši lojovo-volí.) smyslem žemličky a "tučného úterka" je nabrat špeky, aby tělo v tom mrazu a nevlídnu nepošlo (podle vzoru: tlustý budou hubený, hubený studený a u mrtvých na barvě kůže nesejde). prostě když máte depku, pořádně se napchejte něčím dobrým: žemle tvá tě vyléčila, chocolate makes you happy, atd…


recept na 14 WTFnejlepších veganských žemliček:
(pro 1-7 osob; záleží na kvocientu míry beznaděje/osobu před konzumací)

žemličky:
25g (kostka) droždí
3dl ovesného mléka
1dl cukru
75g margarínu/kukuř. oleje
špetka soli
2 lžičky mletého kardamomu
cca 9dl hladké mouky

náplň:
150g marcipánu
kůra z 1 bio citrónu, trochu citrónové šťávy
(1dl malin mražených, nemusí být)
1-2 lžíce oves./soj. mléka
4dl sojové/oves./rýž. šlehačky
½ lžičky vanilky nebo 1 vanilkový cukr

1. rozpusťte margarín a smíchejte s mlékem, nechte zchladnout (asi 37°C).

2. v jiné nádobě rozdrobte droždí a přidejte kardamom, cukr, sůl, zalijte margarínem s mlékem. zamíchejte do tekuta. postupně přisypávejte mouku a začněte hníst. bude-li těsto moc tekuté, můžete přisypat víc mouky. hněťte dokud těsto nebude hladké, a pak ještě minimálně 10 min. nechte kynout v pokojové teplotě asi 30 min., než těsto zdvojnásobí objem.


3. po vykynutí si těsto rozdělte na 14 kousků (nebo i víc, chcete-li, jako já, mít žemličky maličké), a urolujte z nich koule, které pak vysázíte na plech. myslete na to, aby žemle měly dost místa, budou totiž kynout do dvojnásobné velikosti.
4. nechte žemličky kynout v pokojové (min 17°C) teplotě asi hodinu, nebo i víc, prostě by v okamžiku zasouvání do trouby měly být dvojnásob velké než na začátku. (jinak nebudou nadýchané!)
5. v průběhu kynutí si můžete předpřipravit šlehačku – hezky vyšlehat s vanilkou do nadýchaného krému. a zvlášť náplň: do misky nastrouhejte citrónovou kůru spolu s marcipánem (také nastrouhat), přilijte trochu citrónové šťávy, sojového/oves. mléka (cca 2 lžíce), pár lžic cukru (podle individuální chuti) a lesní ovoce, chcete-li (není nutné). z toho celého udělejte kašičku, jako mateří.


6. pečte v nižší části trouby na 220° asi 10-15 min, podle barvy (zlatavý karamel, nikoliv doutnající uhel). vyjměte žemle z trouby a nechte je vychladnout na roštu.
7. po vychladnutí skrojte z žemliček „čepeček“ a lžící vyjměte střídku tak, aby žemličky zůstaly duté, avšak neporušené. střídku vyvrhněte do mateří kašičky (5.) a důkladně rozdrobte, rozmělněte a rozmíchejte.


8. naplňte žemličku kašičkou.
9. navrch přidejte vanilkovou šlehačku.


10. čepeček a cukříček. + alespoň na hodinu do lednice (tento krok je nejtěžší, poněvadž není o pekařském umění, ale o trpělivosti).


extra tipy: těsto nemusíte spotřebovat najednou, ale můžete po kroku 2 část uvrhnout do lednice a nechat jej tam několik dní. na finální ocukrování se skvěle osvědčilo čajové sítko (ikea).


10 komentářů:

  1. To je nádhera!! proč mi jen děláte takové chutě:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to bude krásný úterý. Žemličky si sice upéct nestihnu, ale budu se celý den těšit z pomyšlení na ně a také na sýkorky a přemýšlet o jazyce, který naznám, ale zní tak zajímavě. díky!!!
    Marta

    OdpovědětVymazat
  3. Túto, už na prvý pohľad. lákavú plnku si viem veľmi dobre predstaviť aj v profiterolkách z odpaľovaného cesta :o)
    Díky za inšpiráciu.

    OdpovědětVymazat
  4. Hhmmmmmmm. Vypada uplne vyborne. jako bavorske vdolecky

    OdpovědětVymazat
  5. škoda, že nemám troubu, jen mikrovlnku :( No ale aspoň nebudu tlustá :) Sýkorka modřinka je hezoučká.

    OdpovědětVymazat
  6. obvykle mě sledování obrázků s jídlem (hezkým a dobrým)uklidňuje, ale tohle mě silně zneklidnilo. po našem: toto chcu!

    ...aspoň že tu lentilkovou milku tu mám....

    OdpovědětVymazat
  7. vypadá to lahodně,hned z toho mám hlad! :)

    OdpovědětVymazat
  8. AA... mnam... sěláte mi chutě!!!

    http://goldengrasszn.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. To vypadá skvostně. Škoda, že na koleji nemáme troubu. Teda nějaký trouba by se tu nejspíš našel, ale asi by nepekl.

    OdpovědětVymazat