14. 12. 2011

adventní umňouknutí

blíží se vánoce, svátky klidu a míru...ale znáte kočky - ještě si musí dát nějakej ten předvánoční bitching na uvolnění arogantních kočičích mňoukhormonů.
kočky si totiž nechají zvednout mandle celkem jednoduše. zvlášť tedy jedna z nás. já (ne pipilotti. chápu, že to nemusí být na první pohled patrné, ale fakt je nás víc. sice ne jedenáct, ale taky ne jenom jedna). jen je třeba zabojovat s otupělým a rezignovaným duchem (to možná ty davy na předvánočních ulicích) šeptajícím do ouška, že pokud chce někdo morální úpadek vidět v nedodržení dress codu, tak s tím arogantní kočičí mňoukání moc neudělá.

vysvobozením z letargie pro mě byl rozhovor s benem goldackrem, autorem sloupku bad science na serveru the guardian. bad science je taková jeho snaha vymýtit mediální rychlokvašný senzace podložený rádobyvědou. ben v rozhovoru říká: "People can be snotty about blogs but really, 1,000 blogs getting 400 views each is 400,000 views in total. And that compares very favourably with the mainstream media."
a tak jsem si řekla, že když už mám ten patent na absolutní a jedinou pravdu, blahosklonně se podělím. ostatně módě by se mělo věnovat minimálně stejně pozornosti jako vědě, ne?

dnešní mňoukání má na svědomí tenhle článek od olgy karpecké aka durduin. olga se zamýšlí nad nepostradatelností dress codu na společenských akcích coby vyjádření elementární lidské slušnosti. článek mě donutil se zamyslet, což je fajn. přemejšlení je bezva. ale potom, když si přečtu i komentáře pod článkem, jde na mě tak trochu deprese. chápu, že když už ta naše společnost nějak funguje, měli bysme se podřídit, demokracie je v tomhle ohledu poměrně jednoznačná. a naštěstí ne všechny věci jsou tak vážný jako třeba sociální podpora státu nebo řešení nezaměstnanosti. za zpronevěru peněz hrozí společnost omezením svobody, za to, že si někdo na ples vezme šaty v nevyhovující délce, ho společnost potrestá asi maximálně nějakou tou pomluvou. omezení svobody se nejspíš nebude líbit téměř nikomu, názor ostatních a jejich případné posměšky za zády ale můžou být pro leckoho naprosto bez významu.

nemůžu si pomoct, myslím na to, že pokrok funguje kromě technologie třeba i na společenské úrovni. pokrok se řídí ledasčím. a nemusí být samozřejmě vždycky k lepšímu. ale napadá mě, že třeba před dvěma sty lety bylo celkem nemyslitelný, aby žena ve společnosti ukázala ze svých nohou něco víc než kotníky. před sedmdesáti lety by asi dnešní průměrný letní outfit leckteré slečny vyvolal rozruch, snad i znechucení. vypadá to, že na řadě jsou naháči, u kterých se můžeme znechucovat jejich tělem. na creepy nahý týpky se ale koukat nechcem, žejo. dívat se na něco tak neestetického přece omezuje naší svobodu. můžeme na misky vah položit svobodu toho, kdo se chce obléci libovolně podle sebe, a to, jak to omezuje někoho, kdo se na to musí dívat?
asi se mýlím, ale snad se všeobecně lidská slušnost neposuzuje především podle vhodnosti oděvu, snad lidi nejsou příliš líní na druhý nebo i třetí pohled (nechci být pesimistka, takže doufám, že ne). a na druhou stranu mi připadá, že na koncertu filharmonie se róbou úcta neprojeví hudebníkům, ale ostatním návštěvníkům. jde nám přece o to, abychom nebyli za exoty, aby nás ostatní svorně přijmuli mezi své.

tohle je téma na velkou debatu, a taky mnohem složitější a zahrnující víc rovin než ctění základní slušnosti nebo naopak lpění na tom, že by si každý měl dělat, co uzná za vhodné.
ale my kočky máme takovej manifest (jenom se nám ho zatím nepodařilo sepsat). součástí toho manifestu je, že móda je pro nás zábava. pro seriózní lidi je to třeba divadelní kostým a součást masky. ovšem jak je vidět, my zas tak moc seriózní nejsme a oblečení prostě bereme jako hru. někdy nás hraní baví, někdy na to nemáme moc náladu. někdy si chceme hrát a hlavně u toho bejt v teple, jindy chcem, aby bylo vidět, jak moc nás to hraní baví a že nechápem, když to někdo bere moc vážně a pro tu svojí hru se neštítí věcí jako mrtvá liška. myslíme si, že na počátku 21. století jsme prostě v lecčems jinde, než naši módymilovní předkové.

a bez ohledu na to, co pro nás kočky dress code znamená, si myslíme, že je možná na čase se smířit s minišatama a džínama na plesech, jelikož to vypadá na trend s rostoucí tendencí. vlna ignorance a nevkusu se nezadržitelně řítí vpřed. teda pokud nevznikne radikální odnož fashionistických aktivistů. taky si to představujete - styloví lidé ozbrojení kyblíkama s barvou, kterou se nebojí použít na burany, co to s oblečením na večírek nezvládli? pěkně po vzoru PETA.

na závěr, bota. myslim, že jsem jí našla na blogu s názvem 'disturbing images' - nebo tak nějak. když se tak na tu botu dívám, napadá mě, že společenská pravidla by se měla začít definovat hodně podrobně, aby už na světě nebylo místo pro módní přešlapy a pekla.



...a odteď už jenom cukroví, dárečky, vánočky...fakt.

16 komentářů:

  1. moda je hra....ale všechny hry maj taky svoje pravidla....a tuhle botu bych si neobula ani při sebevětším záchvatu "hraní"....jednak se mi nelíbí, jednak mi prostě přijde jako zabiják klenby
    a jo, asi jsem staromilec (ehm, ale když mi důchodci v mhd smrděj pod nos, tak by se ten výraz dal rychle přehodnotit), ale když jdu do národního a vidim tam spoustu lidí v džínách (a nejsou to jenom český burani, ale i spousta cizinců, aby se zas někdo nepouštěl do sporů o lidech na podpoře á la modní peklo), tak je mi fakt smutno a nepustila bych je dovnitř

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
  2. ale i tak ze samotnýho článku a diskuze trochu zíram a trochu bleju

    OdpovědětVymazat
  3. ja som nič ošklivejšie nevidela :D

    OdpovědětVymazat
  4. článek jsem četla, souhlasím tady s balzu, že i hry mají pravidla,která by se prostě měla dodržovat. na ples nepůjdu v teplákách a na stadion nepolezu v lodičkách... na druhou stranu - ať si to každý dělá jak chce. nicméně jsem se k tomu vyjádřila už u olgy.

    a ty boty jsou vtipné... počítám, že tvůrce to nemyslel vážně.

    OdpovědětVymazat
  5. Bambi, balzu: počítám, že tyhle boty byly ušité ve photoshopu :)

    OdpovědětVymazat
  6. tak doufam, že z něj nikdy nevyskočej na světlo světa=).....i když podobnejch výrobků už jsem viděla dost, akorát ne tolik "pohory stajl":D

    OdpovědětVymazat
  7. môj minimanifest: som za demokraciu a slobodu v obliekaní, proti odsudzovaniu a módnemu snobizmu! rešpekt alebo úcta sa dajú vyjadriť aj inak ako smokingom. keď si ja vyberiem za spôsob sebavyjadrenia svoje oblečenie, neznamená to že aj všetci ostatní to tak musia mať .) a ak si dá niekto šušťáky do divadla, síce mi to neulahodí, ale ani ma to nepohorší. amen :)

    OdpovědětVymazat
  8. můj názor, oproti tomu co jsem psala na Olžině blogu, změny nedoznal... Mám ráda originalitu a jinakost v módě, ale pořád jen do té míry pokud je to v rámci společenských pravidel. Myslím, že nám dávají svobody a prostoru k sebevyjádření dost.

    OdpovědětVymazat
  9. přečetla jsem si původní článek, ale tak nějak jsem se nemohla ubránit dojmu, že její úvahy jsou na můj vkus trochu příliš éterické a proto je moc nepobírám (já nejsem dvakrát éterická osoba, aby bylo jasno)

    pak jsem si přečetla i komentáře a došla jsem k tomu, že to nebude zas až tak složitý, teď se totiž nemůžu ubránit dojmu, že pisatelka je na můj vkus trochu příliš blboučká

    no to je fuk, tak dress code teda, jo ... hm, asi spíš jo ... ale jak jsem napsala i tam, nevkusnej dresscoe vyjde úplně nastejno, jako dresscode žádnej, prostě vždycky to je jen o tom umět se oblíct
    co mi ňák neštymuje je ta ta teorie o tom, že to je projev úcty k hostitely, slušnosti atp ... neřekla bych, dresscode beru jako součást srandy, prostě je tematická akce, dresscode je tedy její přirozenou součástí, bez něj by to byla úplně jiná akce ... a na takový akce člověk jde i proto, že je zvědavej na ten dresscode ... třeba kdyby na takovym WGTčku se na to všichni vyprdli a přišli v teplákách ... to by bylo dost solidní zklamání teda :D ... a podobně je to se vším - k plesu patří obdivování rób a k halloween akci zase obdvování bubu kostýmů ... když to někdo nedodržuje, tak prostě kazí zábavu ostatním, kteří tam přišli i kvůli tomu
    dresscode je zároveň solidní filtr toho, kterejm akcí se radši vyhnout, protože koncentrace kreténů bude značná

    OdpovědětVymazat
  10. fuj topánka!

    www.karissaworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. ...me to prijde na obou stranach pritazene za vlasy... striktne neco dodrzovat versus svoboda az do dna... chill! ...jsou "akce" a "akce" - nekdy je to vic uvolnene, ale hold nekdy se po vas "cosi chce"... pak uz je spis na nas jestli teda kdyz uz se ode me "cosi chce", jestli se budu ucastnit. Pokud se ucastnit chci, tak se chci ucastnit i tou podminkou dresscodu, ne? Nelibi se mi dresscode? Neni to dost punk? Tak tam prece chodit nemusim, ne? Jaka je pointa treba plesu kdyz tam prijdu v riflich? Vyjadrit svym antidresscodem svobodu sveho postoje a ducha nebo si uzit vecer, kde se tanci spolecenske tance a mam mit k tomu i jakysi odev? Valcik v riflich? To je jak punkovy koncert v flitrovanych satickach... jo, ok... proc ne - v obou propadech budete pro cast zucastnenych za debila, ale uzijete si to po svem... v poradku... BUT - what is the point plesu a rekneme punkovaho koncertu teda? Ja porad nechapu ten rozpor toho, ze ples mi nevadi, ale plesove hadry uz jo... neni ples (punkovy koncert... cokoli..) proste urcity "balicek"? Nebo si na plese stezujete, ze tam hrajou prizdisracsky valcik???

    Katka

    OdpovědětVymazat
  12. pro všechny: díky za vyjádřené názory, vážím si toho, zvlášť, když se vyjadřuju tak vágně a rádobyintelektuálně a tak.

    balzu: mně je smutno ze spousty věcí a nějak mi vedle toho ten dress code prostě bledne.

    dominika: amen!

    moora: filtrace akcí podle požadovanýho dress codu mě nikdy nenapadla, to je užitečná úvaha, haha.

    katka: asi jsme se někde mezi vyjádřeními našich názorů trochu minuly, ale to je ok. já nemám nic proti plesovým hadrům, proti flitrům na punkovejch koncertech, dokonce nemám nic ani proti přizdisráčskýmu valčíku. možná mám něco proti plesům, to ale bude souviset víc než s čímkoli jiným s mojí sociofobií. každopádně 'Jaka je pointa treba plesu kdyz tam prijdu v riflich?' je určitě otázka hodná zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
  13. To je fetišácká bota. Sice dost úchylná i na tenhle typ fetišismu, ale jinam než do postele/na focení to asi nikdo nosit nebude.

    OdpovědětVymazat
  14. miakarina: ten prispevek nebyl miren primo na vas, ale spis tak obecne k tematu a pro vsechny diskutujici... jak jsem precetla oba clanky + diskuse... to jen tak k dovysvetleni... je to docela sranda, pozorovat tu rez - zvlast pokud se do toho moc emocionalne ponori ;)

    katka

    OdpovědětVymazat
  15. doporučuju se do toho emocionálně moc neponořovat...už by ses nemusela vynořit

    OdpovědětVymazat
  16. Je něco špatného oblékat se kvůli lidem? Ta otázka není reakcí na článek, je obecná. Dámě tím najevo, že se řadíme do společnosti, že si jí vážíme. Ano někdo namítne, že tato společnost je špatná, proč se kvůli ní snažit? Ale člověk je tvor společenský, kdybychom měli víc úcty jeden k druhému, možná by kočku nemusely trápit ani ty vážnější problémy než dress code.

    Vadí mi lidé, kteří chodí v džínách. Nevadil by mi člověk, který se třeba snažil být nějak inovativní, vzal si neobvyklé šaty a úplně se mu to nepovedlo. Vyjádřil svou osobnost, ale zároveň se snažil, aby oděv byl společenský. Trnem v oku jsou mi zrovna ty džíny. Tady nevidím ani snahu o osobitost ani úctu ke společnosti, kam dotyčný přichází.

    OdpovědětVymazat