15. 10. 2011

šábesní panenská díra


co se sobotním dopoledne v takové díře jako je uppsala? ano, je třeba si přiznat, že ačkoliv tu má většina obchodů v sobotu otevřeno až do tří!, je uppsala pěkná díra. a v sobotu, ve chvílích sladké prokrastinace, se to projevuje nejvíce. nicméně označení díra není v tomto případě políčkem do tváře panny nepolíbené. díry jsou nepostradatelné, mají svůj význam i svou funkci. bez pestíku není tyčinka, bez zásuvky není proud atd. navíc tohle je pěkná, vskutku pěkná díra.
jako by z původního praseverského názvu dne v sobotě zbylo něco z té očisty. blešák. nezní to zas tak čistě, ale po hodném uvážení lze dobýt myšlenky. pro velkou část účastníků totiž blešák obnáší odblešení. šit, co se mi myriády let válí na půdě/ve sklepě/po bytě vezmu, naložím na drožku a zajedu s ním na vaksis (čti vaksalské náměstí). s trochou štěstí něco prodám a vrátí se mi investice za pronájem trhovčího místa (celých 100:- korun). jde ale v první řadě o to poklábosit s lidma, smlouvat a oceňovat, bavit se, hádat se a švitořit, a v druhé a neposlední řadě socializovat se, socializovat se, socializovat se. nemusí to vždy být příjemné pro návštěvníky, ale prodávající si odnesou teplou vzpomínku a skořicovou rolku na zimu. ty zahřejou. 

 již dříve zmíněná švédská koní bábuška

není v žádném případě potřeba zastírat, že kromě místních nadšenců se tu najdou i šmelky, hochštapleři a čorky zbožím pochybného původu. ale každému to jeho, že.

budete-li na vaxisu dostatečně dlouho, objevíte i stánek, kde unavení rodiče nechali prodávat své prepubertální dcerky rozprodat cennosti po babičce za pětikačku

sobota se v místních šířkách ctí též konzumací dobra. cokoliv vám chutná, jezte to v sobotu (i jindy, ale nejvíc v sobotu). je to takový sabat naruby. to se kousek od vaksisu projevuje trhy na fyrisu (čti fyristorg). zde místní okopáčníci, zelinkáři, kuchtíci a houbaříci prodávají své laskominy pro jazyk, duši i oko. i vajíčko od spokojené slípky bys tu našel. nejdoporučeníhodnější jsou asi domácí šťávy, cukrovinky a marmelády. 


když se procházka protáhne dál podél říčky fyris a kolem dvou biografů, je možné si prohlédnout jeden z nejstarších domů uppsalských. je to västgöta nation. (pozn. nation – studentské organizace pojmenované podle jednotlivých švédských krajů, jinak dodnes pelechy festů, žranic, mladé kultury a jiných neřestí). když budete mít stejné štěstí jako autor tohoto sprostého textu, objevíte uvnitř budovy sobotní fashion blešák. švorc studenti (the morning after) vyprodávající kousky ze svých šatníků. jelikož prodávajících tu zas tak mnoho nebylo, uplatňoval se zde zároveň i obžerný princip sobotní.

zbytkáč se u studentů projeví i nevídanou kreativitou

6 komentářů:

  1. ty jídelní trhy bych si nechala líbit!
    místní farmářský už jsou okoukaný :D
    a skvělej post! .)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo to je úžasné....Řekni kde na takovédle věci chodíš? Zrovna tady bych moc chtěla být...A nebyla... :(

    OdpovědětVymazat
  3. To je úžasné! Bohužel u nás se nic podobného nekoná. Jen farmářské trhy ale ani s poloviny se to nedá k tomuhle přirovnat. Závidím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak toto vyzerá naozaj úžasne!
    Prečo Slováci niečo také nerobia? :/.

    http://theworldbykejmy.blogspot.com/.
    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  5. ž, kejmi: taky jsem se s tím v čechách nesetkal (ačkoliv zeleninové a farmářské trhy v pražské holešovické tržnici můžu vřele doporučit, sám jsem býval jejich pravidelným návštěvníkem). domnívám se, že jádro pudla je zakopáno v tom, že ti trhovci ve švédské uppsale to zpravidla nedělají kvůli penězům v první řadě (na fyristorg je například většina z nich důchodového věku), ale protože je to baví: pěstovat, sbírat, šťávovat, nakládat a trhovecky klábosit...

    OdpovědětVymazat