8. 10. 2011

O Zdeňkovi a Zdeňce (další tajný tipy 11 koček na designblok '11)

IMG_0761

Včera po setmění jsem prolezla tajemný chodby známýho labyrintu v Hybernský aka Superstudio Šporkovský palác a tisíckrát jsem se v nich ztratila (déja vu z prvních let studia na FF UK) . S kočárkem bych to teda asi nedala, ale sama jsem se ztrácela docela ráda (zvlášť, když všude bylo na co koukat a nemusela jsem hledat učebnu, kde jsem měla bejt už před půl hodinou, že jo). Když jsem nakukovala do designovejch laboratoří, šourůmů, studentsko-kolejních pokojů a improvizovanejch krámků s takovým tím "sweet" a "cute" designem i do hodně dekadentních komůrek a kabinetů, tak mi došlo, že tu fakt nemůžu napsat o všem a o všech. Naprosto nutně vám ale musím vyprávět o Zdeňkovi a Zdeňce.

IMG_0774

Zdeněk Vacek s Danielem Poštou letos na designbloku vytvořili naprosto uhrančivou, alchymií nasáklou instalaci. Možná je ta magická atmosféra způsobená i tím, že večer jediný světlo v jejich "kabinetu" vychází z obřích laboratorních lamp. Vybraný kulisy jenom podtrhují myšenku kolekce nazvané "Virus", kde trsy krystalů, surových diamantů a perel mají evokovat množení a agresivitu virů. Šperky z provazů doslova prorostlých krystaly skutečně vznikaly při chemických pokusech, hodně se prý napouštělo a namáčelo (v čarodějnejch lektvarech) a tipuju, že ty náhrdelníky budou asi kouzelný a v noci je nosí Královna víl. Řetízek zdobený barokníma (nepravidelnýma) perlama z Tahiti, pro který se Zdeněk musel potopit do Tichýho oceánu vypravit na mnichovskou burzu, bych asi strašně moc chtěla, nebejt jeho obrovský ceny a ujištění, že stejně víc sluší chlapům. "Virus" mě nakazil, ale nemám potřebu tyhle šperky vlastnit, protože jsou pro mě tak neuchopitelně krásný, že bych je stejně nemohla v tomhle světě nosit. Na to bych asi musela žít někde ve wonderlandu.

IMG_0778
IMG_0769
IMG_0777
double 3
IMG_0771
IMG_0768

Zdeňka Imreczeová teď září spokojeností a něhou. Za dva měsíce se jí a jejímu partnerovi, malíři Petru Folterovi, má narodit miminko. Společná instalace na designbloku je teda jenom jedním z projektů týhle sympatický dvojice. Svojí novou kolekci pojmenovala Zdeňka "La Defence" (spelling je fakt dobře; název je anglo-francouzský), aby touhle metaforou současně vystihla představu oblečení jako obrany/ochrany před vnějším světem i jeho moderní pojetí ("La Défense"). Celou kolekci představí v neděli jako jedna ze dvou držitelek "černý karty" v Obecním domě, na přehlídce v rámci Designblok Dreft Fashion Weeku. Víte, co je tohleto černý eso? Je to sázka na mladý talenty a naděje český módy. Druhou Dreft (toho slova si nevšímejte, je to prej ňákej prací prášek) Black Card dostala další mladá, nadějná a perspektivní žena - Zuzka Kubíčková. Z týhle volby mám neskrývanou radost (tím spíš, že to pro obě holky znamená pokrytí všech nákladů na prezentaci). Jo, a od orgastickýho koutku s novejma kabátama jsem se nemohla odtrhnout (miluju kvádra a feminně pojatý pánský střihy a vzory). Nemůžu se dočkat zítřejší přehlídky, až se to bude hejbat!

IMG_0740
Copy of IMG_0731
new double
double new2
IMG_0739

No, a co se vám nejvíc líbilo ve Šporkově paláci? Taky jste tam bloudili?
(těšte se ještě na další fotky, včetně těch přehlídkovejch)

6 komentářů:

  1. Možná bych tam už konečně jednou mohla jít.

    OdpovědětVymazat
  2. První dvojice vede!
    Chystám se bloudit až dneska :)

    OdpovědětVymazat
  3. ty špagátošperky jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
  4. Asi jsem se zamilovala! :) ty sperky jsou primo mimozemsky krasne, diky za ukazku!

    OdpovědětVymazat
  5. no, tak u té zdeňky jsem vůbec nebyla!!!!!!!!! :( asi jsme to v tom bloudění vynechaly,achjo

    OdpovědětVymazat