8. 10. 2011

Mazané jako liška

Je škoda, že v Eddách (čti: severské báje a pověsti) chybí ta historie o vzniku lišek, zlata lesů. Vlastně by se dal na základě této apokryfní písně přeložit kenning (čti: divná praseverská metafora) pro lišku jako „Odinovo zlato“. (Nebo je to heiti? nebo jsou to hejty?) Řečeno dnešním sprostým nepoetickým jazykem: Odin se jednoho pozdního rána probudí do onoho nepříznivého stavu (trochu pod zbytkovou parou, ale jednou nohou již v realitě) ve svém božském hájku. Měch plný potřeboval by upustit. Nalezne přenádherné místo dle svých potřeb. A hle – zlato již prýští v malých sprškách kolmo proti žlutavé sluneční záři, malé kapky zlata stékají po břízce, podél mechoví a borůvčí, a vlévají se do nitra ránem provlhlé země. Zlato se ve tmě pod mechem ujme, vzkypí a vyraší. Jsou z něj ovšem vidět pouhé cípky v trávě. Kdo zalévá, tomu vzejde. Kdo hledá, ten Odinovo liščí zlato jistě najde. A pochutná si. 



My jsme hledali v severské krajině, a bylo nám proto lehko to zlato nalézt. V Čechách to bude těžší, avšak nikoliv nemožné. Vzpomínáte přeci na lištičku, která si sladce namlouvá hoška: „Dej mi Hrašku, Budulínku, pozvu tě pak na omáčku!“ To samé říkají naše lištičky zlatavé.

Lištičky mazaná omáčka
300-500g Cantharellus cibarius
1 lžíce oleje
2 lžíce margarínu (vegan)/másla (nevegan)
2 lžíce cibule
špetka soli
špetka pepře
100ml Oatly smetany (vegan)/ smetany (nevegan)
2-3 lžíce Hrašky (vegan)

Na jemno nakrájenou cibuli zlehka osmažíme na oleji. Přidáme na proužky nakrájené lištičky, zamícháme a smažíme nejprve zostra, po chvíli žár stáhneme a necháme prosmažit. V průběhu smažení přidáváme margarín. Když je prosmaženo, přidáme sůl a pepř a zalijeme smetanou. Necháme na nízkém žáru probublat (cca 5 min). Na závěr zahustíme Hraškou. Lze podávat k řízkům veganským i masným, nebo jen tak k bramborám/rýži.

Pfifferling Suppe
300-500g Cantharellus cibarius
1 lžíce oleje
2 lžíce margarínu (vegan)/másla (nevegan)
2 lžíce cibule
špetka soli
špetka pepře
2 vařené brambory (středně velké)
O,5 l Oatly mléka (vegan) / mléka (nevegan)
100ml Oatly smetany (vegan)/ smetany (nevegan)


Postup je vlastně stejný jako u omáčky, až na to, že smažíme jen krátce, a poté zalijeme mlékem. Přidáme na jemno nakrájenou vařenou bramboru. Necháme dojít varu a zlehka vaříme asi 10-15 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem, přilijeme smetanu a necháme opět dojít varu. Na závěr můžeme ještě zahustit Hraškou, podle libosti hustosti. 


Nezapomínejte, že máte-li liščí štěstí a domů dorazíte s kily, výborně se hodí na sušení. Stačí nakrájet na tenké plátky, vyskládat na plech a šoupnout na několik hodin do otevřené trouby na cca 70°C.


2 komentáře:

  1. To me tesi ze je recept variabilni ..pro vegánky :)! libi se mi u VAS cim dal vic.
    T.

    OdpovědětVymazat
  2. mnaaaam! ale pověz, kde jich tolik seženeš? já jsem ráda, když mi v košíku skončej 4 malý:(

    http://pragueneedsmorestyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat